Saç ekimi denildiğinde akla ilk bu durumdan muzdarip erkekler gelir. Oysa gelişen teknolojiyle beraber saç ve kıl ekimi kadınlar için de son derece önemli hale geldi. Saç, güzelliği gösteren en önemli unsurdur. Bu sebeple kellik, her iki cins için de asla istenmeyenler arasında yer alır. Saç ekimi, genelde kellik belirgin hale geldiğinde devreye giren bir yöntemdir. Oysa uzmanlar, kellik oluşmadan yapılan müdahalenin çok daha yerinde olduğunu söylüyorlar. Saç dökülmesinde en önemli etken genlerdir. Bugüne kadar hep babalar suçlandı ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, yanıldığımızı gösteriyor. Saç dökülmesine sebep olan genler, anne tarafından geliyor. Özellikle erkekler, 'İleride kel kalır mıyım?' diye düşünüyorlarsa; babalarından önce dayılarına bakmalılar. Toplum genelinde yaygınlaşmış bir hurafe daha var ki; o da, esmerlerde sarışınlara göre çok daha fazla kıl olduğu. Yapılan araştırmalar, bunun da yanlış bir bilgi olduğunu gösterdi. Aslında sarışınlarda çok daha fazla kıl (saç ve diğer vücut kılları) var. Bu konu hakkındaki algımız, göz yanılgısından ibaret. Esmerlerdeki kıllar, daha koyu oldukları için daha çok gibi görünüyorlar.
100 TELE KADAR DÖKÜLMESİ NORMAL
Elbette herkesin saçı dökülür. Kiminin çok fazla, kiminin daha az... Peki hangi gruba girdiğinizi nasıl anlayacaksınız? Yani dökülen saçlarınız, 'saç dökülmesi problemi var' sınıfında yer alıp almadığını nasıl anlarsınız? Bunu anlamak aslında oldukça kolay. Evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz basit bir test yöntemiyle hangi aşamada dökülme yaşadığınızı anlayabilirsiniz. Başınızın herhangi bir noktasından yaklaşık bir pipet kalınlığında saçınızı tutam halinde ayırın. Ayırdığınız tutamı saç kökünden ucuna kadar nazikçe (kesinlikle çekmeden) sıyırın. Elinizde kalan saç teli miktarı, tüm saçınız için dökülme oranını verir. Bu yöntemle çok sayıda saç teli kökünden yarıldıysa, önlem almanın vakti gelmiş demektir. Testi yaparken unutmamak gerekir ki, günde 40-100 saç telinin dökülmesi, normal kabul edilir. Saç dökülmesinin nedenleri birbirinden çok farklı olabilir. New York'ta uzman dermatologlar tarafından yapılan bir araştırma neticesinde saç dökülmesinin nedenleri, 20 başlıkta toplanmış.
Fiziksel stres:
Fiziksel ve ruhsal travmalar, saç dökülmesine sebep olabilir.
Hamilelik:
Bu tip saç dökülmesi de aslında fiziksel strese örnektir. Hamilelik esnasında değişen hormonlar, buna sebep olabilir. Bazen doğum sonrasında da saç dökülmesinde artış gözlemlenebilir.
Aşırı A vitamini:
Amerikan Dermatoloji Akademisi'nde yapılan bir araştırmaya göre aşırı A vitamini almak, saç dökülmesinde artışa neden oluyor.
Protein eksikliği:
Yine Amerikan Dermatoloji Akademisi'nde yapılan bir araştırmaya göre, proteinden eksik beslenildiğinde vücut, saçları eskisi gibi beslemiyor ve saçlar dökülmeye başlıyor.
Erkek tipi kellik:
Değişen hormonların etkisiyle, 60 yaş üzeri erkeklerde gelişen dökülmedir.
Kalıtım (kadın tipi dökülme):
Ailedeki kadınlarda yaşın ilerlemesiyle görülen saç dökülmesi hatta kellik, genetik aktarımla diğer aile fertlerine de geçmiş olabilir.
Dişi hormonları:
Yapılan araştırmalarda, hamilelik ve menopoz gibi kadınlara has dönemlerde yaşanan hormon değişiklikleri, saç dökülmesinde artışa sebep olabilir.
Duygusal stres:
Duygusal stres yani ani gelen üzüntüler, kayıplar ve benzer durumlar, saç dökülmesinde artışa sebep oluyor.
AŞIRI KİLO KAYBI SAÇI DÖKER
Anemi:
Aneminin en önemli sebebi, demir eksikliğidir. Saç dökülmesine de sebep olduğu bilinen aneminin en doğru tedavisi, demir takviyesi almaktır.
Hipotroidizim:
Tiroid bezi, tüm vücudu etkileyen hormonları üretmekle görevlidir. Bir troid bezi hastalığı olan hipotroidizm, saç dökülmesine sebep olabilir.
B vitamini eksikliği:
Yapılan araştırmalar, B vitamini eksikliğinin saç dökülmesine neden olduğunu gösterdi.
Otoimmüne bağlı saç dökülmesi:
Aşırı aktif bağışıklık sisteminin bir neticesi olan bu durumda; bağışıklık sistemi, kıl köklerini yabancı bir madde yani tehdit olarak algılar ve bir an önce vücuttan atmaya çalışır.
Lupus:
Otoimmün hastalıklardan biridir ve saç dökülmesine neden olur.
Kilo kaybı:
Aşırı ve ani zayıflamalar, saç dökülmesine sebep olurlar.
İLAÇLAR OLUMSUZ ETKİLİYOR
Kemoterapi:
Genelde kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi ilaçları ciddi oranda saç dökülmesine sebep olur. Dökülen saçlar, tedavi sonunda tekrar çıkar.
Polikistik over sendromu (PKOS):
Hormonal denge, saç dökülmesinde son derece etkilidir. Temelde hormon düzensizliğine dayanan PKOS, saç dökülmesine sebep olur.
Kullanılan ilaçlar:
Yapılan araştırmalar, anti depresan ve kan sulandırıcıların saç dökülmesine sebep olduğunu gösterdi.
Aşırı şekillendirme:
Özellikle kadınlarda görülen saç dökülmelerinin en temel sebeplerinden biri saçların maruz bırakıldığı işlemlerdir.
Yaşlanma:
Tam olarak nedeni bilinmese de 60-70 yaşlarıyla beraber saç dökülmesinde ciddi artış olduğu tespit edilmiş.
Anabolik steroid:
Amerikan Dermatoloji Akademisi'nde yapılan bir araştırmaya göre anabolik steroid kullananlarda saç dökülmesine daha sık rastlanıyor.
SAÇ EKİMİ NEDİR?
Saç ekimi, ülkemizde uzun yıllardır uygulanan bir teknik. Daha önceleri kullanılan FUT tekniği, 2000'li yıllardan sonra FUE tekniği uygulanmaya başlanmıştır. FUE tekniği, FUT tekniğine göre çok daha konforlu bir yöntemdir ancak her iki yöntemde de temel davranış aynıdır. Saçların sağlam ve gür olduğu bölgeden alınan saçların kellik gelişen alana ekilmesidir. Ekilecek olan saçlar genelde başın arka tarafından alınır çünkü bu alandaki saçlar, ömür boyu uzama kapasitesine sahip donor dominant olarak bilinirler. Bu saç kökleri, yeni yerlerine yerleştiklerinde de uzama yeteneklerini yitirmezler. Dominant verici saçlar, saç ekimi işleminin temelini oluştururlar. Saç ekimi söz konusu olduğunda en önemli şey, uzman ellerde, mümkünse hastane ortamında ve maksimum steril şartlarda yapılmalıdır. Saç ekiminin ardından bakım koşulları da son derece önemlidir. İyileşme süreci çok dikkatli geçirilmelidir.