Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Gazda açığı Nijerya kapatır mı?

Bu ülke Afrika'nın beyni... 144 milyon nüfusu var. Dünyanın beşinci büyük petrol üreticisi. Zengin doğalgaz rezervlerine sahip. OPEC üyesi ve tüm petrol sahalarını BP-Shell ve Mobil işletiyor.
Bahsettiğimiz ülke, yoksul Afrika'nın geleceğini şekillendiren Nijerya...
Nijerya deyip geçmemek gerekiyor. Çünkü Nijerya'da yaşanan en küçük karışıklık petrol piyasasında tüm dengeleri altüst ediyor. Nijerya'daki çatışmalar petrol fiyatlarını uçuruyor. Türkiye, ikili gaz anlaşmalarıyla Nijerya'dan sıvılaştırılmış gaz ithal ediyor. Enerji Bakanlığı gazda ülke çeşitlemesine giderken Nijerya'ya özel bir önem vermeli, doğalgazda Nijerya'yı göz ardı etmemeli.

Borç
yapılandırıldı
Yoksul Afrika 21. yüzyılda yeniden yapılanırken Nijerya, bambaşka özellikleriyle öne çıkıyor. Diyeceksiniz ki; "Yahu durduk yerde nereden çıktı bu Nijerya?
Çok basit.
Çünkü IMF, 2 yıl önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) eski başkanı Engin Akçakoca'ya Nijerya Merkez Bankası'nın danışmanlığı görevini verdi.
Akçakoca, 2004 yılında IMF ile yürüttüğü gayri resmi izleme anlaşmasına son veren Nijerya'nın 18 milyar dolarlık borcunun yeniden yapılandırması için çalıştı. İşte dünyanın en zenginleri Nijerya ve Afrika için "Live 8" konserleri düzenlerken, geçen yıl Davos'ta yoksul Afrika tartışılırken, Akçakoca, aynı zamanda en büyük alacaklı bu ülkelere de Nijerya'yı anlatmak zorunda kaldı.
Akçakoca'nın yaptığı işi Nijerya'da yapmak kolay mı?
İnanın değil...

İş Konseyi kuruluyor
Çünkü Nijerya'nın zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine rağmen tüm yoksulluğu sürüyor. Ulusal gelirin yüzde 10'u sanayide, kişi başına gelir 250 dolar.
O yüzden Nijerya'da hayat zor.
Nijeryalılar zaman zaman isyan ediyor, petrol sahalarına saldırıyor. Ancak Türkiye'de bu ülke ile ilişkilerini geliştirmek için uğraşıyor.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde Türkiye-Nijerya İş Konseyi'nin kurulma çalışmaları sürüyor. Türkiye'den irili ufaklı pek çok şirket Nijerya'yı ziyaret ediyor. Ekşi İnşaaat 150 milyor dolarlık otoyol projesini tamamlamaya çalışıyor.
Nijerya'nın para birimi naira.
1 dolar 130 Naira.
Dolayısıyla Nijerya Merkez Bankası (CBN) ile Nijerya'nın ulusal parası nairanın şimdilik patronu sayılan Akçakoca, ülkeleri de şirketleri de izlemeye almış durumda. Görünen, IMF, Afrika'yı çok yakından izleyen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş'i kırmamış olacak ki, Derviş'in Türkiye yolculuğunda bir dönem birlikte çalıştığı Akçakoca'ya ilginç bir rozet takmış. İnsanın hoşuna gidiyor. Ama ortada bir gerçek var. Nijerya'da Türkler seviliyor.
IMF de fırsatı iyi değerlendiriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA