Futbol ne zamandır futbol olmaktan çıktı, o nedenle uzun bir süre milyonlarca dolar futbola destek olan Murat Ülker'in, meslektaşım Serpil Yılmaz'a, "Topa destek olacağıma kadınlara olurum" cümlesine şapka çıkarıyorum. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker sadece kadınların şirketlerde yönetim kurullarına girmesini sağlayacak projelere değil, uzun yıllardır gönül verdiği sanata da büyük destek sağlıyor. Son olarak Ülker, İstanbul Modern'in müzeye gelir getirmek ve çocuklara yönelik eğitim projelerine harcamak üzere düzenlediği Gala Modern'de açık artırmayla satışa çıkarılan Ara Güler'in ve Canan Tolon'un eserlerini Zuhal Şeker'le whats up üzerinden mesajlaşarak satın alıp, sanata destekte ön plana çıktı.
İstanbul Modern'in bu yıl altıncısını düzenlediği Gala Modern'ine son dört yıldır katılıyorum ve her yıl müzenin kültür elçilerinin masa satmak için gösterdiği büyük performansa tanıklık ediyorum. Neticede bu yıl sandalyeler 1000 dolara satıldı ve 600 kişi geceye katıldı.
İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, dünyanın ünlü modern müzelerinden New York'taki MOMA'nın düzenlediği bu tarz destek geceleri Türkiye'ye taşımayı başardı. En güzeli de 'müze kuracak' güce sahip olmasına rağmen, kurmayıp bu gücünü başta İstanbul Modern olmak üzere aralarında Contemporary İstanbul'un da olduğu gibi Türkiye'yi dünyaya en güzel tanıtan sanat faaliyetlerine kullanan Murat Ülker gibi isimleri çekmeyi bildi. Öyle ya herkes kendi müzesini kurmaya kalksa bu ülkede İstanbul Modern gibi müzeler çok da ayakta kalamaz. Kuşkusuz Eczacıbaşı Holding gibi önemli bir grubun desteğini arkasında hep hissetse de bugün artık İstanbul Modern tüm Türkiye'nin sahip çıktığı önemli bir değeri. Hepimizin yani.
Velhasıl Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Rahmi Koç Müzesi'nin 20'nci yılı şerefine iki hafta önce verdiği kutlama davetinde çok doğru bir noktaya değindi. Dostlarının, tanıdıkların kırılmaları pahasına dedi ki, "Bir koleksiyon yapmaya başlayan dostlara tavsiyem, 'hemen kendi müzemi kuracağım' demesinler. Böyle düşünen 3-5 arkadaş bir araya gelsinler ve çok daha büyük bir müze yapsınlar."
Benim şahsi fikrim şayet bu tarz bir eğilime giriyorlarsa, modern sanatla ilgilenen işadamlarının İstanbul Modern'e destek olması en güzeli. Niye derseniz?
Bu yıl Gala Modern'de Raffi Portakal ve Maya Portakal Bitargil yönetiminde bir müzayede yapıldı ve İstanbul Modern'in Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu'nun seçimiyle, sanatçılar Merih Akoğul, Barbara- Zafer Baran, Tosun Bayrak, Hüseyin Çağlayan, Ergin Çavuşoğlu, Murat Germen, Ara Güler, Huri Kiriş, Ozan Oganer ve Canan Tolon ile uluslararası sanatçı Tony Cragg ve de Naile Akıncı'nın yapıtları eğitim projelerine destek için açık artırmayla satıldı.
Gelen para 2 milyon 870 bin lirayı buldu. Oya Eczacıbaşı bugüne kadar galalardan gelen gelirin tam 190 bin çocuk ve gencin sanat eğitiminden faydalanmasına gittiğini söylüyor. 2015 yılında 10 binlerce çocuk ve gence daha sanatın o büyülü kapısı sanat severlerin desteğiyle aralanacak.
Şimdi lütfen söyleyin. Zengin ve sanata gönül vermiş bir işadamı kendi müzesini kursa bu kadar büyük bir keyif alır mı? Yoksa binlerce öğrenciye dokunarak mı kendini daha iyi hisseder?