Türkiye'den bakınca Avrupalılar için Hıristiyanlık ve laikliğin daha önemli olduğu görülüyor. Oysa sokaktaki Avrupalı için durum böyle değil. Onlar AB'nin iki temel dayanağı olan demokrasi ve insan haklarına daha çok önem veriyor. Bu gerçeği Avrupa'daki Türkiye algısı konusunda yapılan bir araştırma çok net biçimde ortaya koyuyor.
Boğaziçi Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Merkezi öncülüğünde yapılan "Avrupalıların Müstakbel Bir AB Üyesi Olarak Türkiye'ye Bakışları ve Türkiye'nin Avrupalılaşma Sorunları" başlıklı araştırma geçtiğimiz ağustos ve eylülde yapıldı.
Almanya, Fransa, İspanya, Polonya ve İngiltere'yi kapsayan araştırmada beş bin kişiyle konuşuldu. Ve ortaya Türkiye'yi yakından ilgilendiren sonuçlar çıktı. Bir anlamda Türkiye'nin AB ile ilişkilerine ışık tutan sonuçlar bunlar.
Araştırmaya göre Avrupalıların "Avrupalı kimliğiyle özdeşleştirdiği değerler" sıralamasında ilk sırada yüzde 43.3'le "Demokrasi ve İnsan Hakları" var. Hemen ardından "ekonomik gelişmişlik ve refah" ve "Farklı görüş ve hayat tarzlarına hoşgörü" geliyor.
Bu üç maddenin ilk sıralarda yer alması Sarkozy ve Merkel türü Avrupalı siyasetçilerle Avrupalılar arasındaki farkı gösteriyor. Siyasetçiler Avrupa'da da halkların gerisinde. Öyle olduğu için Hıristiyanlık yüzde 6.3'le sondan üçüncü, laiklik ise yüzde 4.1'le sondan ikinci oluyor.
Peki modern değerleri öne çıkartan Avrupalılar Türkiye'nin AB üyeliğine nasıl bakıyor?
Bu noktada durum değişiyor. Avrupalılar Türkiye'nin Müslüman kimliğiyle Avrupa'nın Hıristiyan kimliğinin uyuşmadığı fikrini öne çıkartıyor, yüzde 38.9'luk bir payla. Ancak Türkiye'ye sıcak bakanların oranı da hayli fazla. Özellikle İspanyol (%61.8) ve Polonyalılar (%56.7) ezici çoğunlukla Türkiye'nin Avrupa'da olması fikrine sıcak bakıyor.
Araştırmanın Proje Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Yılmaz, verileri umut verici olarak değerlendiriyor ve şöyle bir sonuç çıkartıyor:
"Türkiye bu rakamlara bakarak yeni bir yaklaşım göstermeli. Araştırmada Avrupalıların ahde vefa konusuna önem verdiği görüldü. Yani Türkiye AB ile ilişkilerinde kültür, din ve Medeniyetler İttifakı gibi din kokan argümanlar yerine demokrasi ve ahde vefa gibi siyaset ve hukuka dayalı argümanları öne çıkarmalı. Bizim hükümetin sürekli medeniyet vurgusu yapması var olan önyargıyı pekiştiriyor."
Avrupalıların Türkiye denince akıllarına ilk gelen şey ise İstanbul, onu Truva ve G.Saray izliyor. Kültür ve sanat konusunda tanıdıkları isimlere gelince... İlk sırada Yaşar Kemal, ardında Orhan Pamuk ve Nâzım Hikmet geliyor.