İzmir hep ilklerin şehri oldu. Batı uygarlığının ilk edebi eseri İlyada'yı Homeros, bu kıyıda yazdı. Dünyanın en eski ve uzun ilk caddesi burada inşa edildi. Nice büyük düşünür, ilk bu sahillerde eserlerini meydana getirdi.
Hasan Tahsin, vatan savunmasında ilk kurşunu İzmir'de attı. Savaştan çıkmış ülkemizin ekonomi kalkınmasında İzmir İktisat Kongresi, başka bir ilk...
Çok partili hayatın ilki olan Demokrat Parti, bu kentte kuruldu. İlk özel gazete burada yayınlandı ilk yerli film İzmir'de çekildi. Ve ilk fuar, İzmir Enternasyonal...
Peki ya futbol? Levanten ailelerin öncülüğünde, 1877'de İzmir'de oynandı.
İlk Türk futbolcu? Selim Sırrı Tarcan İzmir'de yetişti...
Adnan Menderes, İzmir İdmanyurdu ve Altay'da kalecilik yapan Başbakanımız...
Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanan, Avrupa Kupaları'nda çeyrek ve yarı finale yükselen ilk Anadolu takımları; İzmir'den çıktı. Göztepe, İzmirspor, Karşıyaka, Altınordu... Birinci Lig'in değişmezleri, üç büyüklerin korkulu rüyası İzmirliler...
İlklerin şehri İzmir'in bugün, eski parlak başarısı yok gibi. Bu görüşte olanlar kentin gelişme hızının düştüğü tezini savunuyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu "sorun gerileme değil" diyordu 5 yıl önceki toplantıda: "Anadolu Kaplanları'nın tırmanma hızı." Mesela Denizli gibi son yıllarda atılım gösteren kentler, İzmir'in 8 bin 500 yılda biriktirdiğinin yanında, hâlâ taşra kalıyor.
Benim de içinde bulunduğum bir araştırma projesinde İzmir "3'üncü girişimci kuşağının geriye gittiği yegâne kent" olarak görünüyor.
Kocaoğlu'nun buna cevabı, düşündürücüydü:
"İzmir gibi büyük kentler arada hız keser ancak asla yok olamaz. Kenti var eden dinamikler, bir süre sonra yeni bir hamle yapar." Eski çağlarda bir kâtip "insan zihniyle görülenler" diyor; "asla yok edilemez..." İzmir, Türkiye'nin Batı'ya açılan kapısı olarak bugün "göreceli" bir "nadas" yaşıyor olabilir.
Ancak bu nadası bitirmeye yönelik girişimler yok değil.
Misal T.C. Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle, EGEV'in (Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı) bölge ortaklığı ve NTV&Özgencil işbirliğinde 25-26 Ekim'de Ege Bölgesi'nde "Ege Ekonomik Forum" düzenleniyor.
Küresel, ulusal ve bölgesel boyutta ekonomi, sanayi, tarım, enerji, lojistik ve geleceğin kentleri konularının ele alınacağı organizasyonun açılışını Yunanistan Başbakanı Aleksiz Çipras'la birlikte Başbakan Binali Yıldırım yapacak.
Benim önerim "ilkleri başarma yeteneği" olan İzmir'i bu kadim kabiliyetine ulaştıracak kalitede atılım projelerine odaklanmaktır.
Sıra dışı olmak için sıradan şeyler yapan pek çok kent gördüm.
İzmir'i tarihe kadim kılan, 1- tarihi kültürel miras, 2- doğal kaynaklar ve 3- yerel kabiliyetleri olduysa, ilkleri başarma kabiliyetine uygun mega projelere odaklanmalı. Aksi halde bırakın ilklerin kenti olmayı, yeni rekabet evreninin izleyicisi kalacaktır.