Türkiye yabancı yatırımcılar için ne anlam ifade ediyor? Seçimlerin arefesinde bir cazibe merkezi olarak Türkiye bakmak mümkün mü?
Doğrusu Londra'da dün katıldığım 'Investing in Turkey' konferansına Türkiye'yi dinlemek için gelen yabancı yatırımcıların temsilcilerine bakılırsa, bu sorunun cevabı çok daha net ortaya çıkıyor.
Global Yatırım Holding'in ana desteğiyle yapılan konferansın ev sahipliğini Global Enerji Grubu Başkanı Kanat Emiroğlu yaptı.
Emiroğlu, Londra ekonomi çevrelerinde tanınan bir isim. 12 yıl yaşadığı metropolde daha önce British Gas Business'ın CEO'luk görevinde bulunuyor ve 5 milyar dolarlık bir işi yönetiyordu. İki yıl önce Mehmet Kutman'ın teklifini kabul ederek İstanbul'a döndü ve Global Enerji'nin başına geçti. Global'in başta sıkıştırılmış doğalgaz olmak üzere enerji sektöründeki birçok faaliyet alanında hedeflerini de o günden itibaren hızla yukarı çekmeye başladı.
Emiroğlu'nun da aralarında bulunduğu Türkiye'nin özel ve kamu sektöründen önemli isimlerin Türkiye'nin öne çıkan fırsatlarını anlattığı Investing in Turkey konferansında, Türkiye'de 5 tane alışveriş merkezi projesinde yer alan Amstar Global'ın Başkanı Jason Lucas ve Societe Generale Başkan Yardımcısı Nicolas Guillermont gibi yabancı konuşmacılar, Türkiye'nin yatırım yapmaya değer bir ülke olup olmadığı sorusunun cevabını riskleri de anlatarak vermeye çalıştılar.
Öyle görünüyor ki her şeye rağmen Türkiye, yatırımcılar için yine de önemli bir ülke. Mesela ne olursa olsun, Çin gibi uzak ülkelerde üretim yerine, yakın olması nedeniyle nakliye avantajını kullanan Türkiye'nin yabancı yatırımcılar arasında iyi bir seçim olduğunu katılımcılar anlatıyor.
Kahve arasında sohbet etme fırsatı bulduğum Emiroğlu'na göre, her ne kadar son dönemde Avrupa'nın ve ABD'nin önemli gazetelerinde Türkiye aleyhine makaleler çıksa ve tüm bunların da etkisiyle yatırımcılar arasında Türkiye pozitiften nötre doğru bir yere kaysa da bazı ekonomik verilere bakınca yine de benzer ülkelerden 'bir kaç boy önde' bir ülke.
Emiroğlu, "Dünyada para hâlâ bol. Oysa yatırım yapacak yer kalmadı gelişmekte olan ülkeler arasında. Böyle bakınca en tepede olan ülke yine Türkiye" diyor ve yabancıların da gözünde Türkiye'nin böyle göründüğünü söylüyor. Hepsi olmasa da önemli gazetelerde çıkan olumsuz Türkiye yazılarının bir kısmının normalden fazla büyütülerek, koro halinde sunulduğunu söyleyen Emiroğlu tüm bu gelişmelerin Türkiye'nin imajına olumsuz etki yaptığını da vuruluyor.
Enerjide büyük hedefler!
Global Enerji'nin şu günlerde en çok üzerinde durduğu yatırım yaptığı konulardan biri boru hattının gitmediği yerlere sıkıştırılmış doğalgaz götürmek. Emiroğlu, "Biz enerjide herkesin yaptığını yapmıyor, başkalarının iş modellerini takip etmiyoruz. Yaratıcı işlere yoğunlaşıyoruz. Mesela endüstriyel firmalara sıkıştırılmış doğalgaz götürmek bunlardan biri. Şirketler bu enerjiyi istiyor çünkü maliyeti yüzde 10 daha ucuz, üstelik çok temiz. Pazarın büyüklüğü 800 milyon metreküp, yani Türkiye doğalgaz piyasasının yüzde 2'si" diyor.
Öğreniyorum ki Global Enerji büyük olmamakla birlikte güneş enerjisine de yatırım yapıyor ve Straton isimli maden şirketiyle feldispat isimli maden çıkarıyor. Türkiye'de yönünü içeriden dışarıya doğru dönen önemli şirketlerden biri olmaya aday ve başta liman olmak üzere enerji yatırımlarında da yurtdışındaki fırsatlara bakıyor.