4 Ağustos perşembe günü, SETA Ankara'da "Demokrasi Nöbetleri: 15 Temmuz Darbe Girişimi Toplumsal Algı Araştırması" başlıklı bir panel düzenlendi. Benim de katıldığım panelde, SETA'nın 7 il ve 9 meydanda yaptığı, bire bir görüşmelerle hazırladığı rapor değerlendirildi. SETA'dan Serdar Gülener'in moderatörlüğündeki panelde, "Halil Berktay, Burhanettin Duran, Nebi Miş" de konuşmacı olarak yer aldı. SETA'nın internet sayfasından özellikle okumanızı önereceğim raporla ilgili, kritik birkaç hususu dikkatinize sunmak isterim.
Önemli soru şu: "Darbeciler -Allah muhafaza- başarılı olsaydı, nasıl bir Türkiye ile karşılaşacaktık?"
Bu konuda, şimdiye kadarki en çarpıcı tespiti Sn Berktay'dan dinledik: "Vitrini Kemalistimsi, Türkiye'nin küçük bir bölümünde Myanmar benzeri askeri bir rejim!"
Darbenin başarısız olmasının analizine gelince...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişiminin gerçekleştiği gece Atatürk Havalimanı'na inmesi insanların özgüvenlerinin yükselmesinde ve meydanlara akın etmesinde önemli bir unsur oldu.
Adnan Menderes'in bir darbe sonucu idam edilmesinin hatırlanması ve Erdoğan'ayönelik benzer bir girişimin yapıldığının anlaşılması, sinsi planı bozdu.
AK Parti'nin 27 Nisan e-muhtırasına verdiği tepki ve Erdoğan'ın 17-25 Aralık sonrası FETÖ yapılanması ile mücadelesinin önemi bu darbe girişimi sürecinde daha iyi fark edildi.
Darbecilerin, kendilerini destekleyecek blokları bulamamalarında, "medyanın çoğullaşması, bürokrasinin dönüşümü, darbelere karşı bilinçli bir entelektüel sermayenin oluşması" etkisini gösterdi.
AK Parti'nin uzun dönemli iktidarında birçok krizle yüzleşerek mücadele etmesi, kriz çözme becerisini geliştirdi ve bu durum 15 Temmuz'da bir kez daha görüldü.