TÜRKİYE'DEN SİLİKON VADİSİ'NE UZANAN BAŞARI ÖYKÜSÜ
Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) tarafından bu yıl New York'ta 3'üncüsü düzenlenen SEV Leaders Night'ın (SEV Liderler Gecesi) bu yıl ki onur konuşmacısı Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan ve 17 yaşında geldiği ABD'de bugün hatırı sayılır kadın girişimciler arasına yerleşen Magdalena Yeşil'di.
Bugüne kadar 30 şirkete yatırım yapan ve 16 şirket kuran, kurduğu şirketlerin bir çoğunu başarılı bir şekilde satan Magdalena Yeşil'in Türkiye'de başlayan ve ABD'de Silikon Vadisi'nde devam eden hayatı, verdiği yatırım kararları öylesine dikkat çekmiş ki Harvard Business School'da vaka çalışması olarak okutulmuş.
Hissesi 360 kat değerlendi
SEV Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ve Mütevelli Heyeti Başkanı Tamer Şahinbaş'ın evsahipliğinde bir yemekte buluştuğumuz Magdalena Yeşil en son sadece kadın melek yatırımcıların kabul edildiği risk sermaye şirketi Broadway Angel'i kurdu.
Yeşil, "Sadece kadın yatırımcıları alıyoruz ama hem kadınların hem de erkeklerin kurduğu şirketlere yatırım yapıyoruz" diyor.
US Venture Partners'da 30 yıl ortak olarak yer alan Yeşil, Dijital Para Birimi (Bitcoin) mantığına ilk inanan ve internetin kısa bir süre sonra ticarileşeceğini ilk öngören olarak tarihçe kitaplarına dahi girmiş.
Mesela Yeşil, elektronik ödeme sistemleri alanında öncü şirket CyberCash'in de Market Pay'in de ilk yatırımcıları arasında yer alıyor. Yeşil'in hisselerini satarak çıkış yaptığı şirketin piyasa değerinin nasıl uçtuğunu biliyoruz.
Daha da ilginci uzun yıllar tek kadın olarak yer aldığı yatırımcılar dünyasında, Magdalena Yeşil'in henüz bulut teknolojileri bile çıkmamışken Marc Benioff tarafından kurulan Salesforce. com'da gördüğü gelecek.
Ortakları şirkete inanıp yatırım yapmak istemeyince, Yeşil'in tek başına 500 bin dolarla 1999'da yatırım yaptığı Salesforce.com borsaya açıldıktan sonra bugün piyasa değeri 58 milyar doları bulan hatırı sayılır şirketlerden bir haline geldi. Yeşil'in halen şirkette yüzde 0.3 oranında yani yaklaşık 175 milyon dolar değerinde hissesi bulunuyor.
Yeşil'in ağzından hayat hikayesini dinlerken en çok ilgimi çeken, iki kez girme şansı yakaladığı Apple'da kendisine başkan yardımcılığı teklif eden Steve Jobs'a söylediği cümle oldu. "Senin başarılı olduğunu görmek istiyorum ama bu başarıya katkı yapmak istemiyorum." Stanford Üniversitesi'ni bitirdiği yıl, Apple daha 20 kişinin çalıştığı küçük bir şirketken Steve Jobs'ın CV'sini beğenmesiyle şirketten iş teklifi almış. Bir arkadaşı, "İsmi bir meyve şirketi olan teknoloji şirketi mi olur" diyerek küçümsediği bu şirkete girmeyi reddetmiş.
Aradan yıllar geçtikten sonra Yeşil iş ararken bu kez yine Apple'a gitmiş. Steve Jobs'un tekrar şirkete geri döndüğü yıl.
Jobs, Yeşil'e başkan yardımcılığı teklif etmeden önce bir kaç gün birlikte çalışmışlar ancak Yeşil, Jobs'ın gece gündüz, hafta sonu demeden çalıştığını görünce iki çocuğuyla bu tempoya ayak uyduramayacağını söyleyerek teklifi ikinci kez geri çevirmiş.
Önceki yıllarda The Coca- Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, ABD'nin en sevilen markalarından biri haline gelen Chobani'nin kurucusu ve CEO'su Hamdi Ulukaya'nın da katıldığı SEV'in New York buluşmasına bu yıl SEV okullarından mezun olan Lidyana.com'un CEO'su Hakan Baş ile Nanu Bedtime markasının kurucusu Nazmiye Sabuncuoğlu da katıldı. Bu arada Muhtar Kent'in New York buluşması sonrası mezun olduğu Tarsus Amerikan Koleji'ne burs olarak öğrencilere verilmek üzere 120 bin dolar bağışladığını öğrendik.
SEV Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, SEV Liderler New York Buluşması'nda SEV mezunu girişimciler Magdalena Yeşil, Nazmiye Sabuncuoğlu ve Hakan Baş'ı New York'ta yaşayan SEV mezunlarıyla bir araya getirdi.