Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Muammer Kantarcı'ya açık sorular

Bu köşede zaman zaman İstanbul'u yönetenlerin uygulamaları ile ilgili sorunları dile getiriyor ve yetkililere sorular soruyoruz. İnsanların 'cevap hakkı'nın kutsallığı kadar 'bilgi alma hakkı' da kutsaldır. Ayrıca, artık Bilgi Edinme Kanunu var. Bilgi alma yasal bir hak. Eski alışkanlıklar, umursamazlıklar, hesap vermeme alışkanlığı veya 'boş verin, yazsa ne olur?' mantığı hâlâ sürüyor. Kimse cevap verme konusunda ciddi anlamda duyarlı değil. Büyük ihtimalle, ya 'hiç oralı olmayın" ya da "basın danışmanlığı bir cevap versin" deniliyor.
Ama artık bu tarzın değişmesi gerek. Çünkü, dünya şeffaflaşmaya, demokratikleşmeye doğru giderken, bizim eski alışkanlıklarımızı sürdürmemize imkân yok. Dahası, kimse bir süre sonra unutulur havasına da girmesin. Çünkü bu işin takipçisi olacağız. Yapılan her işin hesabı, kamuoyuna açık açık verilmeli.
Bunları neden hatırlattık. Birincisi, neredeyse on gün oldu deprem konteynerleri ile ilgili bir yazı yazdık ve birkaç soru sorduk. Ancak tek bir cevap alamadık. Bekliyoruz.
İkincisine gelince... Dün bu köşede İETT Genel Müdürlüğü'nün bize gönderdiği cevabı okudunuz. Bu tıpkı, yukarıda sözünü ettiğimiz 'basın danışmanlığı'na havale etmenin bir örneği.
Sayın Dr. Muammer Kantarcı, uzun süredir o koltukta oturuyorsunuz. Siz bu işlerin nasıl olduğunu eminim bizden çok daha iyi biliyorsunuz. Peki bildiğiniz halde niçin, toplumun haber alma hakkını ciddiye almıyorsunuz?
Şimdi bir kez daha soruyorum... Metro Reklam İhalesi 'Açık, şeffaf ve ilanlı" yapıldığı halde nasıl oluyor da tek bir firma katılıyor? Bu firmanın sihirli bir formülü mü var?
Basın danışmanınızın verdiği cevapta, Metro Reklam İhalesi'nin 16.03.2004'te, o tarihteki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından onaylandığı söyleniyor. Peki aradan geçen 7 aya rağmen neden sözleşme imzalamadınız? Yasal açıdan bunun süresi yok mu?
Daha önce aynı ihale, Ulaşım A.Ş tarafından önce 6 milyon dolara, ardından 3 milyon dolara ihaleye çıkarıldığı halde, 10 yıllık cirosu yaklaşık 30 milyon dolar olacağı hesaplanan bu alanları, siz neden yıllığı 750 bin dolara ihaleye çıkardınız?
Yüklenici firma 1000 durağı ne zaman ve hangi sürede yapacak? Bu konuda bir standart var mı?
'Kazanan şirket 2.820.415 USD'lık rehabilitasyon yapacak" diyorsunuz. Nerenin rehabilitasyonu ve neden dolar" gibi bir rakam. Bu rakamı kim tesbit etti?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA