Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN GENÇ

Sosyal medya ve habercilik

Artık birçok olayı önce sosyal medyadan duyuyoruz, sosyal medya siteleri birçok gazeteci için öncelikli haber kaynağı konumunda.

Önce Facebook sonra Twitter ile tanıştık. Hayatımıza sessiz sedasız giren bu iki site kısa sürede günlük yaşamımızın dinamiklerini değiştirmeye başladı. Artık her şeyi sorduğumuz Google'ın yanına herkesi bulan Facebook ve gündemin nabzının tutan Twitter eklendi. 'Eşimiz dostumuz neler yapıyor?', ' Gündemde neler oluyor?' Sorularının cevabını bu siteler ile anında öğreniyoruz.

İlk haber Twitter'dan

IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn'ın New York'ta kaldığı otelin çalışanına tecavüze teşebbüs suçlaması ile tutuklanması haber ajanslarından önce Twitter'da duyuldu. Fransa'daki Halk için Birlik Hareketi (UMP) gençlik kolları üyesi Jonathan Pinet, olayla ilgili ilk haber medyaya yansımadan 40 dakika önce, Dominique Strauss Kahn'ın gözaltına alındığını Twitter'dan duyurdu. Olay aynı gün Twitter'da en çok konuşulan konu (Trending Topic) oldu.

Merak edilen kadının fotoğrafı Facebook'tan

Dominique Strauss Kahn'ın tecavüze kalkıştığı iddia edilen otel çalışanı en çok merak edilen kişiydi. Polis tarafından kimliği gizli tutulmaya çalışılsa da kimliğinin açığa çıkması hatta fotoğrafının yayınlanması uzun sürmedi. Gine asıllı Ophelia Famotidina'nın Facebook profiline ulaşan gazeteler 1979 doğumlu siyahi kadının ABD'de göçmenlerin yoğunlukla yaşadığı Bronxville semtinde oturduğu bilgisi ile birlikte resmini yayınladı. Aynı gün Facebook'ta Ophelia Famotidina adına hayran sayfaları açılmaya başlandı. Dominique Strauss Kahn'ın komplo kurbanı olduğunu düşünenler yine Facebook üzerinde bir grup kurarak bir araya geldiler. Polisin aldığı tüm gizlilik kararı Facebook ile delinmiş oldu.

Gazeteciler Ophelia Famotidina'nın Facebook profilinden aldıkları bilgiler ile yakın çevresine ulaşıp kadın hakkında birçok bilgi elde ettiler.

Sosyal kamuoyu

Elinde sosyal medya uygulamaları yüklenmiş akıllı telefonlar ile dolaşan insanların sayısı hızla artıyor. Artık birçok olayı önce sosyal medyadan duyuyoruz, sosyal medya siteleri birçok gazeteci için öncelikli haber kaynağı konumunda. Haber ajansları sosyal ağları 24 saat takip ederken, ünlüler basın açıklaması yerine tweet atmayı tercih ediyor.

Habercilik anlayışı sosyal medyaya göre yeniden yapılanma sürecine girerken sosyal medyada kamuoyu olma yolunda hızla büyüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA