Bel ağrısını, en iyi yaşayan bilir. Hayat kalitesini neredeyse sıfıra düşüren ve sahibine dayanması güç acılar hissettiren bel ağrıları; duyduğunuz acının yanında hareketlerinizi de kısıtlıyor olması sebebiyle rutin işlerinizi dahi yapmanıza engel olur. Şimdiye kadar ne denediyseniz olmadı mı? O halde doktorunuza danışmak ve uygun gördüğü taktirde uygulamak koşuluyla birkaç doğal yöntemden bahsetmek istiyorum. Bugün, dünyaca ünlü Dr. Mehmet Öz'ün güven veren araştırmalardan derlediği takviyeleri sizinle paylaşacağım. Bunlar, ağrılarınızın azalmasına ve daha yaşanır şartlara kavuşmanıza yardımcı olabilir...
Söğüt kabuğu: Araştırmalar, asprinle aynı kökten gelen söğüt ağacı kabuğunun; aspirin ve türevlerinden daha etkili olduğunu gösteriyor.
Muskat: Bu mucize baharat, ağrıları dindirmede çok etkili. Aktardan alacağınız muskat yağından sadece üç damla kullanmanız yeterli. 50 ml. zeytinyağı ve üç damla muskat yağını karıştırıp ağrılı bölgeye günde üç kez hafif masaj yaparak uygulayın.
Kapsaisin: Bibere acılık veren kapsaisin, ağrıları dindirir. Biber ne kadar acıysa, kapsaisin oranı o kadar yüksektir. Piyasada kapsaisin içerikli pek çok krem bulunuyor. Güvenilir markaların piyasaya sürdüğü kapsaisin içerikli kremi, ağrıyan bölgeye günde üç kez masaj yaparak uygulayın. Biraz yakacaktır; alerjik bir durumunuz yoksa bunu önemsemeyin.
B12 vitamini: B12 vitamini, sinirlerin etrafında koruyucu bir tabaka oluşmasını sağlayarak mucizevi bir etki gösterir. Bu koruyucu ile kaplanan sinir uçları, ağrı oluşturamazlar. Ancak B12 alırken kullanım dozuna dikkat etmelisiniz. Günde 1-2 mg B12 vitamini, ağrılarınızı dindirmek için yeterlidir.
EKLEM AĞRILARINI HAFİFLETEBİLİRSİNİZ
Eklemlerimiz, hareket etmemizi sağladıklarından tüm iskelet sistemimizin en önemli parçasıdır. Genç yaşlarda, yani eklemlerimiz yıpranmaya maruz kalmadan önce, pürüzsüz bir yüzeye sahiptirler. Yaşın ilerlemesiyle, doğal yağlanma ve kıkırdak işlevinin azalması gibi sebeplerle pürüzsüzlüklerini kaybetmeye başlarlar. Bu durum, dayanılmaz ağrıları ve işlev kayıplarını beraberinde getirir. Eklem ağrılarından şikayeti olanlar için uygulaması kolay iki tavsiyem olacak:
Hint buhuru: Boswellia olarak da bilinen bu özüt, kıkırdak hasarını azaltır. Hint buhurunu alırken, özüt konsantrasyonun en az yüzde 40 olmasına özen gösterin. Eklem ağrılarını azaltmak için, günde en az 300 mg. Hint buhuru almanız yeterli.
Zencefil: Zencefilin içerdiği yağlar, eklem bölgesinde gelişen iltihaplanmayı azaltır. Bu da ağrılarınızın dinmesini sağlar. Tadı nedeniyle tüketmekte zorlandığınız zencefili; sıcak su ve limonata gibi sağlıklı bir içeceğe karıştırabilirsiniz. Yedi gün boyunca bir çay kaşığı toz zencefili bir bardak içeceğinize karıştırıp için. Zencefil kapsül ya da tabletlerini tercih ediyorsanız, günde 1-4 gram olmak koşuluyla tüketebilirsiniz.
HER ŞEYİ DOĞADAN BEKLEMEYİN KENDİNİZ HAREKETE GEÇİN
Hareket etmekten, ağrınızı şiddetlendirdiğinizi düşünerek uzak durabilirsiniz. Ancak hareket etmek, ağrı tedavisi için çok önemlidir. Ağrı şikayetiniz varsa, şunları yapın:
Karın kaslarınızı güçlendirin: Güçlenmiş karın asları, sırtınızdaki yükü azaltarak dengeli hale getirir. Böylece dayanamadığınız sırt ağrılarınız hafifler. Elbette doktorunuzun tavsiye ve müsaadesiyle karın kaslarınızı geliştirin.
Fizik tedavi: Sırt kaslarınızı güçlendirir. Ayrıca sırtınızın sağlıklı hale gelebilmesi için esnekliğini artırır.
Masaj yaptırın: Masaj; omuzlardaki gerginliği azaltır, bölgedeki kan akışı ve oksijen alımını hızlandırır. Tai masajı özellikle sırt ağrılarına iyi gelebilir. Masaj esnasında vücut esner ve ağrıyla baş etmek kolaylaşır.
Pelvik hareketi: Pelvik hareketi, uygulanması son derece kolay bir egzersiz tekniğidir. Ağrı ile mücadele etmeye çalışan sistem, ağrı olan bölgeye yoğunlaştığında yardımcı bölgelerde stres birikimi olur. Bu durum, daha fazla ağrı hissetmenize sebep olur. Pelvik hareketi, bedenin merkezini hedef alarak dengeyi sağlayıp güçlendirir. Dizleriniz bükük ve ayaklarınız yere değecek şekilde sırt üstü uzanın. Göbeğinizi omurganıza doğru içeri çekin. Sonra, pelvisinizi yavaşça yerden yukarı doğru, sadece 2.5 santimetre kaldırın ve yavaşça indirin. Bu hareketi, 20 kez tekrarlayın. Pelviks hareketini, haftada iki-üç defa uygulayarak tüm vücudunuzu ağrılardan koruyabilirsiniz.
Konumsal rahatlama terapisi: Bu hareket için ihtiyacınız olan tek şey, bir kurşun kalem. Bu teknik; ağrıdan kurtulmanızı sağlayacak derecede güçlü ve her yaş grubunda kullanılabilecek kadar uyumludur. Ayrıca haftada bir kez yapılması yeterlidir. Böylece boyun, dirsek, bacak, kireçlenme ve adet sancılarına kadar her türlü ağrıdan kurtulabilirsiniz. En çok ağrıyan hassas noktayı bulun. Sonra bir kurşun kalem alarak ucunda silgi olan arka kısmıyla ağrı noktasına yaklaşık 90 saniye boyunca bastırın. Bastırırken kası çalıştırmak ve rahatlatmak için silgiyi döndürün. Aynı zamanda derin nefes almayı unutmayın. Böylece söz konusu kasta biriken stres yükü azalacak ve bölgenin rahatlamasıyla, hissettiğiniz ağrının şiddeti de düşecektir.
OMUZ VE SIRT AĞRILARI İÇİN ARNİKA İÇERİKLİ KREMLER KULLANIN
Eklem ağrılarına iyi gelen arnika, bir tür çiçektir. Arnika, birkaç yıl önce sağlık takviyeleri imalatı yapan firmalar tarafından keşfedildi ve krem gibi ürünlerin ana maddesi haline getirildi. Piyasada arnika içerikli kremler bulmanız artık çok kolay. Ancak alışverişinizi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, arnika konsantrasyonun ölçüsü. Biraz pahalı olabilir ama yüksek konsantrasyonlu ürünleri alın. Arnika, özellikle ani gelen şiddetli ağrıları dindirmede son derece etkili bir bitki. Yapılan araştırmalar; özellikle sırt, diz, omuz ve kireçlenme ağrılarında etkili olduğunu gösteriyor. Arnika özü jeli, günde üç defa ağrı hissettiğiniz bölgeye uygulayabilirsiniz. Ancak dikkatli olun; fazla ve sert uygulanması tahrişe neden olabilir. Bu sebeple günde üç defayı geçmeyin ve hafif masaj yaparak uygulayın.