Bitirmek üzere olduğumuz haftaya Boğaziçi Üniversitesinde, Boğaziçili bir bakanın, umut veren bir konuşmasıyla başladım. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın, Türkiye'nin ilk sosyal etki tahvilinin tanıtım toplantısındaki konuşmasından söz ediyorum. Neden umutlandığıma geleceğim ama önce kısaca sosyal etki meselesine değineyim.
İklim krizinin zorlamasıyla finans sektörü bir süredir yeşil finansmanı gündemine almış durumda. Dünyada giderek gelişen bu alanda Türkiye de fena bir noktada değil. Yeşil finansmanın toplam krediler içindeki payı giderek artıyor. Ve artık her bankanın bu alanda bireysel tüketiciyi bile kapsayan kredi ürünleri var. Bu sevindirici bir durum ama yeterli değil tabi.
Sürdürülebilirlik çerçevesinde dünyada henüz yeni yeni gelişen bir de sosyal etki fonları var. Bakan Kacır'ın konuşmasının da umut vermesinin nedeni işte bu sosyal etki fonlarına ilişkin kapının artık Türkiye'de de aralanmış olması. Bu son derece önemli adım, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), İngiltere merkezli etki yatırımcısı Bridges Outcomes Partnerships ve Etkiyap işbirliği ile atıldı. İşin en güzel tarafı ise hedef genç istihdamının artırılması. Projenin adında bile bu hedefe vurgu yapıldı; 'Genç İstihdamı Sosyal Etki Tahvili Uygulaması: İstanbul Kodluyor Projesi'.
Sadece 1 milyon 250 bin dolar bütçeli proje ile 550 gencin bilgi ve iletişim sektöründe istihdam edilmesi hedefleniyor. Bütçenin büyüklüğü gözünüze küçük gelmesin, adı üstünde sosyal etki tahvili projesi bu.
Gelelim meselenin umut veren tarafına. Dünyada etki yatırımı şirketleri 2.3 trilyon dolar seviyelerine ulaştı. Türkiye için görece yeni bir mesele olan bu konuda Bakan Kacır'ın vizyonu; etki yatırımını Türkiye'de ana akım yatırım tercihlerinden biri haline getirmek. İstanbul'da başlayan projeyi Ankara Kodluyor, İzmir Kodluyor şeklinde farklı illere ardından Türkiye Kodluyor diyerek tüm ülkeye yaymayı hedeflediklerini söyledi. Yatırıma evet, ancak sosyal etkisi büyük, akıllı yatırıma daha da evet demek olan sosyal etki yatırımları ile kamu kaynakları yüzde 100 verimli kullanılacak.
Bakan Kacır, konuşmasındaki asıl müjdeyi ise sona saklamıştı. Bu yıl 160'ıncı yılını kutlayan Boğaziçi Üniversitesi'ne yeni bir teknokent geliyor.
Umarım Bakan Kacır'ın da işaret ettiği gibi Türkiye Yüzyılı'nı inşa ettiğimiz bugünler, üniversiteler ile özel sektörün iş birliğini daha fazla gördüğümüz, sosyal etki yatırımlarının daha da arttığı bir dönem olur.