Piyasaların son zamanlarda yakından izlediği konu ABD ile ilişkiler ve S-400 gerginliğinin çözüme ulaşıp ulaşmayacağı... Bu konuda TAİK- ATC toplantısını izlemek üzere gittiğim Washington'dan izlenimlerimi aktarmak isterim. Öncelikle konuların kulaktan kulağa geçerken nasıl da çarpıtıldığına dair dikkat çekici bir örnek paylaşayım. Konferansa giderken her iki ülkeden iş dünyasının yoğun ilgi gösterdiğini, Türkiye'den Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Ticaret Bakanı Pekcan ile Milli Savunma Bakanı Akar'ın katılacağını biliyorduk. Programda ABD yönetiminden başta Trump'ın kıdemli başdanışmanı Kushner olmak üzere pek çok isim görünüyordu. Konferans sabahı ise programın gerçekleştiği Trump Otel'de bir fısıltı hakimdi. "Beyaz Saray konferansa ambargo koymuş, kimseyi göndermiyormuş."
Öğlen Milli Savunma Bakanı Akar basınla sohbet toplantısı yaptı. S-400'lerle ilgili kararlılığımızı, ABD ile ilişkilerin ilerleyebilmesi için sürekli temasın öneminden bahsetti. Akşama doğru fısıltı yükseldi: "İşler kötü Albayrak da gelmiyormuş." Saat 17:00'yi gösterdiğinde bir başka otelde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile basın toplantısındaydık. "Trump ile görüştük. ABD Hazine Bakanı Mnuchin ve Kushner de vardı. S-400 dahil çok olumlu, çok yapıcı bir toplantıydı. Ticaret Bakanımız Pekcan ile bu görüşme öncesinde Beyaz Saray'da bakanlarla bir araya geldik. Ticaret hacmimizi 75 milyar dolara çıkarmak için belirlenecek sektörlerde alt kurullar oluşturulmasında mutabakat sağladık" dedi. O sırada Pekcan'ın ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile fotoğrafı telefonlarımıza düşüyordu. Yani ambargo fısıltılarının yükseldiği sırada yapılan görüşmeler belki de tarihi bir sürece işaret ediyordu.
ABD ekonomi yönetimi, bizim bakanlarla görüştükleri için gelemedikleri konferansa ertesi gün kapanışta geldiler. İki ülke arasında bugüne kadar değerlendiremedikleri potansiyeli bundan sonra değerlendirmek istediklerini söylediler. Şimdi Türk ve ABD iş dünyası iki ülkenin hangi sektörlerde ticaret hacmini artırabileceğine yönelik stratejik yol haritası hazırlıyor. Yılda önce iki kez sonra 4 kez buluşmak için çalışmalara başlanıyor.
TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ 75 milyar dolara 2023 yılında ulaşılabileceğini düşünüyor. TAİK, ABD'de lobi faaliyetlerini yürütmek için şirketlerle temasta. İletişim önemli. Çünkü Washington tek Washington değil, Ankara gibi. Görünen o ki iş dünyasının da Kongre'de etkin lobi yürütmesi gerekiyor. Konuştuğum kişilerden edindiğim izlenim, ABD Türkiye'nin S-400 konusunda kararlılığını gördü. Şimdi buna karşı değil, bununla birlikte nasıl ilişkilere ivme kazandırılacağına yönelik formüllerini masaya yatırıyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde Başkan Erdoğan ve Trump'ı da aynı fotoğraf karesinde görebiliriz. Sözün özü her fısıltıya inanmayın. İşin aslı bambaşka olabilir.