Borusan Holding'in kurucusu Asım Kocabıyık, eşi Nurhan Hanımı, TEMA'dan Uygar Özesmi ve Yeşim Beyla ile beni ve meslektaşım Gila Benmayor'u taşıyan küçük uçak Afyon'a indiğinde henüz yağmur başlamamıştı. İstikametimiz Asım Kocabıyık'ın doğduğu ve 6 yaşına kadar yaşadığı şirin mi şirin Tazlar Köyü'ydü.
Bir taraftan 'Hay Allah! Yağmur da gününü buldu' diyecek oldum, öte yandan öylesine büyük bir nimet ki değerini azaldığı vakit anladığımız suya olan ihyitacımızı düşündüm ve yağmurla Tazlar Köyü programımız daha bir anlamlı olacak' diye sevindim. Ne var ki, hava gün boyu kapadı ve yağmur ancak biz Tazlar Köyü'nün o güzel köylülerine el sallarken çiselemeye başladı.
Borusan işçileri dönüyor
Asım Kocabıyık, sadece köyüne değil, çevredeki 5 köye de sahip çıkıyor. Kendisinin de kurucuları arasında yer aldığı TEMA'nın Anadolu'nun en ücra köşelerine kadar giderek gerçekleştirdiği erozyonla mücadele ve sürdürülebilir kırsal kalkınma projelerinden biri burada, Tazlar'da gerçekleşiyor.
Köye girerken bizi karşılayan köylülelere baktım. Yaş ortalaması 60'tı. Asım Bey'in eşi Nurhan Hanım, "Bu köyün büyük bir kısmı Borusan'ın fabrikalarında çalışmak için göç etti. Şimdi köy değişiyor. Bir çoğu geri dönmek istiyor" dedi.
Köy nasıl mı değişiyor? Açıkçası köyün değişimi, daha girişte bizi karşılayan parke taşlarla kendini belli etti. Öğrendik ki, daha önce hiç bir evde su yokmuş. Oysa şimdi Borusan'ın boruları tüm köyün evlerinde, yollarında.
Kocabıyık'ın ve Afyon Valiliği ve kaymakamlığın da yardımlarıyla kanalizasyon bile yapılmış Tazlar Köyü'ne.
Anlatılanlara bakılırsa, eskiden kokudan geçilmezmiş. Oysa şimdi pırıl pırıl bir köy olmuş Tazlar.
Tarlalar suya kavuştu
Asıl önemlisi de Kocabıyık'ın katkılarıyla yapılan gölet. Boşa akan, bir türlü tarlaya ulaşamayan sular sonunda bu gölet de toplanmış. Bir köylü Kocabıyık'a şükranlarını sunarken, "Artık su yüzünden laf dalaşı bu köyde sona erdi. Hepimizin tarlasına yetecek kadar suyumuz var" diyordu.
Sulama göletinde devasa sazan balıkları dahi yetişmeye başlamış şimdi. Köylü de beyaz ete kavuşmuş! Tazlar'da 1999 yılından bu yana yapılan ağaçlandırma, köylüye verilen eğitimlerde sonuçlarını fazlasıyla vermeye başlamış.
Köylüden çiftçiye geçiş
Yine Asım Kocabıyık tarafından yapılan Uygulamalı Çiftçi Eğitim Merkezi'nde damlama sulamayı, aşı yapmayı, fidan dikmeyi öğrenen köylülerin artık daha iyi para kazanabilecekleri işleri olmaya başlamış. Yani Tazlar köyününün köylüleri artık köylü değil çiftçi olmuş.
Nohut, bezelye, taze fasulye, kuru fasulye, yonca, korunga, buğday, tritikale, arpa ve barbunya Tazlar'da şu anda verimli bir şekilde yetiştiriliyor.
Bizim için kurulan sofrada yediğimiz domateslerin lezzetini anlatamam. Ve sonra uğradığımız ceviz bahçesinde gördüğümüz cevizlerin iriliğini!
Ceviz aşılamayı öğrendikten sonra yetiştirdiği cevizleri büyük bir keyifle ikiye kesip Asım Kocabıyık'ın önüne koyan köylü, bir yandan 'Allah senden razı olsun' derken öte yandan iyi ceviz yetiştirebilir hale gelmenin de gurununu yaşıyordu.
Kocabıyık kendi köyüne bugüne kadar 1 milyon dolara yakın para harcamış. Valilik ve diğer kurumlar ve köylülerin birlikte toplam harcadığı para yaklaşık 1.2 milyon doları bulmuş. Ve Tazlar'da mucize gerçekleşmiş.