Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN GENÇ

Windows 26 yaşında

26 sene önce 20 Kasım 1985 tarihinde Windows işletim sistemlerinin atası kabul edilen Windows 1.0 piyasaya sürüldü.

Bilgisayar kullanıcılarının %80'ini tarafından tercih edilen Windows bugün 7. kuşak temsilcisi Windows 7 ile piyasada.

Her evde bir bilgisayar

Microsoft'un kurucuları Bill Gates ve Paul Allen bugün dünyanın en zenginleri listesinde yer alan iki isim. Gates ve Allen'in başarı hikayesi bugün birçok girişimciye ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Birlikte kurdukları bilgisayar şirketleri çok küçük olsa da vizyonları büyüktü. Bir gün 'her evde bir bilgisayar' olacağını öngörüyor ve buna uygun yazılımlar geliştirmeyi hedefliyorlardı.

Ballmer yönetimde

1975 yılında kurulan Microsoft ilk yıllarda küçük işletmelere yazılım geliştirerek ticari faaliyetlerine başladı. Bill Gates ve Paul Allen analitik düşünen teknik altyapıya sahip kişiler oldukları için şirketlerinin yönetimini daha profesyonel birisinin yapması gerektiğine karar verdiler. Bunun için Gates'in üniversiteden arkadaşı olan Steve Ballmer'ı şirketin yönetimine aldılar. Ballmer'ın Microsoft yönetimine gelmesinin ilk meyvesi IBM'den alınan yazılım siparişi oldu.

IBM'in hatası ile bir dev doğdu

IBM ürettiği Intel 8086/8088 serisi bilgisayarlar için Microsoft'dan bugün IBM DOS olarak bilinen disk işletim sistemini yazmasını istedi. IBM Microsoft'un geliştirme sürecinde daha önce IBM tarafından geliştirilmiş işletim sistemlerinden yararlanmasına izin verdi.

IBM ile yapılan sözleşmede Microsoft'un bu yazılımı daha sonra geliştirip kullanmasını engelleyen bir madde yoktu. IBM'in bu hatası bir yazılım devi olarak Microsoft'un doğuşuna neden oldu.

IBM için yazılan DOS 1980 yılında piyasaya çıkarken, 1981'de MS-DOS adıyla Microsoft'un işletim sistemi bilgisayarlardaki yerini aldı. MS-DOS ve IBM DOS'un komut satırları dâhil tamamen aynıydı.

20 Kasım 1985 Windows 1.0 piyasada

Microsoft IBM sayesinde edindiği tecrübe ile artık daha sağlam adımlar atmaya başlamıştı. Sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bilgisayar kullanımını kolaylaştıracak bir arabirim geliştirmek için kod adı Interface Manager (Arabirim Yöneticisi) olan projeye başlandı. Proje sonunda yeni yazılımın 1983 yılında piyasaya çıkacağı duyurulmasına rağmen 2 yıllık bir gecikme yaşandı. Bu gecikmenin nedeni daha önce hiç yapılmamış bir yazılım geliştirmekten kaynaklanan sıkıntılardı.

Proje açıklanandan tam 2 yıl sonra tamamlanabildi. 20 Kasım 1985 tarihinde Windows işletim sistemi ailesinin atası kabul edilen Windows 1.0 piyasaya çıktı ve bugün bilgisayarların %80'inde kullanılan Windows işletim sistemi doğdu.

DOS ekranlarına veda

Windows 1.0'ın piyasaya çıkışı bilgisayar tarihinde önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilmektedir.

Siyah beyaz sevimsiz DOS ekranlarından kurtulup açılan menüler, kaydırma çubukları, görsel zenginliğe sahip simgeler ile yepyeni bir pencereden bilgisayarlara bakmamızı sağlayan Windows her yeni sürümde önemli yeniliklerle karşımıza çıktı.

Windows 2.0 ile gelen zirve

Pencerelerin üst üste getirilebildiği Windows 2.0 9 Aralık 1987 tarihinde piyasaya çıktı. Windows 2.0'ın büyük ilgi görmesi sonucunda 1988 yılında ise Microsoft dünyanın en büyük kişisel yazılım firması ünvanını kazandı.

1990 yılında Windows 3.0 ve onu takiben 1992 yılında Windows 3.1 piyasaya çıktı. 3. Nesil bu iki işletim sistemi toplam 10 milyondan fazla kopya satmayı başardı.

32 bitli Windows 95

Ağustos 1995'te 32 bit mimarisine sahip Windows 95 piyasaya çıktı. Windows 95 ilk 5 haftada 7 milyon kopya satmayı başardı. Windows'un 'Start' (Başlat) düğmesi ilk kez Windows 95 ile karşımıza çıktı. Rolling Stones'un "Start Me Up" isimli şarkısı ile Microsoft reklamlarında yer alması bu satış başarısında önemli bir rol oynadı. Windows 95'in dikkat çeken özelliklerinden birisi ise 255 karaktere kadar dosya isimlendirmeye izin vermesiydi. Windows 95 ile gelen Outlook Express programı çevirmeli ağ ile e-posta alıp göndermeye olanak sağlayarak yeni bir iletişim modeline öncülük etti.

25 Haziran 1998 tarihinde MS-DOS tabanlı son Windows işletim sistemi olan Windows 98 yayınlandı. Birçok insan ilk internet, ilk DVD, ilk USB deneyimini Windows 98 ile yaşadı.

MS-DOS'a veda

Microsoft MS-DOS'a alternatif olarak 1993 yılında geliştirmeye başladığı ancak son kullanıcı ürünü olarak piyasaya çıkışını sürekli ertelediği yeni teknolojiye NT (New Technology) adını vermişti. Ancak gecikmelerden dolayı NT bilgisayar dünyasında Not Today (bugün değil) olarak isimlendirildi. Windows işletim sistemleri için dönüm noktalarından birisi olan NT teknolojisi son kullanıcı ile 17 Şubat 2000 tarihinde piyasaya sürülen Windows 2000 ile buluştu. Bu tarihten sonra MS-DOS'a resmen veda edilmiş oldu.

XP deneyimi

25 Ekim 2001 tarihinde Windows ailesinin 5. Kuşak temsilcisi XP piyasaya sürüldü. İngilizce eXPerience (deneyim) kelimesinden adını alan XP yaklaşık 400 milyonluk satış rakamına ulaşmayı başardı. Stabil bir işletim sistemi olarak kullanıcıların beğenisini kazanan XP için 2014 yılına kadar Microsoft destek vermeye devam edecek.

Ailenin yüzkarası Vista

Windows ailesinin yüzkarası olarak kabul edilen Vista 30 Ocak 2007'de dünya çapında büyük lansmanlar ile duyuruldu. Grafik arayüzü ile hayranlık uyandırsa da işlemlerde takılmalar, ekranda donmalar ve sürekli hata mesajları vermesi, artırılan güvenlik özellikleri yüzünden yeni program yüklemelerde sorunlar yaşanması yüzünden çok büyük tepkiler aldı. Buna rağmen Windows Vista yaklaşık 300 milyon kopya satmayı başardı. Birçok şirket client (istemci) bilgisayarlarında Vista yerine XP kullanmaya devam etti.

Windows 7 ile gelen rekor

Vista ile yaşanılan itibar kaybını unutturmak için 22 Ekim 2009 tarihinde 7. nesli temsil eden Windows 7 piyasaya sürüldü. Vista'ya göre çok daha stabil olan bu versiyon 2 yıl içinde 400 milyondan fazla kopya satarak önemli bir rekora imza attı.

Başrolde Windows

Bill Gates ve Paul Allen şirketlerini kurarken ortaya koydukları vizyon başarılı oldu. Bir gün 'her evde bir bilgisayar' olacağına dair öngörüleri gerçekleşti. Microsoft yazılımdan donanıma birçok teknoloji markasına sahip bir bilişim devi olarak karşımızda duruyor. Teknoloji dünyasında en çok eleştiri alan şirketlerden birisi olsa da Microsoft'un başarılı olduğunu ve bu başarıda başrolü bugün 26 yaşında olan Windows'un oynadığını kabul etmek gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA