Doğruya doğru. Türkiye'nin siyasi gündemi öylesine yoğun geçti ve geçiyor ki G20 Dönem Başkanlığı'nın ülkemize geçtiği bu yılın önemi hep geri planda kalıyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın önderlik ettiği çalışmalarda epey yol kat edildiğini biliyoruz ama tabii bu konu çok konuşulmuyor.
Türkiye'nin G20 Şerpası Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu ile bir yuvarlak masa toplantısında buluştuğumuzda biz gazetecilere ilk sitemi bu oldu. Sinirlioğlu, uluslararası basında mesela Çin'de bizim dönem başkanlığı ile çok daha fazla yazının çıktığını söyledi.
Türkiye sağlıklı bir koalisyon dönemini önümüzdeki günlerde tamamlayabilirse sanıyorum gündemde G20 öne çıkacak ama öncesinde zor görünüyor.
Sinirlioğlu'ndan bugüne kadar yapılanları detaylarıyla anlatıyor. Mesela dönem başkanlığının başladığı günden bu yana Türkiye'nin önderliğinde 40 toplantı yapılmış, yabancı katılımcılarla müthiş verimli kararlar alınmış. Dönem başkanlığı bitene kadar 30 önemli toplantı daha yapılacak ve 3 bin delege Türkiye'ye gelmiş olacak. Toplantılar genelde sabahtan akşama kadar ve yemekler de çalışma yemeği olmasına raağmen G20 için ülkemize gelen delegasyonlar Türkiye'nin dönem başkanlığından öylesine memnun kalmışlar ki, Sinirlioğlu'na, 'Türkiye o kadar fevkalade yapıyor ki bu işi karar verdik ilelebet Türkiye yapsın dönem başkanlığını!' diyerek espriyle karışık memnuniyetlerini dile getirmişler. Tabii bu arada en son Bodrum Maçakızı'nda bir akşam yemeğinin de araya sıkıştırıldığını ekleyeyim.
G20 Türkiye Dönem Başkanlığı güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümeyi 20 ülkenin de katılımıyla sağlayarak küresel ekonominin potansiyelini yükseltmeye çalışıyor. Amaç istihdam yaratıcı büyümeye ulaşmak. Eşitsizliğin ülkeler ve insanlar arasında giderek arttığı dünyada Türkiye, refahtan faydalanamayan daha alt gelir grubunu ve nüfusta büyük pay oluşturan ücretlilerin güçlendirilmesine öncülük etmeye çalışıyor. Bu nedenle küçük ve orta ölçekli işletmelerle ilgili çalışmaları öne çıkarıyor. Kadının da en önemli başlıklardan biri olması gerektiğinden yola çıkarak Türkiye, W20 (Kadın20) için öncülük ettiğini de biliyoruz. G20 Türkiye bir çok önemli konuda alt gruplar oluşturdu. Kadınların işgücüne katılımının artırılması için ülkeler taahhütlerini sürekli olarak gözden geçiriyor. Başta genç işsizliği olmak üzere yükselen eşitsizliğin sebepleri ve sonuçları şu anda 20 ülkede de araştırılıyor, getirilecek bir takım tavsiyeleri kasım ayındaki zirvede hep birlikte duyacağız.
G20 Türkiye, tarım konusuna da özel önem veriyor. Sinirlioğlu, "Gıda kayıplarından dolayı yılda 1 trilyon dolar da çöpe gidiyor. Eğer bunu 0'a indirirsek ki zor tabi ama 2 milyar aç insanı doyurabiliriz. Kolay ulaşılabilecek bir hedef değil. Biz liderlik yaptık, tespitler yapıldı. Zirvede eylem planı kabul edilecek" diyor.
Türkiye Dönem Başkanlığı, önemli bir yıla da denk geldi. Bu yıl dünyada Kalkınma Yılı ve BM'de eylül ayında Kalkınma Zirvesi yapılacak. Türkiye kalkınma konusunu G20 olarak öncelik vermişti, şimdi ajanda oluşturulduğunu Sinirlioğlu anlatıyor. En önemli konulardan biri tabii ki düşük gelirli, gelişmekte olan ülkelerin bütün çalışma gruplarında ele alınması.
Sinirlioğlu, G20'de konuşulan ve yapılan tespitlerin masada kalmaması, uygulamaya geçilmesi için de Dönem Başkanı Türkiye'nin özel çaba sarfettiğini söyledi.