Ebru Baybara Demir'i, yıllar önce Mardin'de Cercis Murat Konağı'nda yaptığı güzel yemekler ve yöre kadınlarına verdiği destekle tanıdık.
Terör nedeniyle bölgede turizm zora girince Demir, konakta çalışan kadınlar işsiz kalmasın diye Hayatım Yenibahar Projesi'ni devreye sokarak onlara yeni iş alanları açtı.
Şef Ebru, şimdi de Türkiye'nin adını dünyanın en prestijli şef yarışmalarından olan Basque Culinary World Prize'a (Bask Dünya Aşçılık Ödülleri) taşıdı. Hatta 110 aşçı arasından sıyrılarak 10 finalist arasına girdi. Sonuçlar 18 Temmuz'da açıklanacak. Demir birinci seçilirse ekimde İspanya'ya ödül almaya gidecek. Aslında bunun da bir önemi yok çünkü onun hikâyesi hepimize umut veriyor ve müthiş bir ülke tanıtımı yapıyor. Basque Culinary Center sadece mutfak yeteneğine bakmıyor, bu yeteneği sosyal sorumluluk projesiyle birleştiren şeflere projektör tutuyor.
Harran Kaymakamı Temel Ayça da yöre kadınlarına istihdam fırsatı ve Suriyeli mültecilerin entegrasyonunu hedefleyen Harran Gastronomi Projesi'ni Şef Ebru ile hayata geçiriyor. Kaymakam Harran'a turistlerin ilgisini görüyor ama iyi hizmet alamadıklarını fark ediyor. Hazırladıkları proje, Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komiserliği tarafından beğenilince düğmeye basılıyor.
Demir, Harran'da 14 bin kişinin yaşadığı mülteci kampından Suriyeli ve yöre kadınlarıyla bir araya gelip yemek kültürünü ortaya çıkarmak için eğitimlere başlıyor. 13'ü Suriyeli toplam 160 kadın eğitimden geçiyor. Projeye destek veren Eataly'de Cercis Murat Restoranı açılıyor, kadınlar İstanbul'a gelip İtalyan mutfağında yöresel yemek yapıyor. 160 kadından 108'i sertifika almayı başarıyor. Şu anda Harran projesi üçüncü aşamada. Kaymakamın desteğiyle restoran için inşaat başlamış. 182 yerel yemek ve 47 Suriye yemeği de kayıt altına alınmış. Bu yemekler 'Harran-Kesişme Noktası' adlı kitapta bir araya getiriliyor.
Ebru Baybara Demir durmuyor. Hayatım Yenibahar altında, Mardin'de dil sorunu yaşayan Suriyeli mülteci çocuklara yönelik Oyun Terapi Merkezi açıyor. ODTÜ'lü sosyolog Ezgi Ökse'nin çocuk oyun terapisi projesine Danimarkalı bir şirketten 900 bin euro yardım almayı başarıyor. Dernek, açacağı merkezde ilk yıl 100 çocuğa oyun ve travma terapisi yapacak. Normal şartlarda bir yılda dili ancak öğrenen çocuklar bu yöntemle 3.5 ayda öğreniyor. Şef Ebru'ya proje çok.
Yolu açık olsun.