Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) askerî gücü olan Peşmerge, geçtiğimiz hafta Şengal'i DAEŞ'in elinden 36 saat içerisinde kurtardı.
IKBY'nin önde gelen medya grubu Rûdaw'da yayınlanan habere göre Türkiye, Peşmerge'ye en fazla desteği sunan ülke konumunda.
Resmî kaynaklardan geçilen bilgilere göre, bugüne kadar 4 farklı merkezde, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) toplam 2 bin 308 Peşmerge, Türkiye'nin verdiği askeri eğitimden geçti.
"Türkiye bu sayıyla, en fazla Peşmerge'ye eğitim sunan ülke durumunda" diyen Rudaw, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) uzmanları tarafından verdiği eğitimin konuları arasında havan, uçaksavar, ilkyardım, meskun mahalde muharebe, el yapımı patlayıcılar, ani müdahale ve topçuluk yer aldığını belirtiyor.
Haberde, Türkiye'den Peşmerge'ye giden askerî malzemeler de şöyle sıralanmış:
"16 Şubat 2015: 500 adet çöl botu, 500 adet kamuflaj elbisesi, 500 adet kamuflaj sırt çantası, 500 adet panço, 500 adet kamuflajlı mühimmat yeleği, 500 adet uyku tulumu, 1000 adet matara, 500 adet fanila, 500 adet parka, 65 adet soğuk iklim çadırı, 15 adet mayın arama dedektörü, 65 adet pusula, 150 adet harita çantası, 150 adet dürbün ve toplam 22 adet muhtelif model gece görüş dürbünü.
13 Nisan 2015: 15 adet pikap. 3 çadırkent 200 bin göçzede."
Ayrıca Türkiye, IŞİD saldırılarından kaçan, Ezidiler de dahil 34 bin 500 Kürt, Türkmen ve Arap'ın, AFAD tarafından Zaho ve Duhok'ta kurulan üç geçici barınma merkezine yerleştirilmesini sağlamış. Yine AFAD koordinasyonunda Şengal, Duhok, Telafer ve Bağdat'a 761 TIR dolusu insani yardım malzemesi (gıda, giyim, hijyen, barınma, vb.) gönderilmiş. Aynı dönemde çatışmalardan kaçan 200 bini aşkın Iraklı'nın Türkiye'ye geçtiği söyleniyor.
Bu arada Başbakan Davutoğlu da, Şengal'in DAEŞ'ten temizlenmesi sonrası IKBY Başkanı Mesud Barzani'yi telefonla arayarak tebriklerini iletmiş, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı mücadeledeki desteklerinin süreceğini iletmiş. Şengal'deki zafer, Türkiye-IKBY arasındaki kardeşlik ve dayanışmanın, geleceğe de ışık tutacak önemli bir yansıması olarak okunmalı.
Şengal kimin?
Şengal üzerindeki hakimiyet mücadelesi de bir taraftan sürüyor. DAEŞ'in işgaline karşı PKK kaynakları ve HDP'liler ısrarla PKK'lıların da askerî harekâtta yer aldığını iddia ederken, IKBY yetkilileri bu iddiayı defaatle çürüten açıklamalarda bulunup, sadece Peşmerge güçlerinin DAEŞ'e karşı savaştığını açıkladılar.
HDP lideri Demirtaş, haziran ayında yaptığı bir açıklamada da Kandil'le paralel olarak, Şengal'e Kürdistan içerisinde özerk bir statü verilmesi gerektiğini, buranın ayrı bir yönetimi ve özerk savunma gücü olan bölge ilan edilmesi gerektiğini söylemişti. PKK'nın Türkiye'de de uygulamaya çalıştığı 'özerk kanton' fantezilerinin bir devamıydı bu ve elbette ciddiye alınmadı.
Yine geçenlerde Irak Başbakanı Haydar Abadi, Facebook hesabından, Şengal'i Kurtarma Operasyonu'na Irak Ordusu'nun da katıldığını iddia ederek, Şengal'de Irak bayrağının dalgalanması gerektiğini söylemişti.
Şengal'in kurtarılışı sonrası Barzani, "Şengal'de Kürdistan bayrağından başka hiçbir bayrağın dalgalanmayacağını" söyleyerek şimdilik tartışmaya son noktayı koymuş görünüyor.