Önceki günümü tamamen kadınların iş hayatında güçlenmesine yardımcı olacak projelere ayırdım.
Önce jürisinde olduğum Citibank Microgirişimci Ödülleri için, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ve 500, 1000 liralık mikro kredilerle yoktan var eden onlarca kadını gözlerim dolarak dinledim -ki bu konuyu bir sonraki yazımda anlatacağım; akşam da 'Yönetim Kurulunda Kadın' Şirketlerarası Mentorluk Programı'nın ikinci döneminin tanıtımına katıldım.
Türkiye'deki şirketlerin yönetim kurulunda kadın konusunda sınıfta kaldığını defalarca dile getirdim. Dünyanın en büyük yönetim danışmanlık şirketlerinden Spencer Stuart'ın 17 ülkede yaptığı Yönetim Kurulu Endeksi'ne göre Türkiye'de yönetim kurulunda kadın oranı yüzde 8.7. Bu oran Fransa'da yüzde 31, İngiltere'de yüzde 20'lerde. Yönetim kurulunda kadın sadece bizim değil diğer ülkelerin de sorunu ki onların oranları çok daha yukarılarda ama buna rağmen kota koyma yoluna giden ülkeler artıyor.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, İMKB'de işlem gören şirketlerin yönetim kurullarında bu oranın yüzde 12'lerde olduğunu ama çoğunun aile şirketi olması sebebiyle o kadınların yarısının da aileden olduğu gerçeğine işaret ediyor. Özetle almamız gereken çok yol var.
İşte bu nedenle önceki akşam Forbes Türkiye ve Praesta Türkiye'nin işbirliği ile gerçekleşen projeye iş dünyasının önde gelen şirketlerinin başkan ve CEO düzeyinde ilgi göstermesi memnuniyet vericiydi. Praesta Türkiye ve Ortadoğu Yönetici Ortağı Hande Yaşargil ve Forbes Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Burçak Güven geçen dönemin başarısını anlatırken 40 kadından 10'unun yönetim kuruluna girdiğini ve 6'sının da üst düzeylere atandığını söylediler.
Öyle görünüyor ki yönetim kurulunda kadın konusu zihinleri kurcalıyor. Ne güzel ki çok yoğun olmalarına rağmen Yönetim Kurulunda Kadın projesi masalarına geldiğinde iş dünyasının önde gelenleri hayır diyememeye başladı. Örneğin onca yoğunluğuna rağmen Suzan Sabancı Dinçer, ikinci döneme başkanlık yapıyor. İlk dönemin başkanı MV Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Akpınar da danışma kurulunda yer alarak çalışmalarını sürdürecek.
Tanıtım toplantısında Suzan Sabancı Dinçer'den, projenin sadece İstanbul ile sınırlı kalmasını artık istemediklerini duyduk. Programın Anadolu'ya yayılması için çalışmaların başlaması da güzel. 1995'te Akbank'ta yönetim kuruluna giren Dinçer, tecrübelerini şahsen hızlı bir şekilde aktarmanın kendisi için de keyifli bir deneyim olduğunu söylüyor. Dinçer'e göre 2023 için ciddi hedefler koyan Türkiye'nin bu hedeflere Türk kadının gücüyle ulaşacak.
Doğrusu ben programa katılan 'menti'leri yani yönetim kurullarına hazırlanan kadınları çok şanslı buluyorum. Mentorleri arasında öyle isimler var ki... Cem Kozlu, Burhan Karaçam, Ümran Beba, Canan Çelebioğlu, Mustafa Koç, Erdal Karamercan, Varol Civil, Murat Ülker, Ahmet Çalık, Agah Uğur, Suzan Sabancı Dinçer, Cansel Başaran, Ümit Boyner... Tam 50 isim. Menti kadınlar da programa katılan 50 şirketin genel müdür ve yardımcısı pozisyonundaki 50 pırıltılı ismi.
Bugüne kadar birçok önemli konuda çok sayıda toplantıya katıldım. Önceki akşamki toplantıya mentor işadamı ve işkadınından sadece birkaçı o da yurtdışında olduğu için gelmemişti. Bu istek bile tek başına programı herkesin sahiplendiğini ve 18 ay geçmeden yönetim kurulunda kadınları görmeye başlayacağımızın işareti. Bakalım haklı çıkacak mıyım?