Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Tecrübe kadar kullanılan teknoloji de önemli

Diş eti, çene, köprü, kanal veya implant tedavileri... Hangi tedavi sizin için uygun olursa olsun, hekim kadar klinikte kullanılan malzemeler ve teknoloji de önem taşıyor. Bu, estetik kaygıların yanı sıra sağlık için de son derece önemli

Bu hafta sizlerin en çok merak ettiği tedavi yöntemlerini ve detaylarını anlatacığım...

İmplant uygulamaları
İmplantlar, biyolojik olarak insan vücudu ile uyumlu titanyum malzemeden üretilmiş vidalardır. Bu vidalar diş kökü gibi hizmet vermesi amacıyla geliştirilmişlerdir. İmplant tedavisi; klinik ortamında, lokal anestezi altında rahatlıkla uygulanmaktadır. İmplant tedavisi bir ya da birden fazla meydana gelen diş kayıplarında rahatlıkla uygulanabilir ve hasta aynı gün normal hayatına devam edebilir. Dental operasyonlara karşı endişe duyan hastalarda sedasyon ve lokal anestezi kullanılarak implant işlemi yapılabilir. İmplant tedavisi süresinde diş etine yapılan cerrahi operasyon ile çene kemiği ortaya çıkarılır ve implantlar bu bölüme yerleştirilir. Dental operasyon sonucu doktorlarımızın sizler için verdiği önerileri ve ilaç kullanımı iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır. Hastanın kemik yapısına göre uygulanan implantlar iki veya altı aylık süre zarfı içerisinde kaynama gösterirler. Kaynama süresince hasta günlük hayatına devam edebilir. Bu süre içerisinde implantların üzerine hareketli protezler takılır. İmplant uygulamaları diş kayıplarının giderilmesinin yanı sıra estetik açıdan ve çene kemiği kayıplarının giderilmesi için büyük avantaj sağlamaktadır. İmplant uygulamasının başarılı sonuçlar verebilmesi için kullanılan malzemenin kalitesi, doktorun implant uygulamasındaki uzmanlığı ve doğru strateji implant tedavisinin kalitesini artırmaktadır. Çene kemiği sağlıklı olan ve herhangi bir sağlık problemi olmayan her kişiye implant uygulaması yapılabilir.

Diş eti hastalıklarının tedavisi

Diş etinde meydana gelen hastalıkların tedavisi; periodontoloji bölümünde yapılır. Diş eti, kemik ve ağız sağlığı ile ilgili tüm sorunların çözümü bu departmanda sağlanmaktadır. Diş fırçalama alışkanlığı, diş ipi kullanımı ve rutin diş kontrolleri sağlanarak diş eti hastalarının önüne geçilebilir. Günlük hayatımızda yanlış ve bilinçsiz diş bakımı, hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişiklikler ve zararlı alışkanlıklar (sigara ve alkol kullanımı) diş eti hastalarını tetikleyebilir. Kliniğimizde diş eti hastalarının tedavisi uzmanlar tarafından yapılmaktadır.

Ortodonti tedavisi

Bu uzmanlık dalının içeriği dişlerde meydana gelen çarpışıklıklar ve çene ekleminde oluşan bozuklukların tedavisini içerir. Dişlerde meydana gelen çarpışıklıklarda, kapanış bozukluklarında, çocuk hastalarda meydana gelen kötü alışkanlıkların (parmak emme vb.) tedavisinde ortodonti uzmanımız eşliğinde hareketli ve sabit apareyler kullanılarak tedavi süreci başlatılır. Hasta istediği tel rengini ve telin kalınlığını seçerek estetik bir görünüş elde edebilir. Artık ortodonti tedavilerinde kalın ve dil etrafına yerleştirilen tellerin yerine günümüz teknolojisi ile geliştirilen görünmeyen teller (Lingual Ortodonti) ve hiç belli olmayan şeffaf plaklar (Clear Alingner) kullanılarak tedaviye devam edilmektedir. Bu sayede hastada oluşacak estetik görüntüde hiçbir kayıp olmayacaktır. Kliniğimizde uygulanan yöntemlerde, çocuklarda ve yetişkinlerde yapılan tedavilerde tel rengi, cinsi, kalınlığı; tedavi görecek olan kişi tarafından seçilebilir.

Diş köprüleri

Deformasyon ve çeşitli etkenler sonucu oluşan diş kayıplarında, oluşan boşluğu kapatabilmek için köprüler kullanılmaktadır. Bu tip durumlarda implant uygulaması tavsiye edilse de kron köprüler de kullanılabilir. Köprüler bir veya birden fazla diş kayıplarında, kayıp dişlerin komşularının dental bir uygulama ile küçültülerek, küçültülen dişlerin üzerine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılarak boşluğun kapatılması işlemidir. Bu sayede kayıp sonucu oluşan boşluk köprü ile kapatılmış olur. Köprü malzemesi seçilirken diş kayıplarının yerine göre (arka veya ön dişler) malzeme seçimi yapılır ve yapıştırma işlemi geçekleştirilir.

Kron Nedir?

Dişte meydana gelen problemlerde dolgu yapılamayacak kadar büyük bir deformasyon ve diş dokusu kaybı meydana geldiğinde, problemli dişlere kron tedavisi yapılarak düzeltme işlemi yapılır. Kaplamalar yani kronlar diş tipine ve yapısına göre seçilip yapıştırılan malzemelerdir.

Gelişen teknolojiyle birlikte estetik dolgular sıklıkla kullanılıyor
Dental uygulamaların hemen hemen her alanında kullanılan kompozit yani estetik dolgular, gelişen teknoloji ile birlikte çok yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kompozit, yapı ve kullanım olarak çok başarılı sonuçları da beraberinde getirmektedir. Kullanım alanı olarak ağız ve diş problemlerinde, dişlerde meydana renklenmelerde, kaza sonucu oluşabilen kırıklarda ya da çatlaklarda estetik dolgular kullanılmaktadır. Eski tip gümüş ya da amalgam dolgular yerine artık kompozit dolgular kullanılmaktadır. Dişte meydana gelen problemlerde (çürük ya da kırık tedavilerinde) dişin rengine ve yapısına göre seçilen kompozit dolgular tedavi ile birlikte dişe eskisi gibi doğal ve estetik bir görünüm katabilir. Dişlerde oluşabilecek estetik bozukluklarda ve minimal müdahale gerektirecek durumlarda kompozit dolgular kullanılarak başarılı estetik sonuçlar alınabilir. Gülüş estetiği uygulamalarında hasta dişlerine büyük deformasyonlar uygulanmadan çok kısa sürede estetik bir gülüş sağlanabilir.

ENFEKTE OLAN DİŞ ÇEKİLMEDEN KURTARILABİLİR

Kanal tedavisi ve süreçleri
Dişe doğal görünümünü ve canlılığını veren tüm dokular pulpa denilen sinirler ve damarlardan oluşur. Dolaylı ya da kendiliğinden oluşan çatlamalar, dişte meydana gelen ve varolan eski dolguların içerisinde oluşan çürükler, yanlış tedavi süreçleri ve deformasyonlar sonucu dişte bulunan sinirler ve damarlar canlılığını zamanla yitirir. Bu durumlarda dişlerde ve diş etlerinde kanamalar, çürükler ve apseler meydana geldiği gözlenir. Bu tip vakalarda en iyi sonucu almak için endodonti tedavisi uygulanır. Uygulama esnasında dişte meydana gelen deformasyon, çürükler, işlevini yitirmiş olan damarlar ve sinirler dişten uzaklaştırılır ve dişte meydana gelen pulpa boşluğu estetik dolgu yöntemleri ile doldurulur. Genel olarak bu tip vakalarda diş çekimine gerek kalmadan enfekte olmuş dişler kurtarılır.

Çene kemiği tedavisi
Çenede meydana gelen eklem kırıkları, implant uygulamaları, kök uçlarında meydana gelen problemler, problemli ve gömülü olan 20'lik diş operasyonları ve tüm ağız ve diş cerrahisi konusunda uzman olan hekimler tarafından yapılır. Bu süreçte teknolojinin ve bilginin tüm nimetlerinden faydalanılır. Kliniğimizde bulunan tüm ekipmanlar bu uygulamalar için özel olarak dizayn edilmiştir. Bu tarz uygulamalarda hastalara anestezi uygulayarak tedavi süreci başlatılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA