Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

İmtiyaz elden gidiyor

Anayasa paketinde, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesi de var. Son olarak ortaya çıkan telefon kayıtları, HSYK'nın, kast sistemini çağrıştıran bugünkü haliyle adalete uygun davranamayacağını bir kere daha gözler önüne serdi. Başkanvekili Kadir Özbek'e ricalar gidiyor. O da bunları değerlendirerek Yargıtay'a atamalar yapıyor.
Yargıtay üyesi seçilmek için, 7 kişilik Kurul'un 4'ünün oyunu almak yeterli. Kadir Özbek, kendi kullandığı oyun yanı sıra, 3 arkadaşını ikna etse, istediğini Yargıtay'a üye yapabiliyor.
Zaten HSYK üyeleri de, Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasından seçiliyor. İşte kıyamet bundan kopuyor.
Kast sistemi kırılıyor; artık "ricaları" kolayca yerine getirmek mümkün olmayacak. Bu yüzden, "Hukuk devleti ilkesi elden gidiyor" diye tepki gösteriyorlar. Oysa "imtiyaz" elden gidiyor!!!

* * *

HSYK'nın üye sayısı 21'e çıkıyor. Bakan ve müsteşar hariç, 19 seçimle gelen üyenin 10'unu, alt derece mahkemelerin hâkim ve savcıları, birinci dereceye yükselmiş 4 bin 500 hâkim ve savcı arasından seçecek; sadece 3 kişi Yargıtay'dan, 1 kişi Danıştay'dan gelecek; 1'i de Adalet Akademisi'nden. 4 üyeyi de Cumhurbaşkanı re'sen atayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA