Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN GENÇ

Dünyayı gezmek için kanepeniz var mı?

Casey Fenton tarafından 1 ocak 2003 tarihinde kurulan ve dünyayı keşfetmek isteyen gezginlerin bir araya geldiği CouchSurfing.org sitesinin üye sayısı 3 milyona yaklaştı.

Couch Surfing Türkçe karşılığı ile kanepe sörfü, güvenilir ve ekonomik bir şekilde dünyayı keşfetmek isteyenlerin internet üzerinde oluşturduğu bir topluluk.

Sitenin üyeleri seyahat ettikleri ülkedeki üyeler ile internet üzerinden iletişim kurup, seyahatleri boyunca birçok konuda destek alabiliyorlar. Sörfçüler bazen bir kahve ve sohbet, bazen yatacak bir kanepe paylaşıyorlar. Sitenin üye sayısı son yıllarda önemli bir artış gösterdi. Kanepe sörfçülerinin ülkemizdeki sayısı 50 bine ulaştı.

Dünyayı gezmek için bir kanepe yeterli

Gezginleri misafir edebileceğiniz bir kanepeniz varsa Couch Surfing ile dünyayı keşfetmeye başlayabilirsiniz. Siteye ücretsiz üye olduktan sonra size en yakın gezginleri bulabilir, onlarla iletişime geçebilirsiniz.

Gezginleri evinizde misafir ederek yeni dostluklar kurabilir ve dünyanın dört bir yanındaki kanepe sörfçülerinin evlerine misafir olabilirsiniz.

Sitede yoğun olarak geçen "Sörf Yapmak" kelimesi seyahat edeceğiniz ve kendinize kalacak bir yer aradığınız anlamına geliyor.

Seyahat edeceğiniz şehri ve tarihleri girerek kanepe aramaya başlıyorsunuz, yine yaşadığınız şehirde kanepe arayan üyelerin taleplerine site üzerinden cevap veriyorsunuz. Sistem oldukça basit kurgulanmış ve kullanımı kolay.

CouchSurfing'de önemli olan yeni yerler keşfetmek ve güzel dostluklar kurabilmek bu yüzden kanepe sörfçüleri için lüks ve konfor ikinci planda kalıyor. Seyahatlerde en önemli maliyetlerden birisi olan konaklama giderleri paylaşılan kanepeler ile sıfırlanıyor. Gelir amacı gütmeyen Couch Surfing bağışlar ile ayakta duruyor.

Önce Güvenlik

Couch Surfing sitesini duyanların ilk sorduğu soru "Tanımadığınız insanları nasıl evinizde misafir edersiniz?" ya da "Tanımadığınız insanların evine nasıl misafir olursunuz?" oluyor. Couch Surfing en çok sorulan bu soruya 'Önce Güvenlik' başlığı ile cevap veriyor. Güvenilirliğin 3 önemli kriteri var:

1-Bir kişinin güvenilir olup olmadığını anlamanız için öncelikle o kişinin referanslarına yani o kişinin daha önce kaç kişiyi misafir ettiğine, misafir ettiği diğer üyeler tarafından hakkında yapılan yorumlara bakmanız tavsiye ediliyor.

Misafir ettiğiniz kişiler sizin profilinize yorum yazma hakkına sahip oluyor ve bu yorumu sizin silme ya da değiştirme yetkiniz yok.

2-Vouch yani bir kişi için kefil olan diğer kullanıcılar olup olmadığı önemli başka bir kriter. Sadece çok güvenilir kişilerin başkalarına kefil olma yetkisi var. Çok güvenilir kişi olabilmek için en az 3 kefile ihtiyacınız var. Sistemde herkes herkese kefil olmuyor, bu yüzden birilerinin size kefil olabilmesi kolay değil, ağırladığınız misafirler ve kurduğunuz dostluklar artıkça kefilleriniz olacaktır.

3-Adresinizin onaylanmış olması ise güvenilir kullanıcı olma yolunda olmazsa olmazlardan. Siteye yapılan küçük bir bağış ve sonrasında adresinize mektupla gönderilen şifre ile adres onaylama süreci tamamlanıyor. Bu şekilde üyenin vermiş olduğu adresin gerçek bir adres olduğu doğrulanmış oluyor.

Tüm bu ana kriterler dışında sitenin kötü amaçlı kullanımını önlemek için raporlama seçenekleri ve kullanıcılar için detaylı tavsiyeler sunuluyor.

Zaten istemediğiniz birisine kanepenizi açmak gibi bir zorunluluğunuz yok, size gelen bir talebi neden belirtmeksizin reddedebilirsiniz. Üyelerin aralarındaki tüm iletişimi site üzerinden kurması önemle vurgulanıyor. Bu şekilde her şey kayıt altında tutularak güvenliğiniz önemli derecede artırılmış oluyor. Kalacak yer talebinizi siteden yapıyorsunuz ve yine cevabını site üzerinden alıyorsunuz. Bu şekilde hangi üyenin hangi üyeye misafir olduğu bilgisi Couch Surfing kayıtlarına geçiyor.

Misafirlik Kuralları

Siteye üye olurken evinizde misafir ağırlamak isteyip istemediğinizle ilgili bir bölüm karşınıza çıkıyor. Burada 'evet', 'belki' ya da 'hayır'ı seçebileceğiniz gibi sadece kahve içip sohbet edebileceğinizi de belirtebilirsiniz. CouchSurfing üyeleri misafir oldukları evlerde ve evlerinde misafir ağırlarken sitenin kurallarına uymak zorundalar. Bu kurallar sitede detaylı olarak belirtilmiş. Bu kurallardan birisini ihlal etmeniz eksi puan almanıza hatta üyeliğinizin sona ermesine de neden olabilir. CouchSurfing'in kesinlikle bir çöpçatan sitesi olmadığını bilmenizde fayda var. Bu amaçla siteyi kullanmak isteyen üyelerin üyelikleri hemen siliniyor.

Evinizde misafir etmeyi kabul ettiğiniz kişi geceyi sizin evinizde geçiriyor. Misafirinize yatabileceği bir yer sunmanız dışında bir yükümlülüğünüz yok. Misafirinize yemek sunmak, duş almasına izin vermek tamamen ev sahibinin inisiyatifine bırakılmış. Sabah ev sahibi evden çıkarken misafiri de onula birlikte evden ayrılmak zorunda. Misafirinize şehri gezdirmek, ona rehberlik yapmak yine isteğe bağlı.

Birlikte keşfedin

Couch Surfing'in sunduğu diğer bir özellik ise seyahat ettiğiniz şehirde diğer kanepe sörfçüleri ile iletişim kurabilmeniz. Yakındaki gezginler bölümünden sizinle aynı şehirde bulunan diğer üyeler ile iletişim kurabilir hatta birlikte şehri keşfedebilirsiniz. Yine kullanıcılar tarafından oluşturulan farklı gruplara üye olup sizinle ortak ilgi alanlarına sahip diğer kullanıcılar ile iletişim kurabilirsiniz. Son dakika kanepe bulmak isteyenler için "Last min couch request" grubu mevcut. Sörfçüler acil durumlarda buradan birbirlerine ulaşabiliyor. Couch Surfing'in misyonunu ise "İlham veren deneyimler yaratın" olarak belirlemiş.

Dostluklar kurun

Yakın arkadaşım Uğur bir telekomünikasyon şirketinde çalışıyor ve iki yıldır Couch Surfing üyesi. İlk yıl evinde kanepe sörfçülerini ağırladıktan sonra geçen yaz ilk kanepe sörfü deneyimini Norveç'e giderek yaşadı. Norveç'i keşfederken aynı tarihlerde orada bulunan Macar bir kanepe sörfçüsü ile tanışıyor ve güzel bir dostluk kuruyor. Uğur'un dünyanın dört bir yanında dostları var ve kanepe sörfçüleri ile dünyayı birlikte keşfetmeye devam edeceğini söylüyor.

İstanbul en çok üyesi olan 4. şehir

230 ülkeden yaklaşık 3 milyon üyesi bulunan CouchSurfing sitesinin 50 bine yakın Türk üyesi bulunuyor. Türkiye en çok üyesi olan 13. ülke konumunda.

En çok kanepe sörfçüsü olan şehirler arasında Fransa'nın başkenti Paris ilk sırada yer alıyor. Paris'i Londra ve Berlin izliyor. İstanbul ise 26,513 sörfçü ile en çok sörfçüsü olan 4. şehir konumunda.

Ankara ise 5700 kanepe sörfçüsü ile listenin 73. sırasında yer alıyor. Türk kanepe sörfçülerinin %55,8 in kanepesi misafir ağırlamak için müsait görünüyor. Türk kanepe sörfçülerinin %70'i erkeklerden oluşuyor.

Kanepe sörfçülerinin dünyadaki dağılımını gösteren harita.

Kalıplaşmış tur programlarını sevmiyor ve dünyayı özgürce keşfetmek istiyorsanız kanepe sörfçülerine katılabilirsiniz. www.couchsurfing.org

Yazıma katkılarından dolayı dostum Uğur Esen'e teşekkür ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA