Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Karne düzeltmenin yolu sosyal girişimciden geçiyor!

Hepimizin güzel hikâyeler duymaya, harekete geçmek için güçlü motivasyon verecek örnekleri okumaya ihtiyacı var. Hele de bugünlerde.
Özellikle ekonomi ve siyaset sayfalarında güzel haberlere yer vermekte böylesine zorlanırken...
O nedenle bu yıl 10'uncu yaşını İzmir'de sokakta yaptığı bir şenlikle kutlayan, ve Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2013'te 'Sosyal Girişimci' seçilen Spor ve Yaşam Merkezleri B-Fit'in kurucusu Bedriye Hülya'dan söz etmek istiyorum.
'Niye' derseniz cevabım hazır. 2015'te, Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'nda 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' endeksinde, Türkiye bir önceki yıl 142 ülke arasında 125'inci sıradayken bu yıl 145 ülke arasında 130'uncu sıraya geriledi ya, Bedriye Hülya gibi sadece kendini girişimci yapmakla kalmayıp, evde oturan diğer kadınları da girişimci yapmak için her yolu deneyen ve kadının görünürlüğünü artırırken para da kazanan bireylere dönüştüren 'sosyal girişimci'lerin ne kadar önemli bir rolü olduğunu da hepimize gösterdiği için. Aksi halde bu raporlarda üst sıralara çıkamayacağımız ortada.
Yapılan araştırmalar işsiz erkekler kahvede otururken, yardım parasının kadına verildiği zaman kadının bu parayı eve, çocuğunun eğitimine harcadığını göstermiyor mu? Bedriye Hülya da mesela 2009'da Endeavor Girişimcisi olmuştu ve daha sonra kadınların güçlenmesi için özel bir program olan JP Morgan'dan kazandığı 100 bin doları yine kadınların güçlenmesi için onlara girişimcilik eğitimi vermeye, KOBİ'lere mentorluk yapmaya harcamıştı. İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık'ta Bedriye Hülya ve bu işi birlikte kurduğu eğitimci kız kardeşi Aslı Olgun ile birlikte yaptığımız sohbette öğrendik ki sadece kadınların işlettiği franchise usulüyle geliştirilen iş modelinde bugüne kadar İstanbul'dan Şırnak'a 50 şehirde B-Fit'lerin sayısı 200'e ulaşmış. 450 kadın antrenör ile dokunulan kadın sayısı 370 binlere varmış.
2012'den beri dünyanın en büyük ağı Ashoka üyesi olan ve şu günlerde doktora sınavına da hazırlanan Bedriye Hülya, bir Sosyal Etki Raporu da hazırlatarak kurduğu bu merkezlerin kadınlara etkisini ölçmüş. Rapora göre B-Fit üyelerinin yüzde 70'i daha fazla sosyal faaliyete katılmaya başlamış ve yüzde 63'ü toplumsal sorunlara duyarlılığının arttığını ifade etmiş. Bedriye Hülya ve kız kardeşi Aslı Olgun, Sığacık'ta da Kadın Meslek Eğitim Derneği kanalıyla kadınlara aşçılık, marangozluk ve aile eğitimi verilmesine öncülük ediyor. Sözün özü bugün B-Fit, Türkiye genelinde bin 500 kadını istihdam eder hale geldi ve 10 milyon dolarlık bir şirkete dönüştü. 377 bin üyesi var. Kâr amacı gütmeyen ve sosyal fayda sağlayan işletmecilik anlamına gelen sosyal girişimciliğin en güzel örneğini veren Bedriye Hülya Suudi Arabistan ve Hindistan'a da franchise vermeye hazırlanıyor. Bununla da yetinmiyor ve yaşları 2 ila 12 arasında değişen çocuklara yönelik 'Hareket Üssü' Muzipo'yu kurarak bu kez kâr üreten bir iş modelinin de öncülüğünü yapıyor.
Dilerim Bedriye Hülya gibi süper rol modeller çoğalır ve önemli kuruluşların raporlarında, araştırmalarında utanarak takip ettiğimiz Türkiye'deki kadının yeri hızla yukarı tırmanır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA