Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN GENÇ

4G ile ne zaman tanışacağız?

4G’nin sunduğu alt limit hızı 3G’in sunduğu üst limitten yaklaşık 6 kat daha hızlı. ABD, İsveç, Norveç ve Güney Kore 4G teknolojisini ilk kullanmaya başlayan ülkeler oldu.

Ağustos 2009'da 3G olarak adlandırılan 3. nesil mobil teknolojisi ile tanışmamız bayram havasında gerçekleşmişti. Türkiye 8 sene rötarlı bir şekilde 3G teknolojisi ile tanışırken aynı günlerde ABD'li operatör Verizon 4G olarak adlandırılan 4. nesil mobil teknolojinin ilk testlerini gerçekleştirdi.

Türkiye 3G ile dünyada en son tanışan ülkeler arasında yer aldı. Bu yıl bazı gelişmiş ülkeler 4G ile tanışırken 2012 itibariyle birçok ülkede 4G teknolojisi aktif olacak. "Biz 4G ile ne zaman tanışacağız?" sorusunun cevabı ise halen bilinmiyor.

28,6 milyon kişi 3G abonesi

Yabancı şirketlerce yapılan testlerde dünyanın en hızlı 3G hizmetinin Türkiye'de olduğu söylense de halen kalabalık bir maç veya konserde data servislerinin çalışmadığı ya da 3G yerine 2. nesil edge ile internete kağnı hızında bağlandığımız gerçeği değişmiyor. Ülkemizdeki 3G kullanıcı sayısı hızla artıyor. BTK'nın son raporlarında 3G abone sayısı 28,6 milyon olarak açıklandı.

En az 6 kat daha hızlı

Piyasadaki tüm akıllı telefonlar 3G teknolojilerini desteklerken henüz ülkemizde olmayan 4. Nesil mobil teknolojileri destekleyen telefon modelleri de gelmeye başladı. 3G için 14.4 mbps olan download hızı 4G'de 100 mbps'ye çıkıyor. 4G'nin sunduğu alt limit hızı 3G'in sunduğu üst limitten yaklaşık 6 kat daha hızlı. ABD, İsveç, Norveç ve Güney Kore 4G teknolojisini ilk kullanmaya başlayan ülkeler oldu.

Lisanslar için 2 milyar

3G lisansları için Turkcell KDV dahil 858 milyon TL, Vodafone 600 milyon TL, Avea da 512 milyon TL olmak üzere 1 milyar 970 milyon TL ödemişlerdi. Operatörler lisans bedelleri dışında baz istasyonlarını da 3G teknolojisine uyumlu hale getirebilmek için yatırım yaptılar. 2,5 senedir her 3G kullanıcısı bir şekilde internet paketi satın alarak bu yatırımların geri dönüşüne katkı sağladı. Operatörler 3G için yaptıkları yatırımlarının geri dönüşü sağlamış olsalar da 4G için yatırım konusunda pek istekli değiller.

4G için adım atan yok

Yoğun rekabetin yaşandığı GSM sektöründe 4G konusunda henüz bir adım atılmadı. 4G lisanları için devletin ihale açması da gündemde değil. 4G'yi birilerinin ağırdan aldığı ve olabildiği kadar 3G ile devam edilmesi isteğinde olduğu apaçık ortada. Halen GSM şirketlerinin "en geniş kapsama alanı bizde" reklamlarını izliyoruz, 4G yatırımı yapan, lisans alabilmek için devletin kapısını çalan bir operatör yok. 2001 yılında kullanılmaya başlanan, 2004 yılı itibariyle dünyanın büyük bölümünde yaygınlaşan 3G teknolojisi ile Ağustos 2009'da tanışan Türkiye'nin 4G teknolojisi ile buluşması da rötarlı olacak gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA