Türkiye'deki 3.5 milyon Suriyeli ve Iraklı mültecinin misafir edildiği kamplardan biri olan Midyat Geçici Konaklama Merkezi'ni Dünya Mülteciler Günü'nde üstelik de Birleşmiş Milletler İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ursula Mueller ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu ile birlikte dolaşma fırsatı buldum.
Hepimiz gibi Alman vatandaşı olan Ursula Mueller de duygulu anlar yaşadı ve gördükleri karşısında o kadar etkilendik ki, "Hayatını kurtarmak için yurdunu terk edip Türkiye'ye gelen 3.5 milyon insana cömert yaklaşımından dolayı ülkenize teşekkür ediyoruz.
Tüm dünya Türk devletine teşekkür borçludur. New York'a BM'ye dönünce gördüklerimi anlatacağım" diyerek gerçekten de önemli mesajlar verdi.
Ursula Mueller Alman vatandaşı. Ülkesi 1.3 milyon mülteci barındırıyor. Kamp alanında bin 500 çocuğun eğitim aldığı okula geldiğimizde hepimiz gibi Mueller'in de gözleri doldu ve "Türkiye'deki bu modelden biz de çok şey öğrendik. Dünyaya örnek olmalı" diye konuştu.
Peki Ursula Mueller'in böylesi önemli ziyareti nasıl gerçekleşti?
Hikaye ilginç. En son Bora Jet'i satın alan ve yaklaşık 23 milyar dolarlık bir fona sahip olan Kingston Ailesi adına önemli yatırımlara girişen SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz bu ziyarette önemli rol oynadı.
Hali hazırda BM nezdinde birçok ülkede yardım kampanyası yapan Korkmaz böylece Mueller ile de yakın temas kurmuş.
"Ülkemizde kamplarda mültecilere iyi davranılmadığı yolunda yalan yanlış haberler çıkıyor dış basında. Biz de istedik ki gelsin, görsünler ve hemen Mueller'i davet ettik" diyor Korkmaz.
Kampları çok merak eden BM Genel Sekreter Yardımcısı Mueller de daveti kabul edip danışmanı Daniel Puls ile Türkiye'nin yolunu tutmuş.
Kamp alanında Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, hem biz gazetecilerin hem de Ursula Mueller'in, kamptaki mültecilere ilişkin tüm sorularına cevap verdi. Öğrendik ki kamp alanında 1600 Iraklı Ezidi, 3 bin 400 de Suriyeli mülteci barınıyor.
Kampta kalan her bir kişinin Türkiye devletine maliyeti 1500 lirayı buluyor. 2013 yılında 3 ay gibi kısa sürede kurulan kamp alanına AFAD bütçesinden yapılan yatırım 13 milyon lirayı buluyor.
Kaymakam Tekin'den öğreniyoruz ki Ezidilerin ibadetlerini rahatça yerine getirmeleri için de her türlü imkân da sağlanmış.
Öyle ki çadırını ziyaret ettiğimiz bir kadın, gördükleri zulümleri gözleri dolu dolu anlatarak, kızlarının alıkonduğu Irak topraklarına bir daha geri dönmek istemediklerini ve burada ölmek istediklerini söyleyecek kadar Türkiye'den memnun.
Şu anda BM nezdinde biri Sudan'da bir hastane, diğeri de Suriye'de erken doğum çocuk ünitesinden oluşan 8 milyon dolarlık iyilik projelerini hayata geçirmekle uğraşan SBK Holding'in patronu Sezgin Baran Korkmaz ve Genel Koordinatör Anıl Leylek, kamptaki çocuklar için 1000'in üzerinde oyuncak getirdi. Doğrusu her türlü zorluğa rağmen, Türkiye'de savaş ve öldürülme korkusu yaşamadıkları için gözlerinin içi gülen çocuklara getirilecek en güzel hediyeydi. Bir bebeği, bir topu, bir dürbünü eline alan çocukların mutluluğunu hep birlikte yaşadık.
Huzurlu bir dünyada yaşamak için topraklarını terkeden bu insanlara Türkiye'nin gösterdiği misafirperverliğin unutulması mümkün değil galiba.