Yaklaşık 300 yıl Osmanlı'nın çocuklarıydı onlar! Fransızlar geldi ve 80 yıl sömürdü burayı. Tıpkı Cezayir ve Fas gibi. Sömürmekle kalsa iyi, etnisite denilen sinsi düşmanı da yarattılar. Tıpkı Türkiye'de yaratılmak istenen gibi. Ancak su aktı yolunu buldu.
1956'da Fransızlara karşı bayrak açarken Atatürk'ten etkilenen devrimci lider Habib Burgiba 32 yıl boyunca Tunus modelini yaratmaya çalıştı.
Devrimleri, devrimin çocukları yok ediyor! Burgiba'nın komutanı Zeynel Bin Abidin, darbeyle iktidara gelince, ülkede ne dil, ne de din birliği yaratıldı. Tunus el değmemiş coğrafyasıyla topyekûn turizme yelken açtı. Demokratik ve ekonomik yetersizlikler açığa çıktı. Fransız burjuvazisinin sayfiyesinde Fransa'ya verilen imtiyazlar, yolsuzluklar, ikinci sınıf insan sayılan halkı diktatörlüğe karşı ayaklandırdı.
İsyan yangına dönüşünce Fransa, "Yasemin ülkesinde yasemin devrimi olur" deyiverdi. Tunuslular buna bozuldu; "Tunus devrimi bu" dediler. Arap coğrafyası modelden etkilendi; uluslararası camia devrimi "Arap Baharı" diye ilan etti.
Demokrasi bir bahar! Baharın baharı olur mu?
***
İki ay önce, CHP'nin Uluslararası İlişkiler Uzmanı, Yardımcı Doç. Dr.
Zulal Atalay telefon etti. "
Türk-Arap Bilim, Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Muhammed Adil, Tunus'a davet ediyor" dedi
. Demokrasi paketinin iki yıldır değişimin adresi gösterildiği Tunus'ta neler oldu? Gittim, gezdim, gördüm.
Tunus'ta olan şu: Geçmişte konuşmaya korkanlar bugün açık açık fikirlerini söylüyor. Cuma namazı sonrası yürüyüşler yapılıyor. Eylemciler bazen başbakanı çağırıyor, o da gelip, onları dinliyor. Taksiciler kontak kapatıyor. İş, aş diyen halkın beklediği ekonomik çözüm ise bir türlü gelmiyor. Bu da halkın sabrını taşırıyor.
Hâlâ Fransızcanın yaygın kullanıldığı ülkede bu yıl okullarda
Türkçe seçmeli ders oldu; 2013'te de üniversitelerde Türkçe bölüm olarak açılacak. Hem de seçmeli ders olarak okutulacak.
***
Tunus Başbakan Yardımcısı
Rıza Saidi dedi ki: "Demokrasiyi korumak için ekonomide iyi olmalıyız. O yüzden stratejik ortaklarımızı çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Yeni Tunus, Türkiye'ye çok önem veriyor. İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa'yla ilişkilerimiz sürüyor. ABD, S. Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi yeni ortaklarımızdan da hibe ya da kredi istemiyoruz. Yatırımcı getirsinler. İşsizliği böyle çözebiliriz. Başbakanımız ay sonunda Körfez turuna çıkıyor."
S.Arabistan'dan tek kuruş gelmemiş. Türkiye ise,
400 milyon dolar hibe, 500 milyon dolar krediyle, 600 milyon dolar veren
Katar'ı bile geride bırakmış.
TOKİ konut sorununu çözecek. Bir Türk yatırımcı demir çelik fabrikası kuruyor. Irak ve Sudan'dan sonra modelini ihraç etmeye hazırlanan
OSTİM, 28 Kasım'daki sanayi ve teknoloji fuarına çıkarma yapacak.
Tunus'a sözde değil özde destek veriyoruz!