Bazı illerde (Bingöl, Van), "Bakanlık listesi" denilen listeye % 90'ın üzerinde oy çıkması, baskının delili sayılıyor. Çünkü Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük yerlerde, o listeye daha düşük oranlarda destek var.
Sordum, araştırdım... Listeleri inceledim... Bakanlık müsteşar yardımcısı İbrahim Okur, İzmir, İstanbul, Antalya, Ankara gibi büyük kentlerde de en yüksek oyu alanlardan biri. Meselâ, İzmir'de 534 seçmen var. YARSAV adayı İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Güngör Tosunoğlu 279 oy ile birinci, İbrahim Okur 255 oyla ikinci olmuş. Antalya ve Ankara'da ilk 7'nin içinde hiç YARSAV adayı yok. İstanbul'da, 1560 hâkim ve savcı oy kullandı. YARSAV'ın sadece 2 adayı, adli yargıç ve savcıların oylamasında, ilk 7'ye girebiliyor. Bunlar Kadıköy 1. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi Tamer Akgökçe (602) ile Beyoğlu Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Ali Haydar Yücesoy (562). Buna mukabil, "Bakanlık listesi" denilen listede yer alan Üsküdar savcısı Celal Avar'ın oyu 698, müsteşar yardımcısı İbrahim Okur'unki 603, Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nesibe Özer'inki 585, Rize Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Köroğlu'nunki 584 ve Yargıtay 10. Ceza Dairesi Tetkik hâkimi Teoman Gökçe'ninki 569.
Evet, oran Bingöl ya da Van'a göre düşük ama bunu, "Oylar dağıldığı için birkaç aday üzerinde yoğunlaşılamadı" diye yorumlamak da mümkün. Birinci bölgeye giren İzmir, Antalya, İstanbul, Ankara gibi illerde, kıdemli hâkim ve savcı sayısı fazla. Ancak, birinci dereceye yükselen yargı mensupları HSYK'ya aday olabiliyor. Bu yüzden, büyük vilayetlerde aday yoğunluğu göze çarpıyor. Oylar ister istemez dağılıyor.
Bu arada, "baskı" ya da "telkin" yapılmış olabilir. Ama Yüksek Yargı mensuplarının bazıları da, unutmayalım ki, YARSAV listesi için aynı yöntemi uyguladı.
Anayasa Mahkemesi seçim usulünü değiştirmeyip, her seçmen, bir aday için oy kullansaydı, sonuç daha farklı olacaktı. O zaman, listeler çıkmayacak, herkes kendisi için çalışacaktı.