Hz. Ömer, Kur'an-ı Kerim'in kadınlarla ilgili ayetlerini okuyunca gayri ihtiyari şöyle diyecektir: "Bizler cahiliye döneminde kadınlara hiçbir değer vermezdik. Kadınları yok sayardık. Ne zaman ki İslam geldi ve Yüce Allah kitabında kadınlardan bahsetti, o zaman kadınların üzerimizde hakları olduğunu öğrendik."
Hz. Peygamber en hayırlınız, ahlaken kadınlarınıza en iyi davranandır buyurur.
Başka bir sefer de; -Kadınlar hakkında hayır tavsiye edin; onların sizin, sizin de onlar üzerinizde hakları vardır, buyurur.
Kadınlar konusunda Allah'tan korkun, onları Allah'ın emaneti olarak aldınız. Giysilerini, gıda ihtiyaçlarını sakın ihmal etmeyin sözleri Efendimiz'e (s.a.v.) aittir.
Esma Binti Yezid; Efendimizin camide oturan bir kadın grubuna selam verdiğini, onları önemsediğini hatırlatır. İlgilendiğini, saygı gösterdiğini...
Hz. Peygamber'in (s.a.v.) teşvikiyle aşırı saadetin ilk dönemlerinde ilim tahsil eden ve ilim veren yüzlerce kadın yetişti.
Rahmetli, Prof. Dr. Tayyib Okiç hocamız, âlim kadın sahabileri sayarken zengin bir liste sunar; 'Ümmü Habibe Ümmü Abd, Esma binti ebi Bekir, Sevde binti Zem'a, Fatıma binti Kays, Dürre, Safiyye, Zeyneb binti Cahş, Meymune, Ümmü Haram, Ümmü Ferve bunlardan birkaçıdır. Şair sahabi kadınlar arasında: 'Hz. Fatıma, Hz. Şeyma, Hansa, Atika ve Naciye gibi isimleri sayar. (Tayyib Okiç, İslamiyette Kadın Eğitimi, 24-25)