Gerekirse Maliye'den ek bütçe talep ederiz, yeter ki siz sanayiciler isteyiniz... Bu sözler Bilim Bakanı Fikri Işık'a ait ve bakanlığının araştırma bütçesinin bitirilemediğinden yakınıyor.
Haklıdır... Ar-Ge'nin kaynak sorununu çözdük fakat idrak sorununu çözemedik itirafı aynı zamanda... Kıt kaynakları Ar-Ge'ye ayırıyoruz, icat çıkarıp ülkenin bahtını dönüştürelim diyoruz fakat yıllık 6.5 milyar $'ı akıtacak proje bulamıyoruz.
10 yıldır bıkmadan usanmadan araştırmaya kaynak ayıran Türkiye'nin 2023'te milli gelirden Ar-Ge'ye ayırtacağı kaynağın %3'e (60 milyar $) çıkarma hedefi var. Fakat mevcut kaynağı dahi harcayamıyoruz.
Burada bir başka sorun, araştırmayı benimseyen firmaların proje geliştirme becerilerindeki eksikliği. Tam da bu noktada Avrupa İşletmeler Ağı (Enterprise Europe Network) devreye giriyor. 30 milyon işletmenin dahil olduğu ağ sayesinde katma değer odaklı şirketler, kendilerine proje üretebiliyor.
Avrupa İşletmeler Ağı'nın Sabancı Üniversitesi'ndeki yöneticisi Emrah Kurum 4 temel başlıkta hizmet veren bu ağın ülkemizde yeterince bilinmediğini söylüyor. Kurum, 1-teknoloji transferi, 2- ticari işbirliği, 3- Ar-Ge ortaklıkları ve 4- finansa erişim konularında çalıştıklarını söylüyor.
İş dünyasını İstanbul Sanayi Odası'nın temsil ettiği Avrupa'nın bu katma değer ağında yer almak, firmalarımızın proje üretimine imkân sunabilecek. Şimdilik Türkiye'de 7 bölgede faaliyet gösteren bu ağın ülke etkinlikleri yakında 12'ye çıkarılacak.
Bana öyle geliyor ki Avrupa İşletmeler Ağı benzeri oluşumları hayatına katan firmalar, araştırma heveslerini hayata geçirmede daha iştahlı olacak ve Bakanlığın Ar-Ge bütçesi de böyle yarım kalmayacak.