Sadece kamuda, ekonomide, iş dünyasında değil, eğitimde, kültür sanatta yani hemen hemen her alanda 2023 hedeflerini belirlemeyen şirket, kuruluş kalmadı diyebiliriz.
Peki Türkiye Cumhuriyeti'nin de 100'üncü yılına denk gelen 2023'te Türkiye'yi dünyanın güçlü devletleri arasına sokacak hedefleri ilk kimlerin konuşmaya başladığını biliyor musunuz?
İş dünyasını takip edenler bu soruya hemen başta bankacılık sektörünün duayen ismi Yavuz Canevi olmak üzere Forum İstanbul konferanslarını kurgulayan Finans Dünyası'nın kurucusu Şeref Özgencil ismini söyleyecektir. Tam 14 yıl önce 2023 vizyonuyla bir düşünce kuruluşunu hayata geçirenler, bugüne kadar istikrarlı bir şekilde bu konferansları düzenleyerek önemli bir rekora da imza attılar. Her yıl çıtayı daha yukarılara koyarak, önemli fikir insanlarını İstanbul'a getirerek tartışma ortamları yarattılar ve Türkiye'deki her kurumun 2023 için kafa yormasına, adım atmasına önayak oldular.
27-28 Nisan'da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açılış konuşmasıyla başlayacak olan Forum İstanbul 2023'e doğru kritik eşiği tartışmaya açacak. Konferansın teması Kritik Eşik: Açılım ve Dönüşüm Zamanı. Önceki akşam, konferansın stratejik partnerleri olan Akbank'ın Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Doğuş Grubu'nun CEO'su Hüsnü Akhan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yavuz Canevi ile buluştuk ve konferansın içeriği hakkında fikir alışverişinde bulunduk.
Dönüşüm zamanı!
Bu yılki toplantı Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Dolayısı ile G20 nasıl şekillendi, Türkiye'nin dönem başkanlığının ne getireceği gibi pek çok önemli konu masaya yatırılıyor. Yavuz Canevi, 2008 krizinin dünyaya 3 küresel miras bıraktığını ve bunların sırasıyla düşük büyüme, büyüyememe; düşük faiz cazibesine dayalı aşırı borçluluk ve her düzeyde kredibilite ve güven erozyonu olduğunun, gelişmekte olan ülkelerin de son 7 yılda küresel ekonomik büyümenin motoru olmak gibi kritik bir rol üstlendiğinin altını çiziyor ve şöyle devam ediyor: Ancak gelişmiş ülkelerdeki, özellikle ABD'deki Fed'in piyasaları likiditeye boğma politikasından çıkış kararının ardından kambiyo kontrolü olmayan gelişmekte olan ülkelerin piyasaları çok ciddi oynaklıklarla ve spekülasyonlarla karşı karşıya kaldı. 'Her koyun kendi bacağından asılır' kavramı böylesine entegrasyona uğramış bir düzeyde rasyonel bir davranış olamaz. Zaman, uluslararası platformda bizleri birleştirebilecek, dayanışmamızı artıracak konulara odaklanma zamanıdır.
Canevi, G20 için "yeni bir fırsat penceresi" diyor ve ekliyor: "Dünyanın gözü üzerimizdeyken, erozyona uğradığı tespiti yapılan ve 'orta gelir tuzağı'na takılmamamızın temel unsurlarını oluşturan bir dönemin başarı hikâyelerini yeniden canlandırarak her alanda vasatlıktan çıkmak ve çıtayı daha yukarı çekerek, 'Açılım ve Dönüşümü' sağlamanın tam da zamanı olduğunu düşünüyorum. 2023'e 8 yıl kala toplumumuzu ortak hedeflere yönlendirmek Forum İstanbul'un amacıdır."
Forum İstanbul'un konferans konularından bir diğeri de büyümenin finansmanı. Büyümenin sürekliliğini sağlamak için büyümenin finansmanını sağlayacak aktörlerin görüş ve çözümlerinin ne olacağı konusu da masaya yatırılıyor. İhracatta 500 milyar dolarlık bir hedefi olan Türkiye'nin istikrarlı büyümesinde ihracatın rolü, dijital dönüşüm ve tabii ki kadın ve liderlik konuları da bu yıl forumda yer alıyor.
Avrupa Ekonomik Topluluğu üyeleri arasında gerçekleşen siyasi işbirliği konusundaki ilk teklifleri hazırlayan komitenin bakanlığını yapan isim olan ve 'Avrupa'nın Akil Adamı' olarak bilinen Etienne Davignon, Almanya Merkez Bankası Başkanı Ernst Welteke, sınırsız girişimci ve dünya filantropisti Kamran Elahian gibi birçok önemli isim de forumun yabancı konuk konuşmacıları arasında bulunuyor.