Dünya çapında tasarımcı çıkarabilir miyiz? Bu, kabiliyetten ziyade odaklanma sorunudur. Eğer üstün yetenek gerektiği şartına saplanmıyor, vizyonunu tavizsiz sürdürüyor ve inandıklarına sımsıkı sarılıyorsan neden olmasın…
Nitekim oluyor da… ATHİB Başkanı Zeki Kıvanç'ın liderliğinde bu yıl 6'ncısı düzenlenen Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması finali için Adana'nın Arkeoloji Müzesi'ndeyiz… Podyumda 10 finalist, tasarladıkları kumaşlarla bezenmiş gösterilerinde, bu kumaşın öyküsünü ve altında yatan felsefeyi anlatıyorlar.
Gördüğüm, böylesi profesyonel tasarım, sunum ve ürünlerle, sürdürülebilir olması halinde dünya prömiyerinde kendimize saygın bir yer edinebileceğimizdir. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yazımın girişinde verdiği "dünya çapında tasarımcı" şartlarını sağlamak; "gerek şart" olsa da "yeter şart" bu alanda bıkmadan usanmadan çalışmak, destek oluşturmaktır.
Bakan Ömer Çelik'in modaya dair yaklaşımında dikkatimi çeken cümlesi şöyle; "Eskinin 4 mevsimine göre şekillenmiş moda bugün 52 haftaya göre akort edilmiş durumda…" Kadim İpek Yolu, bir yandan yemek kültürü diğer yandan kumaş kültürünü küreselleştirdi ve bizim bu alanda yapabileceğimiz çok şey, yakalayacağımız yığınca fırsat var.
Zeki Kıvanç; şimdiye dek 400 tasarımcıyı sektörle buluşturmuş. 10 şehirde beş bin kilometre yol yapmış, 11 üniversiteye bu yarışma fikrini taşımış. Bu yıl 82 başvuru ile karşılığını da almış. Doğal olarak "Genç tasarımcılardan yeni fikirlerle sektöre taze kan olmalarını" bekliyor şimdi.
Haklı da… Finalistler ve dereceye girenlerin eserlerini rahatlıkla gezegenin moda merkezlerinde podyuma çıkarabilirsiniz. Kalitedeki bu zıplayışta, ATHİB gibi kurumların desteği kadar, gençlere tasarımlarını kumaşa dönüştürmek için tezgahlarını açan fabrikalar da aferini hak ediyor.
Kumaşın mimarları gençlerimizi ve onlara bu fırsatı sağlayan Zeki Kıvanç gibi vizyonelerimizi gururla izlemeyi sürdüreceğiz.