Teknolojinin son 20 yılda gösterdiği gelişme, bilgisayar destekli dizayn ve üretim sistemi; diş hekimliğini de etkiledi. Diş hekimliğinde devrim yaratan bu yöntem, 'Dijital diş hekimliği' kavramını ortaya çıkarıp esnek bir sistem oluşturdu. Diş hekimleri ve protez teknisyenleri için birçok işlevsel avantaja sahip olan bu sistemler, kullanılan malzeme ve tekniklerle beraber uzun ömürlü protez tedavilerine olanak sağlıyor.
DİŞ SAĞLIĞI VE DİJİTAL DEVRİM
Dijital diş hekimliği sisteminin sunduğu çözümler, modern diş hekimliğinin her alanını kapsıyor. Bu yöntem; sadece hekimler için değil, hastalar açısından da tatmin edici sonuçlar veriyor. Öncelikle hastaların kendileri için uygun ve etkili tedaviler arasından seçim yapmasına imkan verir. Böylece tedavi öncesi hastanın yüzü ve yapılması planlanan estetik diş tedavilerini bir araya getirerek gerçeğe en yakın görselleri oluşturmak ve hastaya yapılacak tedavi hakkında faklı seçenekler sunmak mümkün oluyor. Dişlerin şekilleri, renkleri, ağız içerisinde nasıl durduğu ve tedavi sonrası nasıl gülümsediği; sisteme dahil programlarla kolaylıkla görülmesini sağlanıyor. Hastaların diş tedavilerini kabul etmesindeki en önemli engel; uzun tedavi seansları ve gerçekten yüksek estetik beklentileriydi. Yüksek kaliteli, çekici ve diş renginde restorasyonlar; dijital teknolojiler sayesinde artık daha kolay. CAD-CAM adı verilen bu dijital sistemlerin prensibi; bilgisayar destekli dizayn ve bilgisayar destekli üretime dayalıdır. CAD-CAM sistemleri sayesinde uzun tedavi seansları olmadan, tek seansta, uzun ömürlü ve estetik tedaviler mümkündür. CAD-CAM; tüm seramik dolgular, kuronlar ve venerler için bir randevuda gerçekleştirilen bilgisayar destekli bir uygulamadır. Ağız içinden görüntü almak için kameranızı dişlerin üzerinde dolaştırmak yeterli oluyor. Sonrasında yaklaşık 8-10 dakikalık bir işlem sonrasında hastanızın dişini üretmiş ve 45 dakika içerisinde tek üyelerin tedavisini bitirmiş oluyorsunuz. Bu sistemlerde ağız içerisinden ek bir işleme gerek duyulmadan alınan dijital görüntüler sanal modelleme için yeterli olup ek bir ölçü aşamasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu sayede hem süre kısaltılmakta, hem de ölçü esnasında hastanın duyabileceği rahatsızlıklar kolaylıkla önlenebilmektedir. Özellikle ağzına ölçü kaşığı yerleştirilmesinden hoşlanmayan ya da bulantı refleksi geliştiren hastalar için mükemmel bir çözüm sunmaktadır.
ÖNCE İHTİYACINIZI BELİRLEYİN
Sabah uyanıp hafif bir tebessüm edip aynaya baktığınızda 'Keşke dişlerim biraz daha beyaz olsaydı', 'Şu diş eksikliklerim görünmeseydi', 'Diş etlerim bu kadar çok gözükmeseydi' ve 'Dişlerim biraz daha uzun olsaydı' diye düşünüyorsanız; gülüş tasarımı ve yenilenmesi için ilk adımı atmışsınız demektir. Kendinizle ilgili yapacağınız estetik değişikliklerde ilk olarak buna gerçekten ihtiyacınız olduğuna inanmanız ve nelerin değişirse daha güzel olabileceğini düşünmenizdir. Bundan sonra sıra doğru diş hekimi seçmeye gelir. Birçok insan diş hekimini yeri uygun olduğu için ya da daha ucuz işlem yaptığı için seçmektedir. Fakat diş hekimi seçme yolu bu değildir. Belki bu faktörler sizin final kararınızı etkileyebilir ancak bir kere doğru seçim yaparsanız; hem zamandan, hem paradan tasarruf edersiniz. İyi bir diş hekimi sizi rahatlatıp kaygılarınızı dinlemeli ve onlara cevap vermelidir. Diş hekiminiz yaptığı işten gurur duymalı ve hastayı bilgilendirmenin ne kadar önemli olduğunun farkında olmalıdır. Ayrıca teknolojiyi takip etmeli, sürekli eğitimlerle bilgilerini güncel tutmalıdır. Hekiminizin temiz bir çalışma ortamı olmalı, malzemeleri ve teknolojiyi çok iyi kullanmalıdır. Gülüş tasarımı ve yenilemesi yaptırmak isteyenler, hekimleriyle aynı frekansı yakalamak zorundadırlar.
GÜVENİLİR BİR YÖNTEM
CAD-CAM lerle hangi işlemler gerçekleştirilmektedir?
Bu sistemlerle gülüş tasarımının yanı sıra tek seansta; inley only adı verilen porselen dolgular, tam seramik kaplamalar, implant üstüne yerleştirilecek ayaklar üretmek ve ağza yerleştirmek mümkündür. Ekstra işlem görmesi gereken bir malzeme kullanılmadığı taktirde (zirkonyum destekli tam seramik kaplamalar) tek seansta üç üyeli köprü yapmak da mümkündür.
Dijital diş hekimliği uygulamaları ne kadar güvenilir? Yeni bir sistem mi, ne kadar zamandır kullanılıyor?
30 yıl önce ilk sistem Zürih Üniversitesi'nde Prof. Mörman adlı bir diş hekimi tarafından geliştirilmiş. Bugün kullandığımız CAD-CAM cihazları sistemin beşinci jenerasyonuna ait. Şu an CAD-CAM sisteminin geleneksel tedavi yöntemlerinden üstün olduğunu kanıtlayan 500'ün üzerinde bilimsel çalışma bulunuyor. Bu sistem ile 12 milyon hasta tedavi edilmiş.
TEDAVİ SONUCUNU GÖREBİLİRSİNİZ
Dijital diş hekimliği estetik tedavide bize ne gibi imkanlar sunuyor?
Diğer tedavilerde olduğu gibi estetik tedavilerde de tedavi sürelerinin kısalması ve seans sayısının azalması mümkün oluyor. Estetik tedavilerde en büyük avantajı; tedaviye başlamadan önce tedavi sonrasında hastanın nasıl görüneceği konusunda net bilgi vermesi. Bu sayede hastalar görünümlerini tedaviye başlamadan önce seçebiliyor. Ekrandaki üç boyutlu görüntü üzerinde hasta ile birlikte yaptığımız değişiklikler doğrudan üretilecek restorasyonlara yansıtılıyor. Tedavi sonrasında da hastanın tekrar görüntülerini alıp tedavi öncesinde beraber seçtiğimiz görünüme ne kadar yaklaştığımızı kendisine gösterebiliyoruz. Günlük hayatın içinde, doğal olarak severek kullandığımız, eğlence, haberleşme ve pazarlama iletişiminde dijitalleşmeden yararlanmadan, hiçbir iş yürümüyor. Diş sağlığının geleceği de belki de bugün henüz çok yeni olan dijital diş sağlığı merkezinde şekillenecek. Benim tavsiyem, ağız sağlığı için bir an önce, diş sağlığında gelinen çağdaş teknolojilere yakın durmak, en azından mutlu bir gülümsemeyle hayatı yaşamak...
HASTANIN GÜVENİ YERİNE GELİYOR
'Ben gülüşümü güzelleştirmek istiyorum' diyen hastalar size geldiklerinde onları nasıl bir süreç bekliyor?
Önce ortodonti tedavisi gerekip gerekmediğine bakıyoruz. Sonrasında protez planlaması işin içine giriyor. Bu noktada büyük ölçüde dijital diş hekimliğinden ve CAD sisteminden faydalanıyoruz. Önce ağız içerisinden kalem boyutlarında bir kamera ile görüntüler alınıyor. Sonra bu görüntüler bilgisayarda işleniyor. Oluşturulan dijital model üzerinde yapacağımız restorasyonu şekillendiriyorsunuz. Daha sonra bilgisayar destekli üretim sistemi, tasarımınızı seramik bir bloktan kazıyor. Diş hekimi; üretilen protezi hasta ağzına takıyor ve tedavi tamamlanıyor.
Peki diş estetiği dediğimiz şey, sağlıkla paralel gider mi?
Estetik bir gülüşe sahip insanların kendilerine olan güveni artıyor ve bu da toplum içindeki davranışlarını etkiliyor. Kendine güvenen insanlar daha rahat oluyorlar ve bu da psikolojilerini olumlu yönde etkiliyor.