İstanbul 2010'da Avrupa'nın kültür başkenti olacak. Gerçekten İstanbul, "kültür başkenti" unvanını en çok hak eden şehirlerden biri.
Her ne kadar, AB Parlamentosu çerçevesinde "kültür başkenti" unvanı birçok kente teşvik unsuru olarak verilse de İstanbul'un "tarihsel derinliği, küresel dünya içindeki yeri" bunu aşan bir misyonu zorunlu kılıyor.
Çünkü İstanbul, küresel dünyanın en hareketli coğrafyasında bir "dünya kenti" olmaya aday en önemli merkez.
Ancak, bunu sadece tarihsel dokuya rötuş yapmakla, kültürel birkaç etkinliğe imza atmakla yerine getirmek mümkün değil.
Dünya ve bu coğrafya İstanbul'dan çok daha fazlasını bekliyor.
İşte bu noktada akıllara takılan soru şu: İstanbul'un şehir yönetimi bu vizyonun gerektirdiği politikaları hazırlıyor mu? Ve İstanbul "küresel dünya" nın kültürel açıdan yeni "cazibe merkezi" olabilecek potansiyele sahip mi? Kuşkusuz bu sorulara bugün için doyurucu cevap almak mümkün görünmüyor. Ama geleceğe yönelik ciddi ipuçları olduğu da açık. Bu açıdan AB'nin kültür başkenti olmaya hazırlanan İstanbul'un "Kültür A.Ş." si ilginç çalışmalara imza atıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kültür politikalarını hayata geçiren Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, bu ilginç çalışmaları anlatırken önce genel bir yaklaşım ortaya koyuyor: "Varolan tarihi zenginliği ve coğrafi konumu, zaten İstanbul'u bir dünya şehri yapıyor, ama bu yetmez. Biz, bu zenginliği tüm insanlığın yararlanacağı bir konuma getirmeliyiz. Dahası sadece turizm, ticaret alanında değil, kültür alanında da yeni akımların dünyaya açıldığı, yeni fikirlerin tartışıldığı bir merkez yapmalıyız. Tüm çalışmalarımız bu doğrultuda sürüyor." Bu yaklaşımı sözde bırakmayan Bayhan, şöyle devam ediyor: "Biraz geriye bakarsak İstanbul, NATO, Dünya mimarları, Formula1 ve Şampiyonlar Ligi gibi dünya çapında çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptı. Demek ki İstanbul'da bu süreç başlamış. Biz bu çabayı kültürel açıdan sürdüreceğiz. Önümüzdeki eylülden itibaren İstanbul'da "Dünya Duayenleri" adı altında önemli bir etkinliğe imza atacağız."
İstanbul'un tarihi 'zaman tüneli'nde
Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, "Dünya Duayenleri" başlıklı etkinlik için Alvin Tofler, Zbigniew Brzezinski, Amin Maalouf gibi dünya çapında önemli isimlerin İstanbul'a geleceğini ve fikirlerini burada açıklayacaklarını belirtiyor.
Dünyanın üçüncü büyük kültür merkezi olacak Sütlüce'deki Kültür Merkezi'nin yakında hizmete gireceğini belirten Bayhan, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Dünyayla ilişkileri daha ileri noktalara taşırken, aynı zamanda İstanbulluları da geleceğin kentine hazırlıyoruz . Her ay üç kitap yayımlayıp, ücretsiz olarak İstanbulluların hizmetine sunuyoruz. Gezici kütüphanemiz sürekli dolaşıyor. İstanbul üzerine yazılmış kitapları, şarkıları, türküleri bir araya getirip yayına hazırlıyoruz." Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet'in İstanbul'u önemli bir noktaya getirdiğini vurgulayan Bayhan, "Biz bir bayrak yarışçısı olacağız" diyor ve ekliyor:
"İstanbul'u herkesin gurur duyacağı bir noktaya taşımayı hedefliyoruz. Hem yapılanları hem de İstanbul tarihini "Zaman Tüneli" diyeceğimiz panoramik bir mekanda insanlara sunacağız. O tünele girdiğinizde İstanbul'un ilk kuruluşundan günümüze, tarihi gelişimini ve o tarihi sürece damgasını vuran kişilikleri göreceksiniz."
Görünen o ki, bir süre önce İstanbul Büyükşehir Belediye yönetiminde yaşanan değişim hızla hayata yansıyor.
Ve İstanbul geleceğe hazırlanıyor.