Veriler, sorunun yalnızca ekonomik olduğunu düşünen mevcut ezberleri bozuyor.
Özelleştirme ve işsizlik paralarını dahi bölgeye aktardık ama sorun çözülmedi, terör tırmandı.
Araştırmalar, demokratik özgürlükleri hesaba katmadan sorunu çözemeyeceğimizi gösteriyor. Daha fazla demokrasi vaat eden kritik Anayasa reform paketi bu açıdan daha da önem kazanıyor.
Önce inkârla başladık
Bundan 20 yıl önce Kürt sorununa yaklaşımımız; "inkâr" idi. Kürtleri "dağ Türkleri" tanımlayacak kadar işi abartmış ve hatta karlı dağlarda dolaşanların çıkardığı (kart, kurt) gibi ayak seslerini bu etnik kökene "mahreç" kabul edenlerimiz çıkmıştı.
İnkârın işe yaramadığını idrak edince sorunu; "ekonomiktir" diyerek yeniden tanımladık. Böylece en azından bölgelerarası gelişmişlik farklarını azaltma yönünde adımlar atabildik.
İnkârın, yerini akılcı çözümlere bırakmasını beklerken bu defa; "Kürt sorunu tamamen ekonomiktir" olduğu saplantısına vardık. Ancak gördük ki ekonomik gelişmeler, Kürt sorununu ortadan kaldırmadığı gibi terördeki tırmanış sürüyor.
Yılda 4 milyar lira GAP'a
Mesela bölgede 4 milyon kişiye iş imkânı yaratacak Toplam 32 milyar dolarlık GAP projesi... Getirilen teşvikler ve bölgeye akıtılan kaynaklar, yılda 4 milyar lirayı buluyor.
Yetmedi; 2012'ye dek ilave 12 milyar lira GAP'a gidecek.
Sonra "ekonomiktir" dedik
Özelleştirme gelirlerinden İşsizlik Fonu'ndaki birikimleri de bölgeye gönderiyoruz.
Ancak görünen o ki "sorun ekonomiktir" ezberi, hayatın gerçekleriyle çelişiyor. KOSGEB'inden Halkbank' ına dek pek çok nakit mekanizması da Kürt sorununda belirgin bir iyileşme sağlayamamış.
Özellikle CHP ve MHP'nin saplantısı olan "sorun, ekonomiktir" ezberini bozan bir dizi gelişmeyi, Süleyman Yaşar ile birlikte bu sayfalarda sergiledik.
Bölgedeki işsizlik rakamları, etnisiteye dayalı bir işsizlik olmadığını gösterdi. Aksine kriz sürecinde Kürt vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı bölgelerde işsizliğin azaldığına tanık olduk.
Çözüm daha fazla demokraside
İllere göre milli gelir rakamları 2001'den beri güncellenmiyor fakat yenileri yakın gelecekte açıklandığında, Doğu ve Güneydoğu'daki ekonomik gelişmişlik düzeyinin, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'ni açık ara geride bırakacağını, yaşayıp göreceğiz.
Sorun ekonomiktir ezberinin bozulduğu yerde, ülkede ve bölgede daha fazla demokrasi vaat eden Anayasa Paketi, hayati önem kazanıyor.
Ekonomik açılımların, ancak ve ancak bu kritik reform paketiyle birlikte yürütülürse Kürt sorununu çözebileceğimize inanıyorum.