Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

BOTAŞ doğalgaz boru hattı ihalelerini iptal etti

Müteahhitler bastırdı, BOTAŞ, 65 milyon dolar tutarındaki 4 adet doğalgaz boru hattı ihalesini iptal etti. Peki, bu iş nasıl oldu?
Özelleştirme devri aşamasında olan Ereğli, işin içine niye girdi?
Hepimiz biliyoruz. BOTAŞ, 1999 yılından itibaren Türkiye'nin tüm illerine doğalgaz götürmek için ihalelere çıktı ve doğalgaz boru ihalelerine giren müteahhitlerden "anahtar teslimi" istedi.
Başta Limak İnşaat olmak üzere Alarko ve Tepe gibi büyük müteahhitlik firmalarının yanında irili ufaklı pek çok müteahhitlik şirketi bu ihalelerden pay almaya çalıştı.
Başlangıçta işler iyiydi. Sonuçta pazar yeni, iş cazipti.

Çin havlu attırdı
1999 ile 2002 yılına kadar olan dönemde işler fena gitmedi.
Fakat, 2002 yılı ortasından itibaren dünya çelik piyasasında Çin, tüm dengeleri altüst etti ve çelik fiyatları da tırmanmaya başladı.
Bu durum pek çok doğalgaz boru müteahhidinin zarar etmesine neden oldu; çoğu ihale yarım kaldı ve şirketler havlu attı.
Yaşanan sıkıntılı durum BOTAŞ yönetimini zorladı. BOTAŞ, 2004 yılı ortasından itibaren sistemi değiştirmeye karar verdi. Çünkü doğalgaz müteahhitleri doğalgaz sacını ya Ereğli'den alıyor, ya da doğalgaz borusu ithal ediyorlar.
Alınan karara göre BOTAŞ, doğalgaz sacını Ereğli Demir Çelik Fabrikası'ndan kendisi alacak; boru fabrikalarına yaptıracak; sadece boru döşeme işini müteahhitlere verecekti.
Ereğli ise, yapılan anlaşmaya bağlı olarak doğalgaz sacı için 200 milyon dolarlık üretim ve yatırım planlaması yaptı.

Müteahhit baskısı
Ve 2004 yılı ortasından 3 Ocak'a kadar olan sürede Ereğli, BOTAŞ'a 300 bin ton sac üretti. BOTAŞ'ın bu uygulaması piyasayı rahatlattı. Ama başta Müteahhitler Birliği olmak üzere büyük müteahhitleri rahatsız etti. Haziran 2005 yılında BOTAŞ yönetiminde değişiklik olunca müteahhitlerin lobi çalışması da hızlandı. BOTAŞ, 3 Ocak 2006 tarihinde aldığı bir kararla eski sisteme döndüğünü ve anahtar teslimi çalışacağını duyurdu.
Ve bu uygulama ağustos ayında ihalesi yapılan Gerede-Düzce-Bolu, Zonguldak-Karabük-Çaycuma, Tekirdağ-Şile-Gönen ile Amasya-Tokat-Kilis'i etkiledi. 3 Ocak'ta bu ihaleler iptal edildi.
İşin ilginç yanı tam da Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'nın Oyak'a devredileceği bir dönemde bu karar niye alındı?
Sinek küçüktür ama mide bulandırır. BOTAŞ, OYAK'lı Ereğli ile acaba niye çalışmak istemedi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA