Önümüzdeki 10 yılda gelişen ekonomilerde orta sınıf % 80 büyüyecek. Türkiye, orta sınıfın çok hızlı gelişeceği ülkeler arasında. Hal böyle olunca uluslararası sermaye, orta sınıfın büyümesinin getireceği iş fırsatlarına odaklanıyor.
Tam da bu noktada Türkiye'nin özel sermaye fonlarının radarına girdiğini görüyoruz. Geçen yıl katıldığım yatırımcılar zirvesinde, küresel kriz sebebiyle tedirginliğini üzerinden atamamış ve barajlanmış 1.4 trilyon $'lık sermayenin 10 büyük varış noktası arasında Türkiye gösteriliyordu.
Bu sayfalarda yer verdiğimiz ABD'li Bain&Company'nin "Küresel Girişim Sermayesi 2013" raporu bunu söylüyor zaten. Raporun detaylarına bakıyoruz; 2012'de tüm dünyada gerçekleşen özel sermaye fonu işlemlerinin toplam değeri 300.5 milyar $ seviyesindeydi.
Bu rakam, dünya çapında birleşme ve satın alma işlemleri toplam hacminin %12'sini oluşturuyor. Türkiye'de ise aynı dönemde gerçekleşen toplam 1.8 milyar $ tutarındaki özel sermaye fonu işlemi oldu.
Türkiye'de yatırım yapıp şirket satın alan özel yatırım fonlarının sayısı hızla çoğalıyor. İlginç olan ise yabancı isimleri de olsa bu alanda faaliyet gösteren Türk firmalarının sayısının artmış olması.
Türkiye'de bu alanda faaliyet gösteren özel yatırım fonlarının sayısı 10. Bu firmalardan en fazla işlem gerçekleştiren ise Turkven. Son yedi yıldaki 75 işlemin 13'ünü yapan bu firma... Aynı süredeki 75 işlemin 35'i ise Türklerden...
Türkiye'deki bir diğer değişim, şirketlerin mülkiyet yapısında... Düne kadar özel yatırım fonları ağırlıklı olarak kurumsal yapılardan çıkıyordu. Ancak son dönemde aile şirketleri de özel yatırım fonları kurmaya başladı. İşlem adedinde ilk beşin 3'ü Türk firması...
Ancak burada dikkat edilmesi gereken, Türkiye'nin yabancı fon yatırımlarında, daha seçici davranması gerektiğidir. Mademki elimizde artık sanayi strateji belgesi ve ona uygun teşvik paketi var, ülkemiz yatırım seçerken cari açık kapatıcı, katma değeri yüksek ve ara malı üretim desenine uygun davranmalı.