Akıllı telefon (smartphone) pazarı için 2011 yılı oldukça hareketli geçiyor. 2011 yılı içinde yaşanılan önemli olayları sıralayacak olursak:
11 Şubat: Nokia Microsoft işbirliği duyuruldu .
15 Ağustos: Google, Motorola'nın cep telefonu birimini 12.5 milyar dolara satın aldı.
25 Mayıs: AppStore 500 bin uygulamaya ulaştı.
17 Ağustos: Güney Kore'de 27 bin iPhone kullanıcısı Apple'a dava açtı.
4 Ekim: 5. kuşak iPhone'un ismi iPhone 4S olarak açıklandı.
10 Ekim: BlackBerry'in internet servisi çöktü.
12 Ekim: Apple iOS 5'i yayınladı.
19 Ekim: RIM, Blackberry'ler için yeni işletim sistemi BBX'i duyurdu.
25 Ekim: HTC ve Dropbox ortaklığı duyuruldu.
26 Ekim: Windows Phone yüklü olarak satılacak ilk Nokia telefon olan Nokia Lumia 800 tanıtıldı.
Yazılımcıların zaferi
Tüm bu önemli gelişmelerin yaşandığı 2011 yılı henüz bitmedi, önümüzdeki 2 ay içinde önemli gelişmelere tanıklık edebiliriz. Kişisel olarak 2011 yılı içinde en önemli gördüğüm gelişme cep telefon pazarının iki önemli markasının yazılım pazarının iki önemli markasının kanatlarının altına girmesi oldu. Nokia Microsoft ile yola devam etme kararı alırken, Motorola'nın mobil birimi artık Google çatısı altında üretim yapacak. Bu iki önemli gelişme yazılımın firmalarının donanım üreticilerine karşı bir zaferi diyebiliriz.
Bulutlara çıkış başladı
Mobil pazarda 20'in üzerinde mobil işletim sistemi mevcut, telefon üretici firmalar da kendi işletim sistemlerini geliştiriyorlar, ancak bir işletim sistemi ne kadar hatasız ve başarılı olursa olsun bütünleşmiş servislere ve uygulamalara sahip olmadığı sürece piyasada tutunabilmesi mümkün değil. Microsoft , Google ve Apple geliştirdikleri mobil işletim sistemlerini diğer online servisler ile bağlayarak rakiplerinin bir adım önüne geçmeye başladılar. Bu servislerin en önemlilerinden birisi ise bulut bilişim.
iOS 5 ile birlikte Apple iCloud ismini verdiği bulut bilişim servisi ile 5 GB veri depolama hizmetini ücretsiz sunmaya başlarken, Google GDrive adını vereceği tahmin edilen bulut bilişim servisi ile Android kullanıcılarına ücretsiz veri depolama hizmeti vermeye hazırlanıyor. Nokia ise beklenildiği gibi ilk Windows Phone'lu telefonu Lumia 800 ile Microsoft'un bulut bilişim servisi olan SkyDrive'a entegre oldu. SkyDrive rakiplerine göre bonkör davranarak ücretsiz 25 GB veri depolamaya izin veriyor. Akıllı telefon pazarının parlayan yıldızı HTC ise Google GDrive ve Microsoft SkyDrive hizmetine bağlı kalmamak için DropBox ile anlaştı. Akıllı telefon pazarında kan kaybeden BlackBerry üreticisi RIM yeni işletim sistemi BBX'i geçtiğimiz günlerde duyurdu. BBX'in detaylarında bulut bilişim servislerinden bahsedildi ancak detaylı bir bilgi verilmedi.
Artık telefonlarımız cebimizde, verilerimiz ise bulutlarda olacak gibi görünüyor. Bulut bilişim servislerini kullanarak hem güvenli bir şekilde verilerimizi saklayabileceğiz hem de istediğimiz zaman istediğimiz yerden verilerimize erişebileceğiz. Farklı platformlarındaki verilerimiz artık bulut üzerinde senkronize olacak.
Alışkanlıklar oluşuyor
Bulut bilişim servisleri konusunda akıllı telefon kullanıcısının ilk tercihi olabilmek ve kullanıcının alışkanlıkları arasında yer alabilmek stratejik bir öneme sahip olacak. Telefonunu değiştiren kullanıcı için yeni telefonunun mevcut bulut bilişim servisi ile uyumlu olması tercih sebebi olacaktır. Nasıl bir Windows kullanıcısının alışkanlıklarını bırakıp Mac ya da Linux gibi farklı bir işletim sistemine geçmesi zor bir durumsa benzer durum yakın zamanda mobil platformlar için de geçerli olacak. Bundan sonraki süreçte akıllı telefon pazarında akıllı hareketleri ilk yapanlar kazanacak gibi görünüyor.