Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

İmplant tedavisinde başarısızlığın nedenleri

Birkaç sefer denenerek kemiğe yerleştirilen implantlar, kemik içinda kalıcı hasarlara neden olabilir. Oysa ki navigasyonlu implant tedavisi sistemi sayesinde, doktorun diş etini kesip kemiği görmesine gerek kalmaz. Bu teknoloji ile enfeksiyon ve hata payı azalır

Navigasyon teknolojisinin implant tedavilerinde karşılaşılan başarısız sonuçları ortadan kaldırdığı ve hata payını sıfıra indirdiği kaçınılmaz bir gerçek. Bu hafta implant tedavisinin detayları üzerinde duralım.

İMPLANT TEDAVİSİNDE SON NOKTA: ROBOTİK CERRAHİ!
Klasik implant cerrahisinde, çene filmi görüntüsü iki boyutlu olduğundan, gerekli kemik miktarı bu filmler ile tam olarak anlaşılamamakta ve cerrahi sırasında diş eti kaldırıldıktan sonra en uygun bulunan yere implant yerleştirilmektedir. Bu yaklaşımın en büyük dezavantajı ise uygulanan implantın estetik beklentiyi karşılayamaması ve hekimin cerrahi alanda karşılaşacağı durumu önceden bilmemesidir. Tıp alanında 'Navigasyon sistemi' olarak adlandırılan 'Cerrahi yönlendirme teknolojisi' diş tedavisinde tüm diş, ağız ve çene bilgilerini doktora iletip implantın yapılacağı en uygun yeri tespit ederek doktora yol gösterir. Sistem, tedavi sırasında tespit ettiği yerden kayma olursa doktoru uyararak hata yapma payını sıfıra indirmektedir. Bu sistem; hastadan alınan detaylı dijital tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılarak bu planın müdahale sırasında hastaya uygulanması üzerine kuruludur. Üç boyutlu planlama ve dijital tomografi, panoramik röntgene göre büyük avantaj sağlamaktadır.

2009 YILINDAN BERİ ÜLKEMİZDE DE DÜNYA İLE EŞZAMANLI UYGULANIYOR
2009 sonlarında Almanya'da geliştirilen 'cerrahi yönlendirme teknolojisi' ile implant uygulamalarında karşılaşılabilecek tüm sorunlar önceden belirlenebildiği için ameliyat sırasında oluşabilecek riskler önlenebiliyor. Türkiye'de ilk defa üç boyutlu bilgisayar sistemi ile tüm riskleri ortadan kaldıran bu uygulama ile dikiş bile atılmadan ve 50 mikron hassasiyet ile implant cerrahilerini gerçekleştirdik. Hastalardan alınan tomografik bilgi ile hastanın varlığına ihtiyaç duymadan planlamaları yapabiliyoruz. Kemik miktarını görerek hazırlanan implant yerleri ile estetik ve protetik tüm sorunları ortadan kaldırabiliyoruz. Hatta implantlar uygulanmadan daimi protezin üretimi bile mümkün olabiliyor.

ÜÇ AŞAMADA SORUNSUZ TEDAVİ ETMEK MÜMKÜN OLUYOR
İmplant hassas bir iştir. Neyi görürseniz, onu tedavi edebilirsiniz. Karmaşık damar ve sinir ağı içeren çene kemiğinin, robotik cerrahi yöntemi ile yapısal olarak zarar görme riski ortadan kalkıyor. Türkiye'de de uygulanmaya başlanan robotik implant uygulamaları üç farklı adımdan oluşuyor. Bu adımlar şöyle: Öncelikle klasik çene filmlerinden farklı olarak, hastanın üç boyutlu çene tomografisi çekilerek, var olan kemik yalnızca şeklen değil, hacmen ve milimetrik olarak da hesaplanıp kaydediliyor. İkinci adımda sistemin özel bilgisayar programı sayesinde tomografi görüntüsü alınıp hastanın hangi bölgesine implant yapılması gerektiği saptanarak, ameliyat esnasında oluşabilecek komplikasyonlar da elimine edilebiliyor. Son adım ise hastanın ağzına uygulanan özel gözlü sensörler yardımıyla hekimin elindeki özel bir alet ile implantların bilgisayar ekranından takip edilmesi ile 0.1 mm sapmaların bile fark edilerek yerleştirilmesinden oluşuyor. Sistemin ileri hassas oluşu sayesinde üç boyutlu olarak incelenen kemik içerisinde 0.1 mm hata bile olmadan yerleştirilebilen implantlar; yalnızca doktor hatalarını değil, aynı zamanda uygulama risklerini, kanamaları ve meydana gelebilecek uyuşukluk hissi gibi komplikasyonları da ortadan kaldırmış oluyor.

KESİK VE DİKİŞ İSTEMİYORSANIZ NAVİGASYONLU İMPLANTI SEÇİN

Diş etinin kesilmesine, dikişe ve kemik miktarının gözle görülme ihtiyacına gerek olmadan implant uygulanabilmesine yardımcı olan robotik cerrahi sistemini Türkiye'de ilk kez uygulamaya başlayan kişi olarak ben, iyi bir estetik ve fonksiyonel protezin yapılabilmesi için implantın uygulandığı yerin önemine dikkat çekiyorum. Yalnızca uygulanacak olan yer değil, aynı zamanda tek bir seferde implantın yerleştirilmesi sayesinde birkaç sefer denenerek yerleştirilen implantların kemik içinde meydana getireceği olumsuz etkilerden de kurtulmuş olacaksınız. İmplantın sorunsuz yerleştirilmesi, ameliyat sonucu oluşabilecek komplikasyonları azaltacak ve kemik içindeki kaynamayı da hızlandıracaktır. İmplant tedavilerinde doktor, diş etini keserek kemiğe ulaşır ve kemiğe bakarak bir tedavi yolu izler. Oysa ki navigasyonlu implant tedavisi sistemi sayesinde, doktorun diş etini kesip kemiği görmesine gerek kalmaz. Bu teknoloji ile sinirlerin yerinden kemik kalınlığına kadar detaylı tüm bilgiler anında elde edilebilmekte ve uygun tedaviye güvenilir şekilde ulaşılabilmektedir. Güvenli ve hızlı şekilde implant tedavisi imkanı sunan sistem, doktor hatalarının yanı sıra kanamaların ve yanlış implant uygulaması sonucu oluşan rahatsızlıkların da önüne geçmektedir. Kemik dokuyu görmek için diş etinin açılmasına gerek kalmadığından daha az ağrı ve ödem meydana gelir. Doku iyileşmesi daha hızlıdır. Bu yöntemle yapılan tedavide enfeksiyon riski minimuma iner.

İMPLANT UYGULAMASININ FAYDALARI
İmplant tedavisi rahat, sağlam ve güvenilir bir uygulamadır.
Sağlıklı dişlerin kesilmesini engeller.
Estetik görünümün bozulmamasını sağlar.
Kaybedilen çiğneme fonksiyonunun geri kazanılmasını sağlar.
Diş çekimi sonrası oluşan kemik kaybını engeller.
Sabit köprü protezlerinde, gövde altında meydana gelebilen gıda birikimi ve temizleme zorluğu implant uygulaması ile engellenmiş olur.
Gülerken, konuşurken ve yemek yerken özgüveni artırır.
Hissettirdiği güven sayesinde diş eksikliğinin meydana getirdiği olumsuz psikolojik etkileri ortadan kaldırır.
Tam çene ve bölgesel protezlere destek olmak, tutuculuğu ve çiğneme etkinliğini artırmak amacı ile de kullanılabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA