Seçim sürecine giren Türkiye'de yeni dönem nasıl şekillenecek? Sorunun cevabını merak edenler, daha şimdiden farklı senaryolar yazmaya, seçime yönelik koalisyon öngörüleri yapmaya başladı. Üzerinde en çok durulan ihtimal ise "CHP-MHP Koalisyonu" .
Kamuoyunda bu ihtimalin yüksek sesle dile getirilmesinin nedeni ise son dönemde "yıldızı parlayan" CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın açıklamalarıydı.
Önceki akşam Hilton Oteli'nde İstanbullu bir grup gazeteciyle birlikte CHP Genel Başkanı Baykal'la bir araya geldik.
Genel Başkanı Yardımcısı Mustafa Özyürek'in organize ettiği yemekte en çok merak edilen "Solda birleşme" konusuydu.
Soruların çoğu da bu konuyla ilgili geldi. Ancak Baykal belki de ilk kez çok net biçimde "sol ittifak" yerine "ulusal ittifak" tan söz etti. Gerekçesini de Türkiye'nin içinden geçtiği siyasi sürece bağlayarak şöyle açıkladı: "Solda birleşme 30 yıldır gündemimizde olan bir konu. Ama bugün Türkiye'nin çok daha temel ulusal sorunları var. Elbette sol önemli ama biz, daha geniş bir ulusal muta bakat arıyoruz. Şimdi önümüzde Cumhuriyetçilerin Birliği'ni gerçekleştirme görevi var."
Anlattıklarından şu sonuç çıkıyordu: Sol birleşme " heyecan" yaratmıyor...
Ulusalcı duruş çok daha anlamlı ve geniş toplumsal kesimleri kucaklıyor.
Baykal, açıklamalarının satır aralarında ilginç bir noktaya daha dikkat çekti:
"Ulusalcı duruşla, globalleşme süreci çelişmez."
Tıpkı Latin Amerika'da yaşanan sol deneyimler gibi... Baykal, Latin Amerika'daki deneyimin sadece Türkiye için değil, dünya için de çok önemli olduğunu ve dikkatle incelenmesi gerektiğini söyledi.
Gördüğüm kadarıyla bu açılım, uzun süredir kendisini "laik-irtica" eksenine hapseden, "CHP sol mu, sağ mı?" ikilemi yaratan tartışmalara da bir son nokta koyacak.
O gecenin en önemli siyasi mesajı bence buydu.
Tabii Baykal, sadece bu konuda konuşmadı. Başta cumhurbaşkanlığı seçimi olmak üzere bir çok konuda görüşlerini açıkladı.
Özellikle TÜSİAD'la ilgili açıklaması oldukça ilgi çekti.
TÜSİAD'ın bir yıl önce "seçim olmasın" açıklamasına gönderme yapan Baykal'a, "Ama aynı TÜSİAD bugün 'laiklik için bayrak açarız' açıklaması yapıyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu soruldu.
Cevabı kısaydı:
"Tabii laiklik konusunda çok saygıdeğer bir davranış. Uzun süredir özlediğimiz bir tavrı gördük. Çok önemli çok doğru. Bunların söylenmesi lazım."