Bigalı, Alçıtepe, Küçük, Büyük Anafartalar, Seddülbahir, Kilitbahir, Behramlı ve Kocadere... Bu köyler şanlı Çanakkale Zaferi'ne ev sahipliği yaptı.
Millet, yokluk açlık ve sefalet içinde kurtuluş mücadelesi verdi. Öyle bir mücadele ki, düşmana bile saygı duymayı öğretti. Bu mücadeleyi veren köyler şimdi teknolojiyle tanışıyor. Köylüler kısmetse düşmanlarıyla da görüşecek. Çünkü yaşı 50'yi aşmış kadın ve erkekler gazete okumak ve çocuklarıyla haberleşebilmek için, "Tarihe Saygı" projesi kapsamında bilgisayar öğreniyor.
2006'da başlayan proje bir toplumsal kalkınma projesi!.. Diğer ayakları Sarıkamış ve Afyonkarahisar...
15 milyon dolar harcanan, Gelibolu yarımadasındaki proje sekiz köy ve Eceabat ilçesini kapsıyor. Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü yılı olan 2015'e kadar sürecek. Harcanan para 20 milyon doları geçecek.
***
Peki daha neler yapıldı?
Köylerde anıtlar inşa edildi. Müzeler ve kültür merkezleri açıldı, kurslar sürüyor. Yarımada'da en çok önem verilen konu tuvalet. Yerli yabancı 102 şehitlik var.
Opet bir tek 57'nci Alay Şehitliği'ni yenilemiş. Turistin en büyük problemi zorunlu ihtiyacını gidermek. Alçıtepe'de zaman zaman 7 km'ye varan ihtiyaç kuyrukları oluşuyormuş! Sorunu çözmek isteyen Opet 38 odalı ihtiyaç kabini yaptırmış. Ama Kültür Koruma Kurulu kullanımına izin vermemiş. 3 TIR'la üç şehri gezmek zorunda kalmışlar. Elazığ'ın Harput ilçesi, "Madem istemiyorlar bize verin" demiş. Yönetici uyanıklık yapsa da Harputlular, "Çanakkale'nin istemediğini biz de istemezük" demişler. Kabinler şimdi Ankara Mamak'ta Silahlı Kuvvetler'in emrinde.
***
Türkiye geçen 10 yılda sosyal sorumluluk adı altında proje çöplüğüne dönüştü. Sponsorluk ile sosyal sorumluluk birbirine karıştı. Medya reklam aracı oldu. Toplumsal dönüşüme yönelik projeleri ayırt etmek için iğneyle kuyu kazmak gerekiyor.
İşte böyle devasa proje kirliliğinin göbeğinde Opet'in Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk'ün Temiz Tuvalet, Yeşil Yol, Örnek Köyler ve Tarihe Saygı adı altında yürüttüğü projeler sürüyor.
2000'de başlayan, bugüne kadar 3 milyon dolar harcanan 10 bin gönüllüsü olan Temiz Tuvalet kampanyası, şimdi S.Arabistan yolcusu.
Model ihraç ediliyor.
Üç ay önce S.Arabistan'daki Türk okulları Opet'e başvurmuş. "Tuvalet eğitimi konusunda bize yol gösterin" demiş. Öztürk ve ekibi 4 Mayıs'ta Riyad'a gidiyor. 9 Mayıs'a kadar eğitmenleri Riyad, Mekke, Medine ve Cidde'deki okullarda eğitim verecek. Kolay mı? Sosyal sorumluluk projesi ihraç ediyoruz.