Ağız içi bölgesi yoğun mikrop faaliyetlerinin olduğu, her türlü dış etkiye açık bir alandır. Başta diş ve diş eti olmak üzere birçok hastalığa ev sahipliği yapar. Çürükler, diş kökü iltihabı, ilerleyen dönemlerde apse ve kist oluşumu gibi hastalıklar bu bölgede ciddi problemler oluşturur. Ayrıca diş eti hastalıkları; dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığı olarak hiç çürüğü olmayan dişlerin bile kaybına yol açar. Uzun süreli diş eti şişliği, kırmızı ve kanayan dişetleri, diş hassasiyeti ve kötü ağız kokusu, dişeti hastalıklarının sinyalleri olabilir ve zamanında tedavi edilmezse tüm vücudunuz için ciddi sonuçlar doğurabilir.
SERTLEŞME GÜÇLÜĞÜ GÖRÜLÜR
Diş eti sorunu yaşayan erkeklerde, sertleşme güçlüğünün diğerlerine oranla üç kat daha fazla görüldüğü belirtilmiş, diş problemleri ereksiyon sıkıntısı yaşayan hastalarda daha sık gözlenmiştir. Ağız içi enfeksiyonuna sahip bireylerde, enfeksiyonun görülmediği bireylere kıyasla yüzde 30 daha fazla kalp krizine rastlanmıştır. İleri derecede diş eti iltihabı ve diş hastalıkları olan bireylerin, sağlıklı bireylere göre kalp hastalığına yakalanma riski yüzde 25 daha fazladır. Yine ileri derecede diş eti iltihabı olan 50 yaşından genç erkekler, sağlıklı hemcinslerine göre yüzde 72 daha fazla kalp hastalığına yakalanma riskine sahiptirler.
ERKEN DOĞUMA YOL AÇABİLİR
Yine ileri derecede diş eti iltihabı ve diş hastalıkları olan annelerde; erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve anne karnında bebek ölümü gibi problemler görülmektedir. Şiddetli seyreden diş eti iltihapları ve diş hastalıkları, şeker hastalığının kontrolünü olumsuz yönde etkilemektedir. Dişeti tedavisi sonrasında şeker hastalarının kan değerlerinin kontrolünde düzelme olduğu da ortaya konulmuştur. Diş ve diş eti hastalığı olan kişilerin tükürüğü solumaları ile akciğer enfeksiyonları gelişebilmektedir. Ağız hijyeni kötü olan yüksek risk grubu hastalarda dişte biriken plak; solunum yolu hastalıklarını tetikleyen mikroplar için kaynak görevi görür.
EREKSİYON PROBLEMİ ÇÖZÜLÜR
Yoğun bakım ve evde bakım gerektiren hastalar gibi yüksek risk grubu hastalarda, akciğer hastalıklarına yol açan bakteriler ve virüsler ağızda birikirler. Bu nedenle ağız içi hijyenin uygun hale getirilmesi çok önemlidir. Yüksek risk grubuna giren sistemik rahatsızlığa sahip hastaların tedaviye başlamadan önce diş tedavilerine başlayarak, oluşabilecek risk faktörlerini ortadan kaldırmaları önerilmektedir. Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar; uzun yıllar devam eden ileri diş eti hastalıklarının kadınlarda polikistik over sendromu, erkeklerde ise ereksiyon problemleri ile ilişkili olabileceğini göstermiştir. Bilimadamları ileri derece dişeti hastalığının tedavi edilmesinin, ereksiyon problemlerinin çözülmesine ciddi faydalar sağlayabileceğini belirtmişlerdir.
45 DAKİKADA TEDAVİ
Basit gibi görünen bir diş eti hastalığının sebep olabileceği yaşamsal problemlerin önüne geçmek elbette mümkün. Bu konuda en önemlisi, günümüzde diş eti hastalıklarının önlenmesinin oldukça kolaylaşmasıdır. Sadece 45 dakikalık bir lazer tedavisiyle, önemli diş eti hastalıklarının iyileşme süreci başlayabilir. Benim önerim; herhangi bir estetik uygulama veya cerrahi operasyon öncesi, diş etinizin sağlıklı olup olmadığını kontrol ettirin. Yoksa, yaptıracağınız tüm tedaviler boşa gidebilir. Hatta çok daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Sağlıklı dişetinden hasta, iltihaplı dişetine geçiş normal bir insanda çok hızlı olmaz; genellikle geniş zamana yayılan, belirtiler gösteren bir süreçtir. Bu belirtileri göz ardı etmez ve tedavi yoluna giderseniz, iltihabın ilerleyip diş kaybına, apse oluşumuna kadar uzayan bu süreci durdurabilirsiniz. Peki bu kadar ciddi sonuçları olan diş eti hastalıklarının sizde bulunup bulunmadığını tespit etmek mümkün mü? Size bu konuda fikir verebilecek iki mini test hazırladık. Önümüzdeki hafta pazar günü yeni yazımızda buluşuncaya kadar bol gülüşlü bir hafta geçirmenizi diliyorum.
TEST-1
Dişlerinizde farklılık ve ağzınızda kötü koku hissederseniz hekiminize gidin
Aşağıdaki soruları cevaplayarak dişeti hastalıklarının belirtilerine sahip olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz:
1. Ağzınızda ağrı var mı? 2. Dişlerinizi fırçalarken ya da yemek yerken diş etleriniz kanıyor mu? 3. Dişlerinizde aralanma fark ettiniz mi? 4. Diş etlerinizde şişlik ya da hassasiyet var mı? 5. Diş etlerinizde çekilme fark ettiniz mi ya da dişlerinizin eskisinden daha uzun göründüğünü düşünüyor musunuz? 6. Sürekli devam eden kötü ağız kokunuz var mı? 7. Dişleriniz ve diş etleriniz arasında iltihap fark ettiniz mi? 8. Dişlerinizi kapatıp ısırdığınızda dişlerinizde farklılık olduğunu fark ettiniz mi? 9. Ağznızda daha önce hiç yara oluştu mu ? Eğer bu sorulardan herhangi birine 'Evet' diyorsanız; dişeti hastalığının belirtilerine sahipsiniz demektir. Diş etlerinizi korumak için harekete geçin ve hemen diş hekiminizle görüşün.
TEST-2
Diş eti hastalıkları riskinizi ölçün
Dişeti hastalalıklarına yakalanma riskiniz var mı? 1. İnsulin kullanmayı gerektiren seviyede şeker hastalığınız var mı? Evetse 20 puan ekleyin 2. Günde 10 dan fazla sigara içiyor musunuz? Evetse 20 puan ekleyin 3. İnsulin kullanmayı gerektirmeyecek seviyede şeker hastalığınız var mı? Evetse 10 puan ekleyin 4. Dişeti hastalığınız için tedavi gördünüz ve diş hekimize bunun için düzenli olarak gidiyor musunuz? Hayırsa 10 puan ekleyin 5. Son üç yılda dişeti hastalıklarına bağlı olarak hiç diş çektirdiniz mi? Evetse 9 puan ekleyin 6. Diş taşlarınızı yılda en az bir kere temizletiyor musunuz? Hayırsa 7 puan ekleyin 7. Dişlerinizi günde en az bir kere fırçalıyor musunuz? Hayırsa 4 puan ekleyin 8. Günde en az bir kere diş ipi kullanarak dişlerinizi temizliyor musunuz? Hayırsa 4 puan ekleyin 9. Dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken diş etleriniz kanıyor mu? Evetse 4 puan ekleyin 10. Yaşınız 50'nin üzerinde mi? Evetse 4 puan ekleyin 11. Dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken diş etleriniz acıyor mu? Evetse 3 puan ekleyin 12. Dişetlerinizin çekildiğini fark ettiniz mi ? Evetse 3 puan ekleyin 13. Dişlerinizi fırçalarken dişlerinizde hassasiyet oluyor mu? Evetse 2 puan ekleyin Toplam puanınız 15 veya daha fazlaysa diş eti hastalığınızın olma riski çok yüksek demektir. Diş hekiminizle görüşerek ne yapılacağı ve nasıl bir tedavi planı gerektiği konusunda bilgi almalısınız.
İLKER ERDOĞAN