Türkiye, pamuk ithalatına 2 milyar $ harcıyor. İddia şu: ABD'den ithal edilen pamuğun navlununu çiftçiye prim olarak ödesek, ithalatı büyük ölçüde keseriz.
İddianın sahibi, Akdeniz Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (ATHİP) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ve öneriyor:
"Pamukta hiçbir koruma yok. Bu, doğru bir tutum değil." Gerekçesi, tekstil sektörünün 1 milyon ton pamuk ihtiyacı olması ve bunun ucuz temini halinde 30 milyar $'lık ihracat olarak ülkeye getireceği kazanç.
İhracatın ithalata bağımlılık oranını düşürmek, öteden beri en büyük uğraşlarımızdan biri... Hükümetin buna yönelik tedbir ve teşvikleri olağanüstü.
Misal ara malı ithalatını ortadan kaldıracak her türlü yatırıma, yöresine bakılmaksızın en yüksek teşvik vaadi var.
Sorun ise Türkiye'nin elindeki imkânları, işlemeden ihraç etmesiyle daha da büyüyor.
Misal "var yılında fındık" bize toplamda 2.5 milyar $ kazandırırken, İtalyan Ferrero bizden aldığı bir kısım fındık ile "yasal uyuşturucu" diye tabir edilen Nutella sayesinde 13 milyar euro ciro yapabiliyor.
Başka bir örnek kroma dairdir.
Dünyanın en zengin krom yatakları bizdedir fakat katma değerini başkaları götürüyor.
Zeki Kıvanç'ın üzerinde durduğu konu, kromun paslanmaz çeliğe çevrilmesi... Fındığın üçte biri bu coğrafyada olduğu gibi kromun en kalitelisi bu topraklardadır:
"1 milyar $'lık paslanmaz çelik ithal ediyorsak, kromu hammadde olarak satmamalıyız." Krom ferro kroma, o da paslanmaz çeliğe dönüşecekse buna ancak kamu önayak olabilir. Kısaca, kroma da bir babayiğit gerekiyor zira başlangıç yatırımı 1.5-2 milyar $. Zeki Kıvanç, "bugün olmasa bile" er veya geç zamanla kaliteyi elbette tutturacağımızı söylüyor.
Sanayi Bakanlığı "şu anda 3 tane kimya yatırımı veya rafineri yatırımı yapılması gerekiyor" diyor. Bunlardan biri, Ceyhan Yumurtalık Enerji İhtisas Bölgesi'nde...
Amaç, kaynağımızı olabildiğince katma değere tırmandırmak...
Zeki Kıvanç'ın üzerinde durduğu bir diğer konu korumaya dair. Bütün uluslar, doğrudan veya dolaylı kendi sanayisini, istihdamını koruyor, gözetiyor.
Türkiye'de ilave gümrük vergisi ile istihdama dayalı pek çok sektörün korunması gerektiğini savunan Kıvanç ekliyor:
"Aksi halde her türlü tekstil, hazır giyim, ayakkabı, saraciye ve elektrikli ev aletleri, hepsi biter. İlave gümrük vergisi sonrası her yıl konfeksiyon değer ve miktar yönünden %10 artıyor."