Pek çok kişi dişlerindeki kısalık, çapraşıklık ve dişlerinin rengi nedeniyle diş hekimine gitmeye çekiniyor. Dolayısıyla günümüzde insanlar diş hekimine daha güzel görünmek ve daha etkili gülebilmek için de başvurabiliyor. Bu sayede bir grup diş hekimi, estetik dizayner veya gülüş tasarımcısı unvanını kullanmaya başladı.
KADINLAR NE İSTİYOR?
Kadınlar, dişlerinin boyunun kısalığından, renginden, dudaklarının inceliğinden, yanak ve dudaklarının çökmesinden, ön iki dişin daha az görünmesinden şikayetçi. Erkekler ise dişlerinin formundan, asimetrik olmasından, diş şekli ile yüz arasındaki uyumsuzluktan, çarpaşıklıktan yakınıyor. 'Gülüş tasarımı' yapmamız için diş ve diş etlerinin büyüme-gelişme sürecini tamamlamış olması gerekir. Bu da ancak 17 yaşında gerçekleşir. Dolayısıyla 17'sini doldurmuş herkes diş estetiği yaptırabilir. Ondan sonrası için sınır yok; 80 yaşında bile olabilir. Bu, hayata ne kadar bağlı olduğunuzla alakalı bir konu.
SANATSAL OLUYOR
Bu tasarım işlemi tamamen kişiye özgü, sanatsal bir çalışma. Hasta, hekim ve diş teknisyeni ortak çalışma yürütmeli. Fotoğraf, video ve ölçü modellendirmeleri kullanılmalı. Bu kayıtlar üzerinden yorum yapılıp ihtiyaçlar belirlenmeli, sonra kadınlar ve erkekler arasındaki farkları göz önüne alınarak tedavi seçenekleri değerlendirilmeli. Hazırlanan örnek modeller sayesinde kişi tedavi sonrasındaki dış görünümü hakkında önceden bilgilendiriliyor ve seçim beraber yapılıyor. Kadınlardaki en büyük estetik istek, diş beyazlatma işlemi ve gülüş esnasında üst dişlerin yeterince görünmüyor olması. Erkeklerde ise diş şekli ve form şikayeti ön planda.
HANGİ YÖNTEMLER VAR?
Mock-up uygulaması: Planladığımız tasarımı, bazı maddeler kullanarak hastanın ağzında deniyoruz. Tasarıma yakın örneği ağzında gören hasta, ona göre karar veriyor. Örnek uygulama hastanın ağzında bir-iki gün kalıyor, bu şekilde deneme yapabiliyor.
Waks-up uygulaması: Hastadan alınan ölçü üzerinde mumdan bir taslak hazırlanır. Taslak hastaya gösterilir. Hatta özel materyaller uygulayarak bu tasarım hasta ağzına aktarılır ve buna göre dişler kesilir. Teknisyen de bu tasarımı model alarak çalışmaya başlar.
Fotoğraf çekimi ve dijital tasarım: Hastadan alınan fotoğraflar, bilgisayara aktarılır ve özel bir programla dişler üzerinde uygulanması istenilen değişiklikler yapılır. Dişlerin boyutunu uzatmak, genişletmek, şeklini ve rengini değiştirmek mümkündür.
İMPLANTLAR VE GÜLÜŞ TASARIMI İLE ÇOK DAHA SAĞLIKLI GÖRÜNEBİLİRSİNİZ
Günümüzde implantlar kayıp dişlerin oluşturduğu sorunları engellemekte önemli bir aşama olarak görülüyor. Duruma bağlı olarak yaşam kalitenizi, gülümsemenizi ve kendinize olan güveninizi geri kazanmanızı sağlayabiliyorlar. İmplantlar, doğal dişlermiş gibi davranan yapma köklerdir. İmplantlar biyolojik bir meteryal olup insan vücudu tarafından kabul gören titanyumdan yapılır. İmplantlar çenedeki kemiklerle birleşerek daha fazla diş kaybını engelleyecek şekilde ağızda destek oluşturur. İmplantlar vücuda hızlı ve fazla acı vermeyen bir işlemle yerleştirilir. Diş köprülerinin aksine protez etrafındaki sağlıklı dişlere bir zarar verilmez. İmplantlar çene kemiğine vidalandığından takma dişlerin aksine konuşma bozukluğu, çiğneme zorluğu, uyum problemleri gibi sorunların önüne geçilebilir. İyi bakılıp temizlendiğinde implantlar uzun süreli çözümler haline gelir. Bembeyaz sağlıklı dişler ve pembe dişetleri genel vücut sağlığınızın korunması için temel şartlardan biri olmakla beraber, sosyal iletişimde kişiler arasında kurulacak diyaloğun ilk adımı olan içten bir gülümsemenin de altın anahtarıdır. Bu konuda hepimiz doğuştan şanslı olmayabiliriz. Aynaya baktığınızda;
Dişlerim daha beyaz olmalı
Dişlerimin dizilimi daha düzgün görünmeli
Dişetlerim daha sağlıklı görünmeli ve kanamamalı
Dişlerim dudaklarımla daha uyum içinde olmalı
Güldüğümde gözlerimdeki pırıltıyı dişlerimle tamamlamalıyım gibi istekleriniz varsa, mutlaka uzman bir diş hekiminin fikrini almalısınız.
Günümüzde artan teknolojik gelişmelerin ışığında, hekiminizin bilgi ve becerisine ek olarak küçük sanatçı dokunuşlarıyla birleşmesi, çok kısa seanslarda sizin sağlıklı bir ağıza ve estetik bir gülüşe sahip olmanızı sağlayacaktır.
KENDİNİZDEN EMİN GÜLEMİYORSANIZ...
Aşağıdakilerden biri ya da birkaçından şikayetçiyseniz, estetik dişhekimliği imkanları sizi bekliyor:
1- Ön dişleriniz aynı hiza ve uzunlukta değilse
2- Dişlerinizden herhangi biri çatlak veya kırıksa
3- Dişlerinizden bir ya da daha fazlası eksikse
4- Dişlerinizin rengi doğuştan sarıysa ya da antibiyotik lekelenmeleri mevcutsa
5- Ön iki dişinizin ortası yüzünüz ile orantılı değilse
6- Dişlerinizin biçimi yüz şeklinizi tamamlamıyorsa
7- Ön dişlerinizde aralıklar varsa
8- Dişlerinizde çarpıklık, sıkışıklık varsa
9- Eski kaplamalarınızın dişetine yakın kısmı grileşmeye başlamışsa
10- Gülümsediğinizde dişetleriniz fazla görünüyorsa
11- Dişetlerinizdeki çekilmeden dolayı dişleriniz çok uzun görünüyorsa
12- Hafifçe gülümsediğinizde dişlerinizin ucu görünmüyorsa
13- Kesici dişlerinizin boyu diğer dişlerinizle orantılı değilse
14- Ön dişlerinizdeki siyah lekelerden dolayı konuşurken ağzınızı kapatıyorsanız
15- İstediğiniz zaman toplum içerisinde rahatlıkla gülemiyorsanız
BİR DİŞ DÜŞTÜĞÜNDE BİLE AĞIZ İÇİ DENGESİ BOZULUR
Sağlıklı ve doğal bir gülümseme insanın görünüşü, kendine güveni ve günlük yaşamı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sebebi ne olursa olsun diş kayıpları yaşam kaliteniz üzerinde önemli bir etkiye sahip. Örneğin, kişisel ilişkilerinizi etkileyebilir ya da en sevdiğiniz yiyeceği yemenizi engelleyebilir. Daha da önemlisi, açıkça gülümsemekten kaçmak zorunda kalabilirsiniz.
DİŞİ ÖNEMSEYİN
İnsanlar toplum halinde ve daha uzun yaşamaya başladığından tek bir dişin eksikliği dahi önemli sorun oluşturabilir. Diş kayıpları aslında estetik bir sorun olsa da uzun zamanda sağlık problemine dönüşebilirler. Dişler her elementin önemli bir rol oynadığı karışık bir sistemin parçalarıdır. Dişler birbirlerini destekleyip bir arada tutarak yiyeceklerin düzgün çiğnenmesini sağlar. Bir diş düştüğünde geri kalan sağlıklı dişler bu boşluğu doldurmaya çalışacaktır. Bu ileride ağız içinde şekil bozukluklarına sebep olabilir. Öte yandan kayıp diş altındaki kemik ise diğer çene kemiklerini etkileyerek daha fazla diş kaybına sebep olabilir.