Muhalefet kanadının önde gelen isimlerinden Şahin Mengü'ye göre, Kemal Kılıçdaroğlu hukuk dışı tavrında ısrar ederse, kayyum gündeme gelebilir. Nedir Kılıçdaroğlu'nun hukuka aykırı bulunan davranışı?
361 delege, Tüzük Kurultayı istedi. Kim Kurultay'ı toplama inisiyatifini alırsa, gündemi de onlar tespit ediyor. Delegelerin irade beyanı 18 Ocak'ta Genel Merkez'e ulaştı. Buna göre, taleplerini şöyle sıralayabiliriz: Belediye Başkanı'ndan milletvekili tespitine kadar önseçim; Parti Meclisi seçiminde çarşaf liste; Hazine yardımının % 40'ının örgüte tahsis edilmesi... 39. Madde, Genel Başkan'a aşırı yetki veriyor, istediği kişiyi Genel Başkan yardımcısı olarak atayabiliyor. Genel Başkan yardımcılarını Parti Meclisi seçsin... Genel Başkan adayı olmak isteyenler için, delegelerin % 20'sinin değil, % 10'unun imzasını almak yeterli sayılsın...
Kemal Kılıçdaroğlu diyor ki: 26 Şubat'ta Tüzük Kurultayı'nı ben kendi gündemimle toplayayım, 1 Mart'ta da, 361 delegenin öngördüğü gündemle bir başka Kurultay toplansın.
Oysa, muhalifler, "Tüzüğün 54. maddesine göre, hangi organ inisiyatifi alırsa, o, gündemi tespit ediyor. Dolayısıyla Tüzük Kurultayı delegelerin talebi doğrultusunda oluşan gündemi görüşmeli ve karara bağlamalı. Sonra Genel Başkan arzu ederse, kendi gündemiyle bir başka Kurultay toplayabilir" diyor.
Kılıçdaroğlu, delegelerin önerilerinin bazılarına iştirak etmekle birlikte, Genel Başkan yardımcılarını Parti Meclisi'nin seçmesi yerine kendisi atamak istiyor. Genel Başkan adaylığı için de, delegelerin % 20'sinin imzası konusunda ısrarlı davranıyor.
Eğer 26 Şubat'ta, bugün ifade ettiği gibi, farklı bir gündemle Tüzük Kurultayı'nı toplarsa, muhalif kanadın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak kayyum tayini isteyeceği ileri sürülüyor. Böyle bir durum ortaya çıkarsa, bize söyleyecek tek bir söz kalır: "Şahtılar, şahbaz oldular."