Siyasette işler iyi gitmiyor. Ard arda patlayan iç krizler, uluslararası gelişmeler mevcut siyasi iktidarı ciddi anlamda sıkıştırıyor.
Bu da ister istemez toplumu ve toplumun siyasi eğilimini etkiliyor. Şu günlerde bir kamuoyu araştırması yapılsa büyük olasılıkla ilk kez AK Parti oylarında hesapları etkileyecek bir düşüş görülecektir.
Ancak garip olan başka bir gerçek daha var. Küçük partilerdeki bir iki puanlık artışa rağmen, iktidardan bu kaçışın limanı muhalefet değil, " kararsızlar" oluyor.
Çünkü, mevcut muhalefet partileri henüz iktidar yolunu açacak yeni bir "cazibe merkezi" yaratamadı. Bu nedenle de merkezin sağında da solunda da siyasi arayış sürüyor.
Öylesine sürüyor ki, tek başına ilgi odağı olamayan DSP ve SHP gibi merkez solda yer alan partiler bile bu arayışa katılıyor. Kimi yeni bir siyasi partinin yaratılmasını, kimi de seçim ittifakı gibi yeni çıkış yollarının bulunmasını istiyor.
Bu arayışlarda, özellikle soldaki arayışlar içinde öne çıkan isimlerden biri de Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen .
Adı Eskişehir'in yakın tarihi ile birlikte anılan Büyükerşen, önceki gün Afife Jale Tiyatro Ödülleri töreninde Yapı Kredi Sigorta Özel Ödülü aldı. Ama sadece ödül almakla kalmadı. Bir kez de sanatçılar tarafından "Cumhurbaşkanı adayı" ilan edildi. Oysa siyaset kulislerinde son dönemde "yıldızı parlayan" Büyükerşen'e yönelik çok farklı hesaplar yapılıyor.
Biz de bu hesaplarla ilgili Yılmaz Büyükerşen'le konuştuk.
Ve ilk sorumuzu sorduk: "Yeni bir oluşumun lideri olmanız için yoğun çalışmalar yapılıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" İşte cevabı:
"Bu tür çalışmaların fiilen içinde değilim. Ama Türkiye'de arayış içinde olan pek çok grup var. Belki yüze yakın. Bu gruplar da bana, belediye başkanlığını bırakıp Türkiye siyasetinde rol oynamamı teklif ediyor. Çeşitli arayışlar ve modeller geliştiriliyor ve buralarda da beni bir yerlere koyuyorlar." Büyükerşen'in siyasi bir teklifle karşı karşıya olduğu kesin.
Acaba kendisi mevcut siyasi tabloya nasıl bakıyor? Yeni bir lidere yeni bir siyasi harekete ihtiyaç var mı? Bu soruya şöyle cevap veriyor:
"Türkiye'de bu kadar çok grubun arayış içinde olması, yeni açılımlara ve bir takım yeniliklere ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor."
SHP'nin seslendirdiği "Seçim İttifakı" olayına da sıcak bakan Büyükerşen "Somut bir teklif gelirse tavrınız ne olur?" sorusuna ise kısa ve net cevap veriyor: "Böyle bir görevden kaçmam zor olur. Memlekete, demokrasiye, cumhuriyete hizmet boyutunda böyle bir şeye hayır demem mümkün değil."