Panama Kâğıtları (Panama Papers) diye bilinen, tarihin en büyük 'sızıntısı' olarak sunulan belgeler, zenginlerin vergi yükümlülüğünden kaçmak için açtırdıkları 'offshore' hesapları yöneten bir hukuk şirketinin 40 yıllık kayıtlarından oluşuyordu. Bu sızıntının 'vurduğu' dünya liderlerinden birisi Britanya Başbakanı David Cameron'dı.
Belgelere göre, Cameron'ın babasının bu şirket üzerinden açtırdığı bir hesabı vardı ve yüzbinlerce poundluk vergiden bu şekilde kurtulmayı başarmıştı. Cameron önce kendisiyle ilgili iddiaları reddetse de, sonradan babasının 'offshore' hesaba para yatırarak vergi yükümlülüğünün bir kısmından kaçındığını kabul edip, kendisinin de 2010'a kadar burada hisse sahibi olduğunu açıklamak durumunda kalmıştı.
Ki Cameron bu işlemler sayesinde 57.700 dolar gelir elde etmişti. Babasından 550.000 dolar miras kaldığını düşününce, bu mirasın da önemli bir kısmının Panama'daki hesaplar sayesinde elde edildiğini söylemek yanlış olmaz.
Sizi bu detaylarla daha fazla yormayıp, sözü, geçen hafta, Britanya Parlamentosu'nda, bu mevzuyla alakalı yaşanan ilginç bir gelişmeye getirmek istiyorum.
Parlamento'da Cameron'ın yolsuzluğu konuşulurken, İşçi Partisi'nin önde gelen isimlerinden, 46 yıldır milletvekili olan, 84 yaşındaki Dennis Skinner söz alıp ayağa kalktı. Cameron'la ilgili mal varlığı üzerinden eskiden sorduğu bir soruya cevap alamadığı anekdotunu anlatan Skinner, protestocuların Cameron'a hitap ettiği şekilde, "Kaypak Dave'in bugün burada cevap vermesini istiyorum" dedi. Sonra sesler yükseldi.
Parlamento Başkanı sükûneti sağladıktan sonra, Skinner'dan sözünü geri almasını istedi. Aksi takdirde Başbakan'dan bu soruya cevap vermesini istemeyeceğini beyan etti. Skinner, Cameron'ın Britanya halkına verdiği zarardan bahsederek, "sözümü geri almıyorum" deyip yerine oturdu. Bunun üzerine Parlamento Başkanı, Skinner'a kanunun 43. maddesine göre bugünlük Parlamento'dan ayrılması gerektiği talimatını verdi ve Skinner ayağa kalkıp salonu terk etti.
Bu sahneleri izlerken bir de Türkiye siyasetini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Başbakan iken ve meclis kürsüsünden şimdi edilen hakaretleri düşündüm. Bizim asgari nezaket seviyemizin kimilerince nasıl ayaklar altına alındığını esefle bir kez daha anladım. Dünyada kimse Skinner'a yapılanı "ifade özgürlüğü" diye savunmadı. Bilakis "İngilizlik böyle bir şey işte", "Adamların parlamento gelenekleri ne güzel" yağcılığı çekildi. İşte böyle...
Sahnenin sürreelliğini görmek isteyenler için: https://www.youtube.com/watch?v=qvIUa47x_Oc