İstanbul seçimleri ile ilgili sürecin siyasi tercih aşaması bitti, şu an hukuki değerlendirme aşaması sürüyor. Konunun, kendi doğal zemininde tutulmasına fırsat verilmeyip, etkili algı yönetimi gerçekleştirildiği için mesele ekonomik açıdan da önemli bir faktör haline getiriliyor! Esasen peşinde koştuğumuz değer, "demokratik meşruiyet!" Bu hususu AK Parti sözcüsü Ömer Çelik çok net açıkladı: "Demokratik Meşruiyet=Hukuki Meşruiyet+Sayısal Meşruiyet."
Yani...
İlçe ve İl Seçim Kurullarına itiraz usulleri ile nihai noktada Yüksek Seçim Kurulu'nun vereceği karar, konunun "hukuki" tarafını oluşturuyor. Tabii eş zamanlı olarak, "sayısal sonucun meşruiyeti" de kullanılan oylar ile tutanaklar arasındaki kalite kontrolünün tamamlanmasından geçiyor. AK Parti'nin an itibariyle ortaya koyduğu kayıt ve veriler "makul şüpheyi" gerektiriyor. Birilerinin iddia ettiği gibi sandıkta kazanıldığı ileri sürülen bir seçimin, masa başında kaybedilmesi gibi bir durum değil söz konusu olan. Hep birlikte odaklandığımız husus, her iki aday bakımından da elde edilen sonucun en küçük bir endişeye mahal bırakmayacak şekilde tescilidir.
***
Gelelim sıcak gündemimiz olan ekonomiye...
Seçim öncesi TRT'de sorularımızı yanıtlayan Cumhurbaşkanı
Tayyip Erdoğan'la, özel sohbet imkanı da bulmuştum. Cumhurbaşkanımızdan,
"toplumun huzuru, milli birlik ve ekonomik refaha" daha fazla yoğunlaşacağı izlenimi edinmiştim. Kuşkusuz ekonomik istikrarın içinde kur istikrarı da önemli bir yer tutuyor. Önümüzdeki dönemde, varlık barışı düzenlemesinin süresinin uzatılması, kapsamının güncellenmesi, yurtdışındaki döviz hesaplarının Türkiye ekonomisine kazandırılması üzerinde yeniden durulması kuvvetle muhtemel.
Hazine ve Maliye Bakanı
Berat Albayrak ise Yeni Ekonomi
Programı'nı tahkim edecek paketi bu
hafta kamuoyu ile paylaşacağını, ipuçlarıyla
birlikte duyurmuştu.
Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme dinamikleri, vergi tabanının genişletilmesi, istisna ve muafiyetlerin gözden geçirilmesi, tasarruf eğiliminin artırılması, sosyal koruma programlarının istihdamla bağının güçlendirilmesi dikkate değer başlıklar arasında.
Bu vesile ile...
Hazine, Merkez Bankası, BDDK, SPK'yı da içerecek şekilde finans mimarisinin İstanbul'da toplanması, bankacılık sektörünün ticari kredi politikası ile Türkiye'nin büyüme ve sektör öncelikleri arasında yeni bir denge kurulması düşüncesi de hayli ezber bozacak gibi...
Özetle...
Seçim gündeminden geçim gündemine geçmekte fayda var.