Önceki akşam Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli'nin birlikte ev sahipliği yaptığı, Contemporary İstanbul'un açılış davetine katıldım. İstanbul'da çağdaş sanatın en güzel dört gününün başladığını müjdeliyordu bu davet.
Hazırlık dönemi, Türkiye'de terör olaylarının tırmandığı, seçim öncesi gerginliğin had safhalara ulaştığı günlere denk gelmişti ama yine de Ali Güreli ve ekibi çağdaş sanat fuarının özellikle yabancı galerilerin ve koleksiyonerlerin dikkatinden çıkmaması için büyük çaba sarfetti. Netice güzel oldu böylece. Daha önce de söz etmiştim. 400 yabancı koletksiyoner şu anda İstanbul'da. Binlerce sanat sever Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde sergilenmeye başlayan sanat eserlerini görmek için yollarda.
Kuşkusuz bunlar son derece güzel gelişmeler. Kültür ve sanatta atılan adımların ülkelere kazandırdığı prestiji başka hiç bir şey kazandıramıyor ne de olsa.
İstikrarlı bir şekilde 10 yıldır İstanbul'da çağdaş sanat fuarı düzenleniyor ve Akbank da bu fuarı tam 10 yıldır ana sponsor olarak desteklemekten vazgeçmiyor. Öğreniyoruz ki bu yıl Ferko da 'ortak sponsor' olarak fuarda yer almış.
Contemporary İstanbul 2006 yılında ilk kez kapılarını açtığında hepimiz çok heyecanlanmıştık. Sanata olan ilginin yeni yeni ete kemiğe büründüğü yıllardı. Sanatçılara ve sanat eserlerine olan ilgide artık belli bir mesafe kat edilmişti. O yıl 40 yerli 9 da uluslararası galeri katılmıştı. Bugün bakıyoruz 10'uncu yılda üstelik de zor bir yıl diyebileceğimiz 2015'te katılımcı galeri sayısı 102'ye, sanatçı sayısı 700'e, ülke sayısı da 24'e çıkmış.
Bu yıl fuarı dolaşırken İran'ı kaçırmayın. İlk kez katılıyorlar. Contemporary Tehran adı ile İran sanatının güzel örneklerini bu bölümde görebilirsiniz.
Fuarı önce her zaman olduğu gibi yerli ve yabancı koleksiyonerlere açtılar. Dün o nedenle ön gösterimde Türkiye'nin önde gelen sanatseverleri hızlı turlar atarak sevdikleri eserleri ayırmaya başladılar.
Bakalım fuar pazar günü sone ererken izleyicinin ilgisi ne durumda olacak? Kaç tane sanat eseri satılacak? Fuarın parasal olarak hacmi hangi boyuta gelecek? Ne olursa olsun, satış az ya da çok olsun, bir sanat serine doya doya bakmak bence günü güzelleştirmek için yeterli bir sebep. O nedenle de özellikle çocuklarınızı da alarak sanat fuarına gitmenizi çok tavsiye ederim. Bakınız ünlü Alman Şair Goethe ne güzel söylemiş:
"İnsan her gün biraz müzik dinlemeli, biraz şiir okumalı, güzel bir resim görmelidir ki, dünyevi kaygılar Allah'ın insan ruhuna aşıladığı güzel duygusunu silip yok etmesin."