Ana muhalefet partisi CHP kendi içinde bir türlü toparlanamadığı için toplumsal muhalefete de öncülük edemiyor.
Şu sıralarda bile CHP siyaset üretmekten çok kendi içiyle meşgul. Bir süre önce yerel seçimlere hazırlanmak için CHP'de önemli bir adım atıldı.
MYK, Parti Meclisi'nden yetki alarak yerel seçimlerde kimlerin aday olacağını ve aday yöntemini belirlemek için bir çalışma grubu oluşturdu ve bir istifa tarihi belirledi. O grubun içinde Adnan Keskin, Gökhan Günaydın, Umut Oran, Bülent Tezcan ve Bihlun Tamaylıgil gibi etkili isimler var. Amacı da belediye başkan adaylarının hangi yöntemle belirleneceğine karar vermek. O da kısa sürede belli oldu: Eğilim yoklaması ve merkez yoklaması...
CHP'nin çok övündüğü ve beklenen ön seçim yok. Ama en önemlisi, belediye başkan adayı olmak isteyen il ve ilçe yöneticilerinin son istifa tarihinin 15 Temmuz olarak belirlenmesi ve "eğilim yoklaması"nın istifadan önce nerelerde yapılacağının açıklanmaması...
Bu durum parti tabanında öfkeye hatta isyana neden oldu. Ve çok sayıda il ve ilçe başkanı "Parti yönetimi tabanı eziyor ve örgüte yeni bir operasyon yapılıyor" diyerek harekete geçti. Kimi genel merkeze gidip "aday olacağım ama istifa etmeyeceğim" dedi kimi de istifa etmekten vazgeçti.
İstanbul'dan bir CHP'li şöyle diyor: "Eğilim yoklamasının istifadan önce açıklanmaması örgüt yöneticilerini kaygılandırdı. Çünkü 9 ay önce istifa eden birinin açıkta kalma ihtimali çok yüksek."
Bu gerginliği CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'ya sordum. Salıcı, İstanbul'da bir gerginlik yaşanmadığını belirterek şöyle diyordu: "Belediye başkan adaylarının önceden belirlenmesi doğru bir karar. Ancak ön seçim dediğiniz anda bunu yasal zorunluluk gereği seçim sürecinde yapabilirsiniz. Bu durumu eğilim yoklamasıyla aşabiliriz. Tabii istifa tarihinden önce eğilim yoklamasının nerelerde yapılacağı açıklansaydı daha iyi olurdu."
Bu tespite rağmen CHP tabanında "eğilim yoklamasının" hakkıyla yapılacağına dair bir inanç yok. Onlara göre, CHP'nin güçlü olduğu ve kazanma ihtimali yüksek yerlerde merkez istediğini atayacak, kazanılması zor yerlerde ise dostlar alış verişte görsün misali eğilim yoklaması yapılacak.
Bu durumu, son dönemde "Yeni CHP" kavramının nedenli unutulduğunu hatırlatan bir CHP'li şöyle yorumluyor: "Baykal'ı çok eleştirdik ama geldiğimiz nokta farklı değil. Eğilim yoklaması bir aldatmaca. Yapılan merkezden atamadır."