Ayşenur Güler isimli okurumuz haberlerde 'konuyla doğrudan ilgili olmayan, sağdan soldan bulunan' fotoğrafların kullanılmasından rahatsız. "Kansere iyi gelen kahveyi anladık da çocuk hırsız ya da aldatılan eş haberinde temsili fotoğraf kullanmak da nedir? Abartmayın" diyor.
Fotoğraf haberin tamamlayıcısıdır. Hatta birçok gazeteciye göre fotoğrafın kendisi de bir haberdir. Peki ya bir haberin fotoğrafı yoksa?
Böyle durumlarda editörlerimiz 'temsili resimlere' yöneliyor. Bunlar stok sitelerinden ya da arama motorlarından bulunan, konunun anlam ve önemine uygun düştüğü sanılan fotoğraf ya da görseller.
Daha önce de gündeme getirilen ve bu 'temsili resimlerin' gerçeklik duygusunu ortadan kaldırdığını iddia eden eleştirilere büyük ölçüde katılıyorum. Gazete haberlerinde bu neviden görseller olabildiğince az kullanılmalı. Gerekirse haberler fotoğrafsız kullanılmalı ya da zaruret halinde kültürel ve fiziki vasat göz önünde bulundurularak seçim yapılmalı.
Ayten Topçu adlı okurumuz 11 Nisan 2015 Cumartesi günü gazetesini alıp keyifle okumaya başlamış. Günaydın'ın 10. sayfasında yer alan Hayatın Şifreleri Çözülüyor başlıklı haber çekmiş dikkatini. 17-19 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek bir festivalden söz ediyormuş haber. Ekolojik dönüşümden, sanal bağımlılığa pek çok konunun ele alınacağı bir bilinçli yaşam festivali imiş bu. Katılmak istemiş. Gelin görün ki haberde festivalin nerede yapılacağı yer almıyormuş.
Gazetecilik açısından büyük bir eksiklik. Metin bu haliyle bir haber bile sayılmaz.
Araştırdığımda gördüm ki haberin kaynağı bir basın bülteni imiş. Eksiklik oradan kaynaklanmış. Şüphesiz bu bir mazeret değil. Sorumluluk editöre ait. Kaldı ki eksiklik olmasa bile bir gazeteci kendisine gelen basın bültenini olduğu gibi sayfaya koymamalı. Üstelik bir de böyle 'yaşamın şifreleri' gibi iddialı ve reklamsı başlıklar atmamalı.